Annonce
Danmark

Kaotisk årsmøde i Stilde Plantage afblæst af vrede aktionærer

Det blev en kort generalforsamling, som den tidligere topchef Jørgen Lindegaard stod i spidsen for torsdag aften på Hovborg Kro. Arkivfoto: Bjarne Lüthcke/Ritzau Scanpix
Den tidligere SAS-topchef Jørgen Lindegaard havde ikke styr på formalia, da han indkaldte aktionærer i den lille Stilde Plantage til generalforsamling. Han indrømmede samtidig, at slettede aktier skulle genetableres.

Aktieuro: Balladen om den lille sydjyske virksomhed, Stilde Plantage, tager til i styrke, efter at en generalforsamling i torsdags blev afblæst på grund af formalia.

Dermed står bestyrelsesformanden, der kendte erhvervsmand Jørgen Lindegaard, og en stribe småaktionærer endnu længere fra hinanden.

Jørgen Lindegaard, der har en lang karriere bag sig som topchef i børsnoterede koncerner som SAS, ISS og GN Store Nord, er blevet beskyldt for at pleje sin egne interesser på bekostning af aktionærer, der har været medejere af Stilde Plantage igennem generationer.

Annonce

Lindegaard, der driver sit eget investeringsselskab fra sit hjem i Rungsted Kyst i Nordsjælland, har igennem en årrække opkøbt aktier i plantagen, og i dag er han blandt de største aktionærer.

Sagen kort

  1. Stilde Plantage blev grundlagt i 1886 og ejes af ca. 300 aktionærer. Bestyrelsesformand Jørgen Lindegaard og Hedeselskabet er blandt de få storaktionærer.
  2. Af en liste, som selskabet i 2018 lagde i CVR-registret, fremgår 85 aktier, hvor det ifølge et advokatfirma ikke har ”været muligt at opspore ejerne eller disses arvinger”, og derfor skulle de slettes (mortificeres). Det ville øge værdien af de øvrige aktier. Men mange af ejerne er nemme at finde på Krak eller Google.
  3. Vrede småaktionærer har nu krævet at få behandlet flere forslag på en generalforsamling, blandt andet en annullering af mortifikationen af aktier. Generalforsamlingen, der skulle afholdes i torsdags, blev dog afbrudt, da den ikke var korrekt indkaldt.

Undervejs har småaktionærer opdaget, at bestyrelsen i 2018 begyndte at slette - mortificere - aktier, fordi det efter sigende ikke var lykkes at opspore ejerne. Mortifikationen, der ville give de overlevende aktier en større værdi, kom bag på flere aktionærer, der pludselig stod uden aktier, selvom deres navne og adresser nemt kunne findes på enten Google eller Krak.

Kort affære

Sagen skulle have været behandlet på en generalforsamling torsdag kl. 15 på Hovborg Kro, men det blev en kort affære.

- Generalforsamlingen blev udsat. Dirigenten kunne ikke fastslå, at indkaldelsen var sket med de 14 dages varsel. Den var bare sat på nettet. og jeg kunne ikke vise, hvilken dag det var sket, og det var der nogle, der mente, at jeg skulle, siger Jørgen Lindegaard til avisen Danmark.

Ifølge avisens oplysninger var der kun mødt omkring 40 aktionærer op til generalforsamlingen. De sad på 348 stemmer, hvoraf bestyrelsen rådede over de 263. Mange aktionærer kendte kun til mødet, fordi avisen i mandags bragte en større omtale af det gryende aktionæropgør i Stilde Plantage.

Ifølge aktionærer, der var til stede på generalforsamlingen, var det en irriteret Jørgen Lindegaard, der måtte tage hjem og nu skal varsle en ny dato for et møde.

Annonce

Rejste sig og gik

Inden da forsøgte han alligevel at forklare de fremmødte, hvad der var op og ned i sagen om de slettede aktier. Han blev dog afbrudt, da flere aktionærer ikke mente, at han kunne tillade sig at påbegynde generalforsamlingen alligevel, når den ikke var erklæret gyldig.

- Vi sagde, at hvis han ikke ville holde mund, så ville vi rejse os og gå. Så det gjorde vi, og så sad bestyrelsen tilbage i en lang række og kiggede ud i luften, siger Else Thygesen, hvis bedstefar var med til at stifte Stilde Plantage.


Vi sagde, at hvis han ikke ville holde mund, så ville vi rejse os og gå. Så det gjorde vi, og så sad bestyrelsen tilbage i en lang række og kiggede ud i luften

Else Thygesen, aktionær


Jørgen Lindegaard fortæller, at han var klar med en gennemgang af, hvad bestyrelsen har foretaget sig. Det ville fremgå, at der var kommet nye juridiske briller på sagen om de mortificerede aktier.

- Der er et sæt jurister, der siger det ene, og et andet sæt jurister, der siger noget andet. Vi var formentlig kommet til den konklusion, at vi skulle have lavet en ny vurdering af det.

Så I vil gennemgå listen igen og se, om I kan opspore de forsvundne aktionærer?

- Det vil vi i hvert fald under alle omstændigheder, siger Jørgen Lindegaard.

Annonce

Genfinde slettede aktier

Hver aktie har en værdi på ca. 30.000 kroner, og der er 74 aktier, der er blevet slettet. Småaktionærerne undrer sig over, at bestyrelsen kan finde slettede aktier frem igen.

Men det lyder til, at Jørgen Lindegaard vil komme jer i møde. Er det ikke fint?

- Han sagde, at de havde erkendt, at de havde lavet noget forkert efter at have talt med en ny advokat, og nu skal det rulles tilbage. Men det falder os for brystet, at vi bliver mødt med en arrogant og ubehagelig tone. Vi vil have en bestyrelse, som respekterer alle aktionærernes interesser, siger Else Thygesen.

Hun forsøger nu at samle kontaktoplysninger på flest mulige småaktionærer, så deres interesser kan blive varetaget bedst muligt på en kommende generalforsamling.

En anden aktionær, Per Henriksen fra Klarup i Nordjylland, er heller ikke tilfreds med Jørgen Lindegaards udstrakte hånd. Han er ved at samle materiale til en anmeldelse til Erhvervsstyrelsen, fordi han mener, at bestyrelsen har forvaltet sit ansvar forkert igennem flere år.

- Bestyrelsen er på tilbagetog og i gang med at hytte, hvad hyttes kan. Den oprydning, der kommer, er udelukkende baseret på at begrænse bestyrelsens nederlag til det minimale. De vil gerne tilbage i den gamle gænge, og det er derfor, er vi skal have Erhvervsstyrelsen på, siger Per Henriksen.

Han ser gerne, at Jørgen Lindegaard forlader bestyrelsen, men det kommer ikke til at ske.

- Jeg er ikke på valg, så det giver næsten sig selv. Så skulle jeg trække mig, og det har jeg ingen planer om, siger Jørgen Lindegaard.

Annonce

Hedeselskabet tavst

En ny generalforsamling ventes afholdt om en måneds tid. Indkaldelsen formodes kun at fremgå af en underside på Stilde Plantages hjemmeside, som aktionærer derfor selv skal holde øje med.

Skovdriften i plantagen varetages af Hedeselskabet, der også er storaktionær i plantagen. Skovbrugschef Michael Glud, der også sidder i Stilde Plantages bestyrelse, ønsker ikke at kommentere den afbrudte generalforsamling eller Hedeselskabets planer med sin aktiepost.

Han henviser i stedet til bestyrelsesformand Jørgen Lindegaard.

Annonce
Annonce
FC Fredericia For abonnenter

Live: FC Fredericia kan spille sig helt ind i oprykningskampen med en sejr over Hvidovre

Fredericia For abonnenter

Markus står i spidsen for gruppe for transkønnede: - Jeg havde de flotteste bryster. Hvis bare de ikke sad på mig

Fredericia

To nye i byrådet med noget på hjerte: Connie og Louis har klare mærkesager

FC Fredericia

På 16 kampe har FC Fredericia lavet lige mange point som på 22 kampe i sidste sæson: Her er nøglen til succesen

Nu må også femårige vaccineres mod corona, men beslutningen kan være svær for forældre

Danmark

Fredagens coronatal: Færre smittede - flere indlagte

Erhverv

Hoteller og restauranter rammes af julefrokost-aflysninger: - Det ser slemt ud i øjeblikket

Heunicke havde håndskrevne noter fra nøglemøde med i Minkkommission

Erhverv

Populær genbrugsbutik lukker ned - genbrugsfund samles på én adresse

Erhverv For abonnenter

Erritsø-virksomhed er vækstet 100 procent om året - nu er pladsen blevet for trang

Fredericia

Godt nyt til skøjteglade fredericianere: Isen indtager igen Gasværksgrunden i december

Annonce