Annonce
Vejle

Kandidater tog toget til Christiansborg: Det bliver nok lidt følelsesladet

Fredag satte de nyvalgte kursen mod København. Christoffer Aagaard Melson og Niels Flemming Hansen tog toget til første møde i deres partigrupper på Christiansborg. Foto: Mette Mørk
Fredag formiddag var de nye folketingskandidater fra Vejle klar til at tage toget mod København. De skal nu for første gang samles i deres partigrupper, og introduceres for Christiansborgs arbejdsgange.
Annonce

Vejle: De tre nye folketingsmedlemmer fra Vejle tog fredag 7. juni turen fra Vejle Banegård til Christiansborg. Her skulle Niels Flemming Hansen (K), Birgitte Vind (S) og Christoffer Aagaard Melson (V) for første gang møde ind på deres nye arbejdsplads. Alle har gruppemøde klokken 13, hvor de nye medlemmer bydes velkommen.

Forinden er gået måneders venten på valgdagen 5. juni, inden spændingen blev udløst sammen med de personlige stemmetal. 14.942 stemte på Birgitte Vind, 3642 stemte på Niels Flemming Hansen og 11.308 stemmer blev det til for Christoffer Melson.

Vi skal have os en god snak på vejen derover, og nok også en snak om den togbro, som nogle gerne vil bygge.

Niels Flemming Hansen, medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti

Annonce

Nye sko

Birgitte Vind var taget i forvejen, men klokken 8.55 stod Niels Flemming Hansen og Christoffer Aagaard Melson og ventede på toget mod hovedstaden. Niels Flemming Hansen og Christoffer Melson vidste ikke rigtigt, hvad de skulle forvente, men begge var spændt på dagen. Niels Flemming Hansen havde været ude og købe nye sko i dagens anledning.

- Jeg har været nede i butikken (Holst Sko, red.) og hente et par nye. Man ved jo ikke hvad man skal forvente af sådan en dag, og de andre sko var blevet noget slidte, lød det fra Niels Flemming Hansen, mens Christoffer Melson tilføjede:

- Ja, mine sko kunne også godt snart bruge en udskiftning. De bliver slidte af sådan en valgkamp.

Søvn og afslapning er der ikke blevet meget af for de nyvalgte kandidater de seneste dage. Niels Flemming Hansen nåede at drikke et glas champagne med sin hustru torsdag aften, mens Christoffer Melson klokken seks fredag morgen blev vækket og skulle i radioen. Togturen regnede de begge to med at bruge på at tjekke de mange beskeder, som de har modtaget de seneste par dage. Og så ventede der måske en vigtig snak om en bro, de begge er enige om, ikke skal bygges.

- Vi skal have os en god snak på vejen derover, og nok også en snak om den togbro, som nogle gerne vil bygge, lød det fra Niels Flemming Hansen.

Annonce

Skal skrive under på grundloven

Da de to folketingsmedlemmer steg på toget i morges, vidste de, at der skulle være gruppemøde, men hvad der skulle ske udover det, tagder de som det kommer.

- Vi skal formentlig bydes velkommen og komme med ønsker til udvalg. Vi skal ikke over og skrive under på, at nu er vi i Folketinget, men vi skal skrive under på grundloven, sagde Christoffer Melson.

Niels Flemming Hansen og Christoffer Melson var begge enige om, at det er noget ganske særligt, at skulle træde ind på Christiansborg for første gang.

- Vi bliver nok lidt bevægede, første gang vi går op ad trappen derinde, lød det fra Niels Flemming Hansen.

Christoffer Melson og Niels Flemming Hansen er ikke de eneste som havde et ærinde i København fredag. Vejle Station var fyldt op med glade roligans, som skulle i Parken og se landskamp. De to folketingsmedlemmer var en kende overraskede.

- Vi har været så meget fraværende, at jeg ikke engang anede der var landskamp i aften. Efter jeg stoppede med at Google mit navn to uger inde i valgkampen, har jeg ikke fulgt med, sagde Niels Flemming Hansen med et grin.

Det skal der ske

Når nye folketingsmedlemmer bliver valgt, går der en masse processer i gang.
  • Formelt afløses det siddende folketing af det nyvalgte på valgdagen. Men inden det nyvalgte folketing træder sammen, skal stemmerne fintælles, så man er sikker på, hvem der er valgt. Først herefter kan tinget sættes, og ifølge grundloven træder det nyvalgte folketing sammen senest klokken 12 den tolvte hverdag efter valgdagen, lørdag inklusive.

    På den første mødedag bliver formandsstolen indtaget af det medlem, der har siddet længst i Folketinget. Medlemmet byder de nyvalgte velkommen og leder valget af en midlertidig formand for Folketinget. Når den midlertidige formand er valgt, sker det ofte, at statsministeren går på talerstolen og redegør for, hvilke planer regeringen har for den kommende tid. På det første møde nedsættes et foreløbigt udvalg med repræsentanter for partierne, hvis opgave er at afgive indstilling om, at valget godkendes, og behandle eventuelle valgklager

  • Det næste møde i folketingssalen starter med, at Folketinget stemmer om godkendelse af folketingsvalget efter indstilling fra det udvalg, der netop har gennemgået valgresultatet og eventuelle klager. Herefter bliver mødet udsat. De medlemmer, der er valgt til Folketinget for første gang, skal nemlig skrive under på, at de vil overholde grundloven, før de kan deltage i Folketingets arbejde. Ved en ceremoni samles de nye medlemmer, som efter tur underskriver følgende sætning: »Jeg lover herved på ære og samvittighed at holde rigets grundlov.«
  • Efter valget skal Folketingets udvalg sammensættes, for arbejdet i Folketinget foregår både i folketingssalen og i udvalgene. Udvalgene arbejder med hvert sit fagområde og behandler både lov- og beslutningsforslag og fører kontrol med regeringens arbejde. Der er 25 faste udvalg, som beskæftiger sig med hver sit politikområde.

Kilde: Folketinget

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Energinet får finkæmmet byggeplads efter aktion - sikkerhed for aktivister og medarbejdere er i højsædet

Annonce