Annonce
Erhverv

Kinesisk griseeventyr har fået krølle på halen: Festen er forbi, siger markedsanalytiker

Danske landmænd må vænne sig til, at de magiske grisepriser efter afrikansk svinepest i Kina er fortid. Det mener markedsanalytiker. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Landmænd kan ikke længere lune sig på kinesernes svinepest. For verdens største producent af grisekød er efter sigende nu genopstået i sådan en grad, at vi ser ind i en mere normal situation, som dog i første omgang giver den laveste notering i flere år.

Svinepest: Mundvigene hænger nedad i griseland. For Kina, verdens største producent af grisekød, har ikke længere brug for os på samme vis som tidligere. I hvert fald har kineserne decideret afbestilt varer og sagt nej tak til mere import i sådan en grad, at svinenoteringen har ramt et lavpunkt på under 9 kroner per kilo kød, og det er ikke set siden 2018.

Mastodonten med grise i kæmpe etagebyggerier har ellers suget dansk grisekød til sig, efter at Kina blev ramt af afrikansk svinepest i efteråret 2018. Det har skabt et priseventyr uden lige, hvor landmænd har kunnet høvle gæld af som aldrig før, og hele den danske landbrugssektor samlet har nydt godt af en økonomisk optur. Altså indtil nu.

- Der kommer ikke en ny nedtur på det kinesiske marked, som betyder høje priser til de europæiske producenter. Det er kommet meget drastisk, at efterspørgslen er faldet så hurtigt, for det tegnede til noget helt andet i foråret, men festen er forbi, det tør jeg godt sige, siger Markus Fiebelkorn, der er markedsanalytiker hos Landsforeningen for Danske Svineproducenter.

Annonce

Hvad er afrikansk svinepest?

Afrikansk svinepest er en heftig virus, som smitter hurtigt og slår dyrene ihjel indenfor få dage. Sygdommen kan overleve i madvarer produceret af svinekød i flere måneder, og dermed smitte til vildsvin eller tamsvin, hvis de æder madaffald, enten fordi det bruges til foder, eller fordi det henkastes i naturen eller på rastepladser.

I 2018 ramte virussen Kina, som er verdens største produktion af grisekød, og har siden kostet landet over 200 millioner griseliv. Da Kina står for halvdelen af verdensproduktionen, har landets nedtur fået verdensmarkedspriserne på himmelflugt og været lidt af et eksporteventyr for Danmark, som eksporterer cirka 85 procent af sin produktion.

Virussen har også hærget Europa, som lige nu særligt går ud over Tyskland. Det dumper priserne i EU, hvor især priserne på smågrise er i frit fald.

Forskellige rygter

Det pludselige fald er kommet bag på de fleste, fordi der har været en forventning om, at det ville tage Kina en del længere tid at genopbygge svineproduktionen. Gisninger der er gået på i flere år.

Overraskelsen bunder dog også i et andet rygte, der går på, at Kina er løbet ind i nye pestproblemer, som normalt ville kalde på mere import, men som denne gang efter sigende skulle have fået landets producenter til i frygt at slagte før tid og dermed har mere kød til rådighed.

Vi har altid været vant til, at det går op og ned, men markedet er blevet mere følsomt og uforudsigeligt. Udsvingene er større og mere pludselige end tidligere, så det skal vi indstille os mere på fremadrettet.

Henrik Nielsen, griseproducent ved Horsens

Hvis det sidste rygte er sandheden, er det lidt en anden historie, men situationen er fortsat noget af et pokerspil at finde rundt i, lyder det fra eksperter.

- Generelt er afrikansk svinepest meget svært at kontrollere, men selvom de kinesiske provinser skal rapportere om smitteudbrud, så ved vi, at den kinesiske regering manipulerer med tallene, vi ved bare ikke, hvor stort omfanget er. Så det er svært at regne ud, hvordan det reelt står til, siger Markus Fiebelkorn.

En problematik, som forsker ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet, Jakob Vesterlund Olsen, nikker genkendende til:

- Kina vil gerne vise deres befolkning, at de har styr på situationen , så de har ikke lyst til at fortælle, hvis det går skidt. Den interne kommunikation i det kinesiske regime er styret med så hård hånd, at vi andre ikke ved, hvad der helt foregår, siger forskeren.

Annonce

Har lært at spare op

En af dem, som har nydt godt af Kinas pestnedtur, er landmand Henrik Nielsen fra Lund ved Horsens. Han må nu omstille sig til andre priser. Han har 600 søer og producerer smågrise, som sælges primært til danske avlere.

- Det er træls, for nu har vi lige haft en periode, hvor vi har mærket, at det er muligt at lave penge ved at producere grisekød. Men min fornemmelse er også, at vi ikke bare har brugt pengene til højre og venstre, men i stedet har lært at gemme lidt til dårlige tider, siger Henrik Nielsen.

Griseproducent Henrik Nielsen fra Horsens har efter kinesisk nedtur, corona og svinepest i Tyskland lært, at svingende priser er kommet for at blive. Privatfoto

Og den lektie, ser der nu ud til at blive brug for.

- Vi har altid været vant til, at det går op og ned, men markedet er blevet mere følsomt og uforudsigeligt. Udsvingene er større og mere pludselige end tidligere, så det skal vi indstille os mere på fremadrettet.

Henrik Nielsen troede ellers lige, at de gode priser var på vej tilbage, eftersom corona og svinepest i Tyskland også har presset det europæiske marked i år. Det er dog ikke, fordi det har været stabilt.

- I starten af 2020, da priserne var på sit højeste, lød eksportprisen på 600-700 kroner for smågrise, mens den ved juletid ramte 200 kroner. I foråret i år var den så oppe at ramme 500 kroner, og nu er vi nede på 238 kroner og et fald på 3 kroner per kilo grisekød, så det er helt vildt, hvor meget det har svinget, siger Henrik Nielsen.

Annonce

Kan betyde konkurser

Det store spørgsmål er, om de danske bønder er rustet nok til, at Kina ser ud til at være tilbage som afgørende spiller på markedet - hvis det altså er sandheden. Også fordi omkostninger til foder på nuværende tidspunkt er høje.

- Det er ikke en nem situation lige nu, fordi der er et overskud af kød på markedet, der først skal afvikles. Der vil komme en balance igen, men det er ret klart, at vi ikke kan overleve med de nuværende priser på langt sigt, siger markedsanalytiker Markus Fiebelkorn.

Samme melding lyder fra Jakob Vestergaard Olsen:

- Kortvarige lave priser er ikke i sig selv problematisk, det kan de dygtigste godt håndtere efter nogle gode år. Men trækker det ud til halve og hele år, hvor omkostninger tilsvarende er høje, så kan det være katastrofalt for den enkelte og betyder flere konkurser, men det er ikke noget på den korte bane, som vil påvirke den samlede sektor, siger forskeren.

Der er også nogenlunde ro på bagsmækken i Østjylland hos Henrik Nielsen.

- Jeg tror på, at der fortsat er brug for meget grisekød, fordi købekraften stiger globalt. Så det skal nok rette sig op og vende igen, slutter landmanden.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Det bliver der råd til: Hyggelige plejehjem, cykelstier og ny børnehave

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

Frygteligt angrebsspil kostede: FHK halsede efter hele kampen og tabte til Ribe-Esbjerg

Alarm 112 For abonnenter

Jens Peter så cykelkammerater styrte i asfalten efter voldsomt uheld: - De troede, at de skulle dø

Navne

Leg i klasseværelset på maskinmesterskole bærer frugt: Hæder og en halv million kroner til lokal underviser

Fredericia

Borgmesterens svendestykke - Derfor er partierne glade for budgetaftalen

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Fredericia For abonnenter

Ejer får grønt lys: Kystnær ejendom i Snoghøj kan blive til fire

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Fredericia For abonnenter

Den værste cykelsti trænger til ansigtsløft: Snart hopper håndtasken i cykelkurven ingen vegne

Fredericia For abonnenter

Livet hang i en tynd tråd som spæd - i dag stråler Regitze af livsmod

Livsstil

Kom til Fredericia for knap et år siden: Nu åbner Jan og Lars ny butik i et andet univers

Annonce