Annonce
Trekantområdet

Klar med borgermøde: Trafikuheld på Horsensvej udløser ny vej-debat

Hvis de lokale byrådspolitiere beslutter at holde fast i venstresvingsforbuddet fra Roms Hule, overvejer kommunen samtidig at lukke for udkørslen til Horsensvej fra Stadion Allé. Det vil tvinge alle bilister, der skal ned mod byen fra stadion-området hen på Jægervænget. Arkivfoto: Torben Juhler
Et uheld i krydset neden for Roms Hule mandag aften gentænder debatten om krydsets ombygning. Vejle Kommune har sat dato på borgermøde.
Annonce

Vejle: Et aktuelt færdselsuheld i krydset ved Roms Hules udkørsel på Horsensvej har igen tændt op i debatten for en mulig ombygning af udkørslen til den trafikerede indfaldsvej.

Uheldet sker stort set samtidig med, at Vejle Kommune har sat dato på et borgermøde, som netop har til formål at få belyst alle vinkler i debatten om krydset og den øvrige trafik i området omkring Vejle Stadion.

Tirsdag 20. oktober klokken 17 er alle interesserede borgere og bilister inviteret til borgermøde på Vejle Stadion, hvis den aktuelle coronasituation gør et større fremmøde muligt.

- Vi indkalder til borgermøde om trafikken på Horsensvej og i stadion-området. Men vi tager det forbehold, at vi ikke ved, hvordan coronasituationen ser ud den 20. oktober. Kan vi ikke gennemføre mødet fysisk, må vi overveje, om vi går digitalt eller udskyder det, siger Paw Bro Larsen, projektchef i Vejle Kommunes afdeling for anlæg og infrastruktur.

Annonce

Flere protesterede mod lukning

På mødet vil kommunens folk orientere om planerne for stadion-trafikken og det foreslåede udkørselsforbud, som et flertal i teknisk udvalg én gang har vedtaget.

Men flere beboere i området - og ikke mindst Palles Bageri på toppen af Roms Hule - gik ind i kampen for at få den politiske afgørelse annulleret. De mente, at beslutningen var hastet igennem under coronakrisen uden at få belyst dens konsekvenser.

Uheld gav fornyet debat

Mandag aften stødte to biler sammen på Horsensvej..

Selvom sammenstødet på Horsensvej, ifølge politiets oplysninger, skyldtes den ene bilists manglende overholdelse af vigepligten ved udkørslen fra Roms Hule, har uheldet genoplivet debatten om krydset på Vejle Amts Folkeblads Facebook-side.

Her skriver Martin Skovlyst:

"Det er da også et af Vejles mest vanvittige kryds at skulle ud i. Folk holder og venter i hundrede år på, at der bliver fri, hvilket der aldrig gør, og så ender de med at kaste bilen ud i krydset, med farlige opbremsninger og undvigelser til følge."

Flere er enige i, at udkørslen fra Roms Hule ikke fungerer for de bilister, der skal svinge til venstre ned i byen. Det gælder blandt andre Alex Ravnsmed Christensen:

"Du har ret i, at det “kryds” ikke fungerer.. men hvor svært kan det være at vente, indtil man er 100% sikker på, at man kan komme over," skriver han og bliver suppleret af Dennis Munk, der mener, at bilisterne bliver stressede af bagvedholdende, når de venter på fri bane.

"Kan godt forstå, at nogle bliver stresset til at køre ud i et kryds. Jeg har været udsat for, at en bilist bag mig holdt hornet i bund og blinkede med lyset, fordi jeg ikke ville køre ud, før der var fri,” skriver han.

Det er dog ikke kun fra Roms Hule, at bilister oplever problemer i krydset. Negra Teljigovic skriver:

"Forleden dag var der en, der lavede en hård opbremsning på vej ned ad Horsensvej for at svinge til venstre mod Roms Hule. Det har jeg dog aldrig set før, og til min store forskrækkelse var der ikke engang et skilt med, at det skulle være forbudt. Det var vanvittigt farligt."

Det fik Liberal Alliances Anja Daugård til at forlange sagen behandlet i byrådssalen, og som en konsekvens heraf blev det besluttet, at et borgermøde skal være med til at belyse bekymringerne i området og de mulige løsninger.

- Vi prøver at fremlægge den tekniske side af sagen, og hvilke konsekvenser de forskellige løsninger har. Så håber vi på at få forskellige input fra de mennesker, der bor deroppe, siger Paw Bro Larsen.

Annonce

Øger kapacitet og sikkerhed

Når kommunen barslede med planer om at forbyde venstresving fra Roms Hule, skyldes det et stort ønske om at øge kapaciteten på Horsensvej for de bilister, der skal svinge ned omkring havnen og Østerbrogade.

Ved at lukke udkørslen ned i byen fra Roms Hule kan den nuværende venstresvingsbane ned mod havnen gøres væsentligt længere i to spor på Horsensvej.


Krydset er et af dem, hvor mange siger, at det er chancebetonet. At man er nødt til at tage en chance for at komme over, når der er meget trafik.

Paw Bro Larsen, projektchef, Vejle Kommunes anlæg og infrastruktur


Men der ligger også en sikkerhedsmæssig gevinst i at lukke for den venstresvingende trafik fra Roms Hule, selvom krydset ikke er udpeget som sort plet i kommunens gældende trafiksikkerhedsplan.

På baggrund af politiets registreringer af trafikuheld i perioden fra 2012 til 2016 har kommunen udpeget 15 steder, hvor der sker mange uheld.

Ni af disse skiller sig ud som steder, hvor der sker særligt mange uheld og hvor personer ofte kommer alvorligt til skade.

Annonce

To uheldige ting ved krydset

Selvom krydset ikke er blandt de udpegede uheldssteder, ser projektchefen en sikkerhedsmæssigt gevinst ved at lukke krydsningen over den dobbeltsporede Horsensvej, hvor mange biler holder i det smalle midterstykke mellem vejbanerne.

- Det er rigtigt, at krydset ikke er registreret som sort plet i den mobilitetsplan, som vi dog er ved at revidere nu. Men krydset er et af dem, hvor mange siger, at det er chancebetonet. At man er nødt til at tage en chance for at komme over, når der er meget trafik. Samtidig kan du risikere at placere dig uheldigt i midterarealet, hvor du risikerer at blive påkørt, fordi du holder med bagenden ude på vejbanen. Det er to uheldige ting ved det kryds, siger Paw Bro Larsen.

Han er med på, at der er stærkt delte holdninger om at benytte krydset ned mod byen. Og det er netop for at få forskellige synspunkter frem og få belyst konsekvenserne af de forskellige løsninger, at kommunen indbyder til borgermødet i oktober.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Fredericia For abonnenter

Tanya fjernunderviser og har fem børn hjemme fra skole: - Der er en anden slags nærhed

Annonce