Annoncørbetalt indhold

Klar til at flytte hjemmefra: Fredericia har tydelige forskelle i huslejen

Sommeren nærmer sig, og her flytter rigtig mange unge fra Fredericia hjemmefra. Her er der meget at holde øje med, og derfor giver vi her et par råd til, hvordan du klarer det bedst.

Der er mange afgørende parametre, når man som ung studerende leder efter det første sted at bosætte sig. Det vigtigste parameter for hovedparten er prisen på lejemålet, særligt fordi priserne er steget betydeligt henover de seneste år. MONEYBANKER har nærstuderet priserne, og disse tal viser store forskelle mellem de danske byer.

MONEYBANKER arbejder inden for sammenligning af billige lån, og at låne penge er der mange unge studerende der ser sig nødsaget til for at få enderne til at hænge sammen.

Det gælder muligvis særligt de unge, som bor til leje på det private boligmarked, da der er stor forskel mellem lejeomkostninger fra det private marked til det almennyttige. Nedenfor kan du læse dig frem til, hvor store forskelle der er tale om. Omkostningerne er angivet som prisen per kvadratmeter på årsbasis.

De almene familieboliger, som er normalt at søge, ligger på 851 kroner i Fredericia, mens ikke-ejerlejligheder på det private marked er helt oppe på 933 kroner, mens ejerlejligheder er på 869 kroner.

Prisforskellen er imidlertid markant større i København, hvor kvadratmeterprisen pr. år er på 1.632 kroner i den private sektor - og 895 kroner i den almennyttige. For Århus er situationen næsten tilsvarende, da det her koster 1.332 kroner per kvadratmeter i en privat lejebolig, mens det koster 738 kroner i en almennyttig.

I den fynske hovedstad Odense koster et privat lejemål 948 kr. og 647 for et almennyttigt lejemål. I Aalborg er priserne 972 kr. om året i det private, mens man kan nøjes med 721 kr. i det almennyttige.

Hvis man gerne vil sikre sig de bedste forudsætninger for at få fingre i en almennyttige lejebolig, gør man klogt i at skrive sig op i flere boligforeninger i så god tid som muligt.

Gebyrerne er en investering

Der er mange kommende studerende, som først skriver sig op i boligforeninger, når de er bekendte med, hvor de ønsker at studere. Det sparer dem naturligvis for de årlige gebyrer til diverse boligforeninger i de byer, som de alligevel ikke skal bosætte sig i. Men det skaber også en situation, hvor de kommer bagerst i køen til de eftertragtede almennyttige boliger. De samlede gebyrer kan hurtigt tjenes ind igen, hvis man f.eks. skal studere i København baseret på den store forskel mellem den almene boligsektor og den private sektor. Partner og adm. direktør Mads Hvidberg fra MONEYBANKER uddyber yderligere.

- Vælger man først at skrive sig op i udvalgte boligforeninger, når man er optaget på drømmestudiet, er det allerede alt for sent. Man ender bagerst i køen og har potentielt kun det private boligmarked at søge bolig gennem. Og taget de seneste års prisstigninger i betragtning, kan det i de kommende år blive endnu dyrere at bo i den private sektor.

Boligmarkedet risikerer derfor at være medvirkende til skabelsen af et a- og b-hold i de danske uddannelsesbyer, hvor et studieliv i f.eks. København er forbeholdt de velstillede og de heldige studerende, som bor til leje i en almennyttig boligforening.

- Der er langt flere studerende end antallet af almennyttige lejeboliger, hvilket skaber en kamp om de billigere lejemål. Samtidig giver det de private aktører mulighed for selv at prissætte deres lejemål, hvilket altså kan afholde nogen studerende fra at uddanne sig i visse danske byer, udtaler Mads Hvidberg.

Finansiering gennem lån

Et alternativ for nogen kan være at finde finansiering gennem lån, hvor særligt SU-lånet rummer en række fordele. Renten er nemlig lav og der stilles heller ikke skrappe krav til låneren, da denne blot skal være SU-berettiget. SU-lånet udbetales sammen med den almindelige SU, hvilket dog har den risiko at den studerende blot øger sit månedlige forbrug qua de lave låneomkostninger og storbyens mange fristelser.

En anden mulighed er at oprette ét samlet lån fremfor de månedlige lån. Mads Hvidberg advokerer dog for, at man tænker sig om, før man indgår låneaftaler, da det kan have store økonomiske konsekvenser på lang sigt.

- Generelt anbefaler vi altid, at man ansøger om flere lån gennem forskellige låneselskaber, ligesom man f.eks. gør klogt i at indhente flere lånetilbud fra banker og realkreditinstitutter, når et boligkøb skal finansieres. På den måde stiller man altid sig selv i den bedste situation med flere valgmuligheder på hånden.

Det ekstra arbejde med at indhente flere lånetilbud får mange til at droppe flere ansøgninger og i stedet fokusere på blot at ansøge ét sted. Men hvis dette sted ikke kan imødekomme lånebehovet eller ansøgerens generelle krav og forventninger, kan vedkommende blive nødt til at søge finansiering andre steder alligevel.

Du kan undersøge alle muligheder for online finansiering hos sammenligningsservicen MONEYBANKER.dk her.

Annonce

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.