Annonce
Debat

Klumme: 'Du har et helt liv til at fikse dit lort'

"Jeg er en tidsfreak. Jeg er storforbruger af den og fascineres af dens færden i verden. Den går bare. Tik tak", skriver Maria Skuladottir i denne uges klumme. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Jeg er et menneske, som kan blive ekstremt udfordret af tid. Jeg har ekstremt mange tanker om tiden…lige for tiden. Jeg er en tidsfreak. Jeg er storforbruger af den og fascineres af dens færden i verden. Den går bare. Tik tak. Og jeg gør alt, hvad jeg kan for at kontrollere den. Jeg forsøger ved hjælp af både nedfældede og indre tidsplaner. Lige nu, mens jeg sidder og nyder junisolen, så ser jeg tydeligt, hvordan disse selvspundne tidsplaner er gennemstrømmet af en snært af desperation. At lave tidsplaner og to-do-lister er ikke nødvendigvis det samme som at mestre en indre ro over tidens gang. Der er absolut intet, jeg kan gøre ved tiden, der går… Jeg drikker endnu en kaffetår og skriver videre.

Jeg har det seneste års tid mediteret en del. Hvorfor jeg begyndte på det? Jeg havde brug for at fylde min tid op med mere ro. Der har været mange forandringer og store valg at forholde mig til den seneste tid. Pandemiens omsluttende greb på jordkloden trykkede og rykkede på nogle af de mest basale forestillinger, jeg havde om mit eget liv. Jeg må være ærlig og tilstå, at der nok også var en lille del af mig, som håbede på, at tiden så ville gå lidt langsommere, at jeg måske bare kunne stoppe den. Bare et øjeblik eller tre. Eller at jeg rent faktisk på en eller anden magisk vis kunne spare tiden, der gik, op, imens jeg mediterede. Som en slags tids opsparingskonto til desperate tider. Det skete ikke.

Det er en helt anden gevinst, der opstår ved at praktisere daglig meditation. For mig er er det, som om at jeg ved daglig meditation punkterer den hinde som ellers bedøver min bevidstheds fokus. Det lyder ret flippet, men igennem meditation øver jeg mig med 100% bevidsthed om ikke at bruge tiden til ande, end ikke at bruge tiden på bevidst tankevirksomhed. Når det er helt vildt, så føles det efterfølgende faktisk, som om at jeg har fået en opgradering i evnen til at udnytte tiden bedst muligt. Det lyder kamp fjollet, fordi jeg har jo lige spildt tiden, der ellers kunne have været brugt på benhård fitness træning til bikini klargøring eller bare en tiltrængt rengøring af badeværelset. Men nej - jeg får rengjort mit øverste system.

Annonce

Men tilbage til tankerne om tiden. Tiden, der går. Tiden, der nogle gange læger alle sår. For det kan den. Tiden, den går, og uanset om vi vil det eller ej, så distancerer den os fra, hvad vi står med lige nu. Hvad jeg fascineres af, og hvad jeg begynder at erkende er, hvordan vi også kan stoppe op i tiden, der går her og nu, og forsøge at begribe, at der også findes en fremtid foran os. Jeg behøver ikke at nå ALT i dette nu. Eller dette...

Jeg er begyndt at følge en gut på instagram, som hedder Guy Vaynerchuk, og han er en vaskeægte entreprenør. Jeg fandt frem til ham, da jeg i et stykke tid nu har søgt efter information om forskellige måder starte en virksomhed op på. Jeg har ledt vidt og bredt, fordi jeg selv flirter temmeligt heftigt med min tid på et spændende projekt. Guys instagram-profil er så veludrustet med peptalks, sygt god energi og overmenneskelighed, at jeg til tider får en ubændig trang til at smække en bakke Stryhns lige i bægeret på ham. Men den gode Guy Vaynerchuk lavede fornylig et opslag på instagram, som rettede min opmærksomhed mod at se rigdommen i den uberørte fremtid, som den potentielle rige ressource tiden nu engang er. Det som Guy skrev - på engelsk, men jeg har tilladt mig at være hans danske oversætter lige for en kort bemærkning – var dette:

”Hvis du er under 50, træd da venligst et skridt tilbage denne mandag morgen, og indse hvor ung du er, og at du stadig har et helt liv, der skal leves. Hvis du er under 30 – så vid du er så pisse ung og du har slet ingen anelse… Så uanset hvad der frustrerer dig denne morgen … forstå … DU HAR ET HELT LIV TIL AT FIKSE DIT LORT”

Jeg havde faktisk lige brug for den opsang. Jeg er 39. Jeg kan nogle gange fange mig selv i at tænke: ”jeps…flot, så gik tiden. Du vidste ikke/kunne ikke/løste ikke, det der jo var din opgave lige nu. Det var nu, du skulle have indset og forstået meningen og retningen på det hele.” Så er det faktisk ret befriende at læse disse ord fra denne entusiastiske omvandrende Gajol-pakke af en amerikaner.

For på mange måder synes jeg, at jeg lige lukkede øjnene et kort øjeblik omkring min 30 års fødselsdag, og da jeg åbnede øjnene igen - vupti, så stod jeg der med faste jobs, to børn, mand, hus, bil og hele pivtøjet lige fra triviel kedsomhed til dramatiske eskapader og deres følgevirkninger. På mange måder vel et helt normalt udsnit af et menneske i 30´erne, hvor alt – som i ALT skal ske oveni hinanden. Men somme tider lammes jeg ved alt det hele. Det bliver for overvældende. Jeg har ikke tid til at nå alt. Derfor løsner det en knude indeni at hvile tanken på det simple faktum, at vejen hen imod at få en opgradering til at mestre tidsknuseren, den kunne findes ved at træde et skridt bagud og give plads og tid til at betragte, hvad der kommer.


Jeg har det seneste års tid mediteret en del. Hvorfor jeg begyndte på det? Jeg havde brug for at fylde min tid op med mere ro. Der har været mange forandringer og store valg at forholde mig til den seneste tid. Pandemiens omsluttende greb på jordkloden trykkede og rykkede på nogle af de mest basale forestillinger, jeg havde om mit eget liv.


Hånden på hjertet

Klummen "Hånden på hjertet" er udtryk for skribentens egen holdning og skrives på skift af følgende:

Johnny Lassen, konsulent, ledelsescoach og psykoterapeut

Christoffer Riis Svendsen, projektleder

Maria Skuladottir, skuespiller

Massimo Grillo, videoproducent

Belinda Bech Andersen, administrator

Annonce
Fredericia For abonnenter

Læser undrer sig over spærring af ny parkeringsplads: Her er forklaringen

Danmark

Tirsdagens coronatal:Yderligere 810 personer er testet coronapositive

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Søren Møller er konstitueret leder på musicaluddannelsen

Fredericia For abonnenter

Veteraner på sejltur med ro og rutiner: Snart er der plads til endnu flere

Alarm 112

Røg fra Nordre Kobbelvej: - Vi er derude nu, lyder det fra vagtchefen

Alarm 112

Cigaret-røveri opklaret: Mand har været på spil i flere politikredse, men er ikke anholdt

Leder For abonnenter

Dagens leder: Uhyggelig Pegasus truer friheden

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Vi kan være vidner til Dansk Folkepartis dødskramper

Fredericia

Vin- og cocktailbar er klar til åbning: - Vi glæder os til at vise det endelige resultat

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Kultur

Kunstnere tænker ud af containeren: Laver skattejagt med rullefald og spænding for unge og voksne

Alarm 112 For abonnenter

Kvinde fulgte efter gerningsmand trods dårligt knæ: - Jeg havde jo ikke tænkt mig at fange ham og holde ham fast

FC Fredericia

Drama på Fyn: FC Fredericia tog den længst mulige vej til 2. runde

Annonce