Annonce
Debat

Klumme: Kære Fredericia, hvad skal der blive af dig?

- De 8-10 gamle udfasede Supplier skibe fra Maersk er også fra en svunden tid og ligger der som et stykke flydende historie. Måske man skulle bruge den ene som et flydende hotel, lyder det blandt andet i klummen her. Foto: Christoffer Riis Svendsen

Det er en underlig tid – nu og de senere år i Fredericia. Og jeg mener ikke pga. corona, hvor vi vist alle helst vil stikke en finger i halsen og få det brækket ud af systemet lynhurtigt i stedet for en podning. Nej, jeg mener, hvad der er sket og sker i byen bl.a. med erhverv, byudvikling og den kommunalpolitiske scene for at nævne nogle højdespringere.

Jeg kan ikke helt rigtigt sige, hvad jeg skal mene om det hele. Noget er godt, andet er skidt. Men intet er entydigt godt eller skidt. Det kommer vel, som så ofte, an på perspektivet, man ser fra. Jeg vil her i klummen komme ind på et par emner set fra mit perspektiv.

Ekspert er jeg ikke, men nogle områder har jeg alligevel massiv erfaring omkring. Men vigtigt er nok, at jeg er bysbarn og har boet her hele mit liv, på nær et enkelt år i hovedstaden. Måske er jeg ekspert i eget liv, men det er der alligevel nok nogle, som vil betvivle, ha ha.

Annonce

Fæstningsdreng og stolt har jeg været. Opvokset og boet fire årtier på Gl. Havn. Elsket det gamle havnemiljø – kuttere, joller, trosse- og lodsbåde, Marinehjemmeværnet, stinkende rejetrawlere på værftet, sandblæsning i den gamle flydedok lige udenfor vinduerne, sprøjtemaling på bilerne og alle andre steder, Havnemøllen med kornstøv, mågerne, Superfoss/Kemira og den gule syreregn der fik de galvaniserede lygtepæle til at ruste.

Masser af gode minder om ’gamle dage’ på havnen. Tiden før hegn. Man kunne, næsten, gå på kajen hele vejen fra Frederiksodde og ud forbi Møllebugten til Lystbådehavnen. Fra Østerstrand til Sandalstrand. Dengang man kunne bo i og med et industriområde – på godt og ondt. Havnemøllen forsvandt, Kemira forsvandt, Værftet forsvandt. Det er hele historier for sig selv. De små butikker og kiosker forsvandt. Også værtshusene forsvandt. Husene forsvandt. Menneskene og livet på havnen forsvandt. Der var meget stille en tid.

Der er gang i området nu. En anden slags havn og gavn. Det er 20 år siden, jeg deltog i udviklingsmøder om det, der i dag er ved at udvikle sig som Kanalbyen. Og 10 år siden jeg flyttede fra Gl. Havn. Og jeg er glad for ikke at bo der mere. Der er lang vej endnu med udvikling af området, og hvis det fortsætter i samme stil som nu, bliver det aldrig et område med liv, som kan sammenlignes med det, der var engang.

Det er for tæt og konformt. Uden mellemrum til bevægelse og livet. De unge må ikke hænge ud ved kanalen – De larmer og må ikke hoppe i vandet. Ærgerligt. Da jeg var ung på havnen, kunne man ikke hoppe i uden at ramme en stor trækile, der var svømmet ud af dokken, og man blev smurt ind i oliefilm og cellofan fra cigaretpakker. Til gengæld kunne vi larme alt det, vi ville, og alligevel bliver overdøvet af havnens baggrundsstøj.

Nu udvider ADP kajstrækningen. Vesthavnen fyldes op med containere. De 8-10 gamle udfasede Supplier skibe fra Maersk er også fra en svunden tid og ligger der som et stykke flydende historie. Måske man skulle bruge den ene som et flydende hotel. Der er da god plads på agterdækket til lidt dækkede borde og en bar. Vi har jo Syrekajen, eller Esplanaden som det snobbede omdøbte navn nu er, hvor den kan ligge til. Med landfast strøm og kloakafledning. Så får den investering da nytte.

Og hvad med midtbyen…? Hvad der skal ske med den, var der ikke mange der bød ind på i tirsdags. Vi har snakket midtby længe, og udviklet strategier, inviteret eksperter osv. osv. Jeg har både i fritid og job kommet med input og arbejdet med udvikling af midtbyen. Personligt orker jeg ikke at deltage i pseudo-inddragelsesprocesser mere.

Christoffer Riis svendsen, klummeskribent. Arkivfoto: Peter Friis Autzen

Det demokratiske underskud i kommunen er katastrofalt. Tilliden til politikerne er slået ihjel gennem adskillige års diktatorisk lignende enighed i byrådet. Jeg tror dog på, at vi stadig har dygtige embedsfolk, der kan huske, hvordan ordentlighed forvaltes. Håber de holder skansen lidt endnu. Og at erhvervslivet tager fat.

Hverdagsliv i midtbyen skal i fokus. Hverdagslivet er børn, skole, indkøb, vasketøj, hundeluftning, arbejde, motion, og hvis man er heldig så også tid til at drikke en kop kaffe eller sidde lidt og holde i hånd. Midtbyen skal rumme det hele. Så det nytter ikke, kun at tænke på det halve. Det ser jo trist ud med bosættelsesstatistikken – især i forhold til sammenlignelige byer. Hvis hverdagslivet ikke fungerer her, så bliver man ikke hængende, og man får slet ikke nye til at bosætte sig.


Midtbyen skal rumme det hele. Så det nytter ikke, kun at tænke på det halve. Det ser jo trist ud med bosættelsesstatistikken – især i forhold til sammenlignelige byer. Hvis hverdagslivet ikke fungerer her, så bliver man ikke hængende, og man får slet ikke nye til at bosætte sig.


Man kan jo vælge mange andre steder at bo. Der er masser af skønne byer i vores land. Argumentet for at blive skal være mere end, at man bor tæt på motorvejen. Hvad skal der mon blive af Fredericia?

Hånden på hjertet

Klummen "Hånden på hjertet" er udtryk for skribentens egen holdning og skrives på skift af følgende:

Johnny Lassen, konsulent, ledelsescoach og psykoterapeut

Christoffer Riis Svendsen, projektleder

Maria Skuladottir, skuespiller

Massimo Grillo, videoproducent

Belinda Bech Andersen, administrator

Annonce
Fredericia For abonnenter

Ejendomsmægler fremhæver Nørrebrogade-ejendom: - Det er meget sjældent, at denne type bolig bliver udbudt

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Er dette løsningen? Kaos-kryds skal måske udstyres med hjemmelavede skilte

Fredericia For abonnenter

Karsten istandsatte tidligere kirke med hjælp fra kendt arkitekt - nu skal den sælges

Alarm 112

Pjedsted indhyllet i røg under halmbrand: Ejer bliver nu sigtet

Fredericia

Efter kritik af udledning af grundvand fra Kanalbyen: Miljørapport viser ingen overskridelser

Debat For abonnenter

Dagens leder: Jacob, Jacob, hvor er du?

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Flere nye boliger og plejehjem - og mere respekt for det enkelte menneskes behov, tak

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Genåbning af Nørreport trækker ud: Men nu lysner det for bilisterne

Erhverv

Trods sydlig fristelse: Ventelister giver fyldte sommerhuse

Fredericia

Efter to års pause: Studenter var tilbage på  Landsoldatpladsen

Fredericia For abonnenter

Enhedslisten og Dansk Folkeparti vil hjælpe de ansatte: - Familieafdelingen skriger på flere flere folk

Fredericia

Lille parti med stort valgprogram: Men personsager vil også fylde i efteråret

Annonce