Annonce
Erhverv

Kentaur laver arbejdstøj, som de fleste kender

Kentaur holder til i Erritsø, hvorfra man styrer produktionen af arbejdstøj i en række lande. Virksomheden henter halvdelen af sin omsætning i Tyskland. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Virksomheden henter en stor del af sin omsætning i Tyskland. Arbejdstøjet bliver blandt andet brugt af kokke, sosu'er og ansatte i levnedsmiddelindustrien.

Erritsø: Siden 1990 har virksomheden Kentaur levet en ganske stille liv under radaren på Blytækkervej i Erritsø. 62 ansatte arbejder i hovedkontoret, og dertil kommer de op mod 700 ansatte i produktionen på fabrikker i Polen, Kina, Vietnam og Serbien.

Det er dog ikke arbejdstøj med forstærkede knæ og mange lommer til håndværkerne, Kentaur producerer. Det er lettere arbejdstøj til eksempelvis detailhandlen, hjemmehjælpere og restauranter.

- Det er nok 60-70 procent af sosu'erne, som går i Kentaur. Det samme gælder kokke. Indenfor levnedsmiddelindustrien som Arla og Hatting Brød går mange af de ansatte også i Kentaur. Dertil kommer eksempelvis kokkene i Meny-kæden, ligesom de ansatte på Ti Trin Ned også går i Kentaurs arbejdstøj, fortæller ejer og direktør i Kentaur, Bernt Dahl, der i denne uge modtog Business Fredericias erhvervspris 2018.

Virksomheden har siden etableringen i 1990 produceret arbejdstøj og blev dengang etableret af den 24-årige Bernt Dahl. Han købte rettighederne til navnet Kentaur og den lette del af arbejdstøjet i 1989 under en rekonstruktion af virksomheden. Rødderne går dog helt tilbage til 1927 under navnet Fredericia Kittelfabrik.

Annonce

For 10-15 år siden var der over 50 vaskerier i Danmark. I dag er der kun tre. Den konsolidering sker i hele Europa. I Tyskland er der 200 nu. Jeg tror, det falder til det halve. Verden konsoliderer sig. Det skal vi som virksomhedsejere være opmærksom på.

Bernt Dahl
Tøjet bliver blandt andet brugt af detailhandlen, hjemmehjælpere og kokke og tjenere. Arkivfoto: Yilmaz Polat

Sælger til vaskerier

For ti år siden skete der et skift i virksomhedens retning.

- Nu sælger vi kun til vaskerier. Arbejdstøj i dag skal være smart, pænt og innovativt. Det skal være 100 procent i orden og egnet til at leje ud, vaske og stadig se pænt ud. Forskellen i dag og 15 år tilbage er, at dengang så man ikke dem, der gik i vores tøj, gå rundt i det i offentligheden. Men i dag ser man kokkene uden for køkkenet, og sosu'erne går rundt i bybilledet. Folk vil gerne have noget arbejdstøj, som næsten ligner det, de går i privat, forklarer Bernt Dahl.

Kentaur sælger arbejdstøjet til vaskerivirksomheder, som lejer tøjet ud til virksomheder som kommuner, levnedsmiddelvirksomheder og restauranter. Vaskerierne tager sig så også af vask og reparationer af tøjet. I Danmark er blandt andet Berendsen og De Forenede Dampvaskerier kunder hos Kentaur.

Virksomhedenm kunne i 2015 fejre 25 års jubilæum - alle årene med ejer og direktør Bernt Dahl i front. Arkivfoto: Mette Mørk

Konsolidering i Europa

Han anslår, at Kentaur har cirka 60 procent af markedsandelene i Danmark, men virksomheden er især stor i Tyskland, hvor Kentaur henter cirka halvdelen af sin omsætning.

- 70 procent af omsætningen kommer fra tysktalende lande som Tyskland, Østrig og Schweiz. Vi har ædt os ind på det tyske vaskerimarked, hvor markedet med dem, der lejer tøj ud, vokser, siger Bernt Dahl og fortsætter:

- For 10-15 år siden var der over 50 vaskerier i Danmark. I dag er der kun tre. Den konsolidering sker i hele Europa. I Tyskland er der 200 nu. Jeg tror, det falder til det halve. Verden konsoliderer sig. Det skal vi som virksomhedsejere være opmærksomme på, mener Bernt Dahl.

Kentaur har et datterselskab i Norge og udvidede i 2016 sin produktion til at omfatte Serbien. I 2018 blev Bernt Dahl desuden udnævnt som årets ejerleder i Sydjylland.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Midt i sorgen over Quasim: Stærke ord til unge om at tænke sig om

Fredericia

Se video: Mindesamvær i Korskærparken for afdød 24-årig

Annonce