Annonce
Debat

Klimaplan er god for både landmænd og alle danskere, men: Rasmus Prehn får nok ikke ros af Greta Thunberg

Peter Orry er ansvarshavende chefredaktør for Jysk Fynske Medier. Foto: Jacob Schultz. Foto: Jacob Schultz

Så skulle man også opleve det: En socialdemokratisk landbrugsminister i indædt kamp for landbruget med en skrigende venstrefløj og utallige klimaforkæmpere i haserne. Greta Thunberg kommer sikkert snart over fra Sverige for at sultestrejke på en dansk bondegård.

Men ubetinget ros herfra, for det klædte i høj grad Rasmus Prehn, at han talte om at udvikle og ikke afvikle landbruget, da han på en mark i Tåstrup præsenterede regeringens udspil til, hvordan landbruget skal hjælpe Danmark til at lukke 70 procent mindre CO2 op i luften om ni år. Udspillet er godt ikke bare for landmændene, men for alle danskere og for klimaambitionerne.

Danske landmænd kører i forvejen i den grønne trøje i det globale ræs om at være mest klimavenlig. Blot til eksempel koster en dansk liter mælk 1,15 kilo CO2, og erhvervets eget mål er at komme ned på 0,9. Det globale gennemsnit er 2,5 kilo.

Annonce

Nu kommer så regeringens plan om at reducere erhvervets samlede udslip med 7,1 millioner ton - mere end en halvering. De fem millioner skal komme fra nye, højteknologiske metoder som for eksempel pyrolyse, der omdanner kokasser og halm til biogas, bioolie og især biokul, som kan bruges som gødning. Metoden er udviklet, men skal selvfølgelig skaleres til stort omfang.

De fem millioner ton svarer til den samlede udledning fra dansk industri og byggeri, men det er selvfølgelig slet ikke nok for regeringens røde støttepartier. De vil have meget mere, og så må det koste, hvad det vil af job og eksport i  det mest miljøvenlige landbrug i verden.

Derfor bør de borgerlige partier hjælpe Prehns plan på vej og understrege to pointer. At de 220 millioner kroner, regeringen vil afsætte til forskning i nye teknologier,  er alt, alt for lidt og gerne må få et ekstra nul på tallet. Og at det er vigtigere at udvikle dansk landbrug på lang sigt end at nå målet om 70 procents reduktion præcis i 2030. Danmark udleder 0,1 procent af verdens CO2, så det er helt uden betydning for verdens klima, om vi bliver et år eller to forsinket.


Det er vigtigere at udvikle dansk landbrug på lang sigt end at nå målet om 70 procents reduktion præcis i 2030.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce