Annonce
Udland

Kinas beskylder Nato for at skabe konfrontation

Udstilling af avancerede ubemandede droner i den kinesiske storby Shenzhen. "Kina kommer nærmere. Vi ser dem i cyberspace. Vi ser Kina i Afrika, i Arktis. Og vi ser også Kina investere stort i vor egen vigtige og infrastruktur og forsøge at vinde kontrol over den," siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg. (Arkivfoto). Foto: Koki Kataoka/Ritzau Scanpix
Beijing siger, at kritik fra Nato-topmøde er "bagvaskelse" af Kinas fredelige udvikling.

Kina tager afstand fra sluterklæringen fra Natos topmøde og anklager den vestlige forsvarsalliance for at skabe en konfrontation. I den kinesiske reaktion bliver Nato beskyldt for at overdrive truslerne fra Kina.

- Nato bør se rationalt på Kinas udvikling og indstille forskellige former for overdrivelser af en "teori om Kina som trussel", hedder det i en erklæring fra den kinesiske mission ved EU.

Kina siger, at der er tale om "bagvaskelse af Kina fredelige udvikling, en fejlvurdering af den internationale udvikling og Natos egen rolle og en fortsættelse af koldkrigsmentaliteten og gruppens politiske psykologi".

Annonce

I Bruxelles fastslog Nato-landene, at Kinas ambitioner og selvhævdende opførsel rejser "systemiske udfordringer for den regelbaserede internationale orden".

Alliancen henviste til, at Kina er i gang med en omfattende udvidelse af dets atomarsenal og udvikler nye sofistikerede raketsystemer. Samtidig fremhæves det, at Kina samarbejder militært med Rusland.

Kina har verdens næststørste militære budget efter USA. Det er dog stadig kun en tredjedel af det amerikanske. Det vil blive forøget med 6,8 procent i 2021, meddelte finansministeriet i marts.

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, afviste mandag, at Nato er på vej ind i en ny kold krig med Kina, men han understregede, at alliancen er nødt til at forholde sig til landets adfærd eller opførsel.

– Kina kommer nærmere. Vi ser dem i cyberspace. Vi ser Kina i Afrika, i Arktis. Og vi ser også Kina investere stort i vor egen vigtige infrastruktur og forsøge at vinde kontrol over den, sagde han advarende.

Stoltenberg nævnte blandt andet Huawei og udbygningen af 5G-nettet. Han sagde, at Natos svar må være en fælles styrkelse af det civile beredskabs og bedre it-beskyttelse i USA og EU.

– Over flere år har vi ny set en betydelig militær oprustning i Kina med store investeringer i militære kapaciteter, atomvåben og mere avancerede våbensystemer. Vi ser også magtudøvelse - blandt andet i Det Sydkinesiske Hav, sagde Stoltenberg.

/ritzau/AFP

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Kvinde fulgte efter gerningsmand trods dårligt knæ: - Jeg havde jo ikke tænkt mig at fange ham og holde ham fast

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Vin- og cocktailbar er klar til åbning: - Vi glæder os til at vise det endelige resultat

Fredericia For abonnenter

Veteraner på sejltur med ro og rutiner: Snart er der plads til endnu flere

Navne

Oversigt: Disse nekrologer og mindeord bragte vi i juli 2021

Erhverv

Ny virksomhed i byen: Med 30 års erfaring går Peter iværksættervejen

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Fredericia

Læser undrer sig: Er den gule trekant en parkeringsfælde?

Danmark

Jimmy er manden bag dramatisk ugleredning: - Selvom man er stor og skaldet og har masser af tatoveringer, kan man godt være blød indeni

FC Fredericia

Truppen vokser: FC Fredericia skriver med venstre back

Fredericia For abonnenter

Har uddelt over 20 verbale lussinger til byrådet og især ét parti: Det er en pligt, siger Jens Jørn

Alarm 112

Tyveri af cigaretter i Sønderparkens Nærkøb udviklede sig: Gerningsmand truede ved at trække hånd over halsen

Annonce