Annonce
Vejle

Drømmen lever videre: Vejle kan søge fra pulje på 210 millioner kroner til IT-Universitet

Dandy Business Park vil gerne lægge jord til en afdeling af IT-Universitetet i Vejle. Det blev ikke en del af den nye uddannelsesaftale, men projektet kan søge om midler fra en ny pulje i aftalen. Arkivfoto: Mette Mørk
Vejle fik ikke i første omgang en ny IT-uddannelse, men får adgang til særlig pulje til "nye regionale udbud med potentiale".

Vejle: Drømmen om en ny IT-uddannelse i Vejle lever videre efter, at partierne bag den nye uddannelsesaftale fredag formiddag lagde aftalen frem.

Aftalen rummer ikke umiddelbart en afdeling af IT-Universitetet i Vejle, men der åbnes for, at der kan søges om medfinansiering til at oprette afdelingen fra en pulje til "potentielle nye satsninger på det videregående uddannelsesområde uden for de store byer".

Puljen åbner for ansøgninger i 2022, og i aftalen står: "Partierne forventer, at udbuddene vil skulle tildeles i størrelsesordenen 3-10 millioner kroner, hvis de ansøges, prækvalificeres og godkendes".

Annonce

I aftalen peges der på fem "nye regionale udbud med potentiale" som mulige aftagere fra puljen - ud over IT-uddannelsen i Vejle er det en maritim uddannelse i Helsingør, en filmuddannelse på Fyn, en ingeniør-uddannelse i Skive og en teknisk uddannelse i Tønder.

Pengene til de nye uddannelser kommer fra en såkaldt "2030-udviklingspulje", som der ifølge aftalen afsættes i alt 210 millioner kroner til i årene 2021-2025.

Partierne bag aftalen tager stilling til fordelingen af midler fra puljen inden sommeren 2022.

- Historisk

Med dagens aftale er man kommet "et skridt nærmere" en ny IT-uddannelse i Vejle, men der forestår noget arbejde endnu, lyder det fra det lokale folketingsmedlem Christoffer Melson (V).

- Jeg er glad for, at Vejle er blevet skrevet ind i aftalen. Jeg havde håbet, at initiativet var blevet prioriteret endnu højere, men i det mindste er vi kommet et stort skridt nærmere. Nu skal parterne bag den oprindelige hensigtserklæring - IT-Universitetet, Dandy Business Park og Vejle Kommune -  arbejde videre og komme med et konkret projekt, som der forhåbentlig kan opnås støtte medfinansiering til, siger Christoffer Melson (V).

Birgitte Vind (S) hæfter sig også ved, at Vejle-initiativet er skrevet ind i aftalen, som alle Folketingets partier på nær Radikale står bag.

- Det er lidt historisk. Vi har aldrig været så tæt på at få universitetspladser i Vejle, som vi er nu. Jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til, at projektet lykkes, og jeg vil godt rose de tre parter bag initiativet. Det viser, at ting kan lade sig gøre, når lokale kræfter slår sig sammen, siger Birgitte Vind.

Annonce

Samspil med park

Ideen om en afdeling af IT-Universitetet i Vejle dukkede op forholdsvis sent i forhandlingerne, da IT-Universitetet, Dandy Business Park og Vejle Kommune offentliggjorde en hensigtserklæring om at oprette 400 studiepladser årligt på bachelorniveau i Vejle.

I den forbindelse bekræftede Dandy Business Park, at man er villig til at opføre en bygning i erhvervsparken til den nye uddannelse, der fuldt indfaset vil rumme 1550 studerende.

Administrerende direktør i erhvervsparken Jørgen Andersen glæder sig over dagens resultat, men erkender, at der stadig forestår et stort arbejde for parterne bag projektet.

- Vejle er skrevet ind i aftalen og det glæder vi os over, for det betyder, at der nu er en mulighed, som ikke har været der tidligere. Første halvleg er overstået, og den vandt vi - nu skal vi se, hvordan anden halvleg ender. Det handler blandt andet om antallet af studiepladser. Vi mener, at der er potentiale til 400 pladser om året, men det kan være, når halvlegen fløjtes af, at vi ender på et andet antal. Det må vi se på, siger Jørgen Andersen.

Det er planen, at de studerende skal have tæt sammenspil med virksomhederne i erhvervsparken og ikke mindst virksomhederne i parkens AI Innovation House.

I hensigtserklæringen betingede IT-Universitetet sig, at uddannelsen ikke samtidig skal reducere antallet af studiepladser i København, hvor IT-Universitet har 2467 studerende.

Hvorvidt IT-Universitetet får den betingelse opfyldt afgøres senere i forbindelse med ansøgningen, hvor der også skal tages endelig stilling til antallet af studiepladser på den nye uddannelse.

Parternes forslag

  • IT-Universitetet, Dandy Business Park og Vejle Kommune offentliggjorde i denne uge planerne om at oprette 400 årlige studiepladser på bachelorniveau i Vejle.
  • Parterne forventer, at cirka 50 procent af de færdige bachelorer vil fortsætte på en kandidatuddannelse, som IT-Universitetet også vil udbyde i Vejle.
  • Det betyder, at IT-Universitetets nye campus i Vejle efter fuld indfasning af både bachelor- og kandidatuddannelser vil have 1550 indskrevne studerende, der producerer 1260 studenterårsværk om året.
  • Finansieringsbehovet for IT-Universitetet i form af øget grundtilskud til uddannelser og basismidler til forskning er 131 millioner kroner om året efter fuld indfasning.
  • En forudsætning for forslaget var, at IT-Universitetet ikke skal reducere antallet af studiepladser i København.
Annonce

Mangel på IT-folk

Ideen om at oprette en afdeling af IT-Universitetet i Vejle har vakt glæde hos flere lokale IT-virksomheder, der beretter om problemer med at rekruttere arbejdskraft.

Bankdata i Fredericia fortalte forleden i Vejle Amts Folkeblad, at man står foran at skulle ansætte 100-150 IT-uddannede - primært software-udviklere - i det kommende år, ligesom Unik System Design i Vejle har berettet om mangel på kvalificeret IT-arbejdskraft.

Ifølge en ny rapport udarbejdet af IRIS Group og HBS Economics for Danske Gymnasier og Ingeniørforeningen, IDA, vil der i 2030 mangle ikke færre end 22.000 IT-professionelle i Danmark.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommer Korskæparken på ghettolisten?: Beboer advarer mod at 'hvile på laurbærrene'

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Alarm 112 For abonnenter

To unge mænd dømt for afpresning ved IBC: - Vi stikker en pind op i røven på dig

Fredericia

480 tyske krydstogtgæster lyner die Jacke og oplever kølige Fredericia i dag

Fredericia

Læser undrer sig over gadelys-udskiftning: Når kommunen alle 12.000 lamper inden udgangen af dette år?

Forsker: Sygeplejerskers opsigelser kan blive kendt ugyldige

Vejle For abonnenter

Christina fra Bredballe er nyskilt, mor til to og på SU: - Jeg har forklaret børnene, at vi ikke har råd til ret meget

Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fredericia

Højhus på 95 meter droppet: Nu forbliver grøn hjørnegrund bare grøn

Alarm 112 For abonnenter

Person omkom efter voldsom brand: Intet tyder på, at der er foregået noget kriminelt

Fredericia

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Annonce