Annonce
Erhverv

Klagenævn underkender Fredericia Kommune trods klager fra naboer: Landmand skal ikke undersøge gyllelugt

Gården Karensminde i Trelde, som er ejet af landmand Søren Frank, ligger ca. 150 meter fra Enggårdsparken, som her ses i baggrunden. Arkivfoto: Søren Gylling
Landmand Søren Frank skal alligevel ikke undersøge kilden til gyllelugt i Enggårdsparken. Det har Miljø- og Fødevareklagenævnet afgjort, efter at gårdejeren klagede over Fredericia Kommunes påbud. Fredericia Kommune er overasket over afgørelsen.

Trelde: Det vakte opsigt, da Fredericia Kommune i oktober 2020 pålagde landmand Søren Frank fra Trelde for egen regning at undersøge, hvor gyllelugten i det nærliggende boligområde Enggårdsparken kom fra, og hvad han kunne gøre for at begrænse lugten, hvis det viste sig, at lugten kom fra hans svineproduktion.

Det faldt mange for brystet, fordi Fredericia Kommune selv havde udlagt området, som ligger ca. 150 meter fra svineproduktionen, til boliger i 2007. Derfor mente flere ikke, det var i orden, at kommunen gav landmanden et påbud, som ville koste ham et betydeligt beløb at følge.

Landmand Søren Frank gav da heller ikke op uden kamp. Sammen med sin advokat klagede han over påbuddet til Miljø- og Fødevareklagenævnet. Nu har har nævnet afgjort, at påbuddet ophæves. Klagenævnet underkender dermed Fredericia Kommune i sagen. Det betyder, at Søren Frank kan fortsætte med at producere svin som hidtil uden at foretage sig yderligere.

Annonce

Landmand ikke overrasket

Det kommer ikke bag på Søren Frank, at han nu har fået medhold af Miljø- og Fødevareklagenævnet. Han fortæller, at afgørelsen er, hvad han havde forventet.

- Vi har en fuldstændig lovlig virksomhed, hvor alt kører efter reglerne. Så er der ikke lovhjemmel til at gøre det, som kommunen har gjort, siger Søren Frank.

Han ved ikke, hvor meget det ville have kostet ham at følge kommunens påbud.

- Det tør jeg slet ikke at tænke på, for så langt nåede vi ikke. Det eneste, jeg ved, er at vores lille produktion ville formentlig ikke kunne bære nogle alt for store investeringer, siger han.

Han mener, at han allerede gør alt, hvad han kan for at begrænse lugten fra svineproduktionen. Han kan godt forstå, at nogle af beboerne føler sig generet af lugten, men han mener, at de selv har et ansvar for det, da de måtte vide, at der lå en svineproduktion tæt på, da de købte deres grund.

Annonce

Beregninger kan ikke bruges

Miljø- og Fødevareklagenævnet skriver i sin afgørelse, at nævnet ikke finder, at Fredericia Kommune ikke har sandsynliggjort, at husdyrbruget medfører væsentlige lugtscener, og derfor har Fredericia Kommune ikke hjemmel til at give Søren Frank påbuddet.

Fredericia Kommune begrunder påbuddet med dels nogle beregninger, dels nogle konkrete observationer i området. Miljø- og Fødevareklagenævnet slår dog fast, at de beregninger, som Fredericia Kommune har foretaget, ikke siger noget om lugtgenerne.

Vi har en fuldstændig lovlig virksomhed, hvor alt kører efter reglerne. Så er der ikke lovhjemmel til at gøre det, som kommunen har gjort.

Søren Frank, landmand

- Beregningerne er dermed alene udtryk for den lugtemission, som med rette kan forventes fra husdyrbruget. Beregningerne viser således ikke, om husdyrbruget giver anledning til væsentlige lugtgener, skriver Miljø- og Fødevareklagenævnet i afgørelsen.

Nævner skriver, at der derimod skal lægges 'stor vægt på lugtobservationer i området'.

Annonce

Observationer 'meget sparsomt beskrevet'

Fredericia Kommune har foretaget seks lugtobservationer i perioden fra 22. oktober 2018 til den 23. april 2020. Ved tre af de seks måling blev der registreret svag lugt i Enggårdsparken, mens der ved de øvrige tre ikke blev registreret lugt i boligområdet.

Miljø- og Fødevareklagenævnet skriver, at der ikke er nogen krav til, hvordan myndighederne skal foretage lugtobservationerne, men skriver alligevel følgende:

- Nævnet konstaterer dog, at lugtobservationerne er meget sparsomt beskrevet i den påklagede afgørelse. Det kan således ikke umiddelbart konstateres, hvor i området observationerne er foretaget, ligesom det ikke er angivet, hvor mange og hvilke medarbejdere der har foretaget observationerne, og om der har været konkrete forhold på husdyrbruget eller i forbindelse med driften heraf, der har haft betydning for lugtpåvirkningen.

Miljø- og Fødevareklagenævnet finder ikke, at observationerne er stærk nok dokumentation til at give et påbud. Faktisk mener nævnet, at observationerne underbygger den modsatte konklusion.

- Idet der ved observationerne er registreret enten en svag lugt eller ingen lugt, synes observationerne imidlertid alle at underbygge, at husdyrbruget ikke giver anledning til lugtgener, der overstiger et forventeligt niveau i forhold til husdyrbrugets lovlige nudrift, skriver nævnet.

Annonce

Nye målinger på vej

Hos Fredericia Kommune er Inger Pabst, der er leder af Natur og Miljø, overrasket over nævnets afgørelse, men tager den til efterretning.

I en mail til Fredericia Dagblad skriver hun, at der er lagt mange kræfter i sagsbehandlingen, men at kommunen altid kan blive klogere.

- Lugt er desværre utroligt vanskeligt at vurdere og måle på, da der er stor forskel på, hvordan vi hver især opfatter den samme lugt. Nævnets afgørelse har imidlertid gjort det klart, at i klagesager vedr. lugt fra husdyr skal der lægges stor vægt på lugtobservationer, også kaldet ”sniffermetoden”, hvor tilsynsmedarbejdere fra kommunen observerer lugt på stedet efter en bestemt systematik, skriver Inger Pabst og forklarer, at kommunen også brugte en beregningsmetode, da medarbejderne ikke kunne konstatere kraftige lugtgener ved tilsyn.

- Vi har vurderet, at en konkret beregning var den fagligt mest korrekte, objektive og retvisende måde at vurdere, om husdyrbruget er kilde til væsentlig lugt i Enggårdsparken frem for at basere vores vurdering på den menneskeligt varierende lugtesans hos tilsynsmedarbejdere. Nævnet har imidlertid hjemvist sagen med den begrundelse, at vurderingen skal være baseret på lugtobservationer foretaget af tilsynsmedarbejdere. Det tager vi til efterretning, og vi vil derfor i løbet af 2022 foretage en række lugtobservationer i Enggårdsparken, skriver Inger Pabst.

Annonce

Byggekæde i kraftig vækst overtager en af Sønderjyllands specialistforretninger: - Vi er et godt match

Fredericia For abonnenter

Plejecenter får ny mavepuster: Kraftig kritik for tredje gang i træk

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Fredericia vokser videre i 2022: Ikke langt til næste runde rekord

FC Fredericia For abonnenter

Ingen plads til fejl i kampen om topplaceringerne: Disse tre ting skal FC Fredericia tage med fra Hvidovre-nederlag

Debat

Enhedslisten om sparekatalog: Det er en situation, kommunen er tvunget ud i, men som vi kan og bør gøre oprør imod

Kultur

Avisens tegner vinder prisen for Årets bladtegning: Se Putin tørre sved af panden

For abonnenter

10.000 kæmpemøller er en trussel mod Nordsøens sæler og hvaler: - Vi ved meget lidt om konsekvenserne

Erhverv

Bestseller får et af Danmarks største lejemål i Taulov: Modekoncern udvider markant

Erhverv For abonnenter

For 30 år siden startede Peter med at vende burgere: Nu ejer han to McDonald's-restauranter i Fredericia og fire i alt

Stor passion bliver til virkelighed: Nu åbner brænderi med økologisk brændevin i gammel landevejskro

Erhverv

Carlsbergs bryggeri i Fredericia vinder international pris

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Debat

Venstre efter ny kritik af plejecenter: Vi kan ikke sidde og vente på, om indsatsen nytter eller ikke nytter - vi skal vide det

Fredericia For abonnenter

Borgere lyttede og spurgte til mere havn - særligt et emne fyldte

Fredericia

Stærkt trafikeret rundkørsel skal forvandles til et kryds: Derfor er det en god idé

Annonce