Annonce
Debat

Klumme: Omfavn forandringerne, fodboldfans

Manchester United-tilhængere prosterede sidste søndag mod klubbens ejere. United var nemlig et af de seks engelske hold, som forsøgte at etablere Super League, men uden held. Foto: Oli Scarff / AFP

Da støvet havde lagt sig efter udmeldingen om, at en ny Super League i fodbold var på vej, skrev jeg ”tak for underholdingen” på min Facebookprofil.

Jeg skrev også kærligt drillende, at mine fodboldvenner var noget romantiske og naive, hvis de troede, at der ikke ville ske ændringer i den europæiske fodboldstruktur på et tidspunkt.

Så skal jeg ellers love for, at der gik ild i mit kommentarspor!

Annonce

De fleste afviste min konklusion, kun nogle få jublede over de ændringer, som en liga med store, populære klubber ville betyde.

Nu var meningen med både mit opslag og denne uges ”Hånden på hjertet” at berolige alle jer fodboldfans med, at I måske ikke behøver være så bange, og at forandringerne kan vise sig at blive til det klart bedre. I hvert fald hvis uforudsigelighed og underholdning betyder noget.

Den mission, har jeg erkendt, nok er umulig.

Så jeg vil nøjes med at give mit bud på, hvorfor sådan nogle planer blandt de store klubbers ejere opstår. For det synes jeg ærlig talt ikke, der kom særligt nuancerede bud på under to døgns heftig debat, hvor især en hæs, kolerisk Arsenalfans udfald blev afspillet unødvendigt mange gange i medierne.

Min egen historie kort: Jeg har været en endog meget stor fodboldfan. Min entusiasme toppede i firserne, hvor hele mit omdrejningspunkt var, hvordan det gik med Sampdoria i den italienske serie A.

AaB fyldte også pænt meget, om end det var svært at rejse den store interesse for kampe mod Svendborg og B1901 i den daværende 2. division. Det ændrede sig som bekendt.

Mit hjerte for fodbold blev knust i 90’erne over nogle urimelige dommerfejl, der fik nogle kæmpe konsekvenser både for det danske landshold og mit elskede Sampdoria.

Mange husker nok, hvordan Danmark højest sandsynligt blev snydt for en billet til VM i 1994, da Bakero i den afgørende kvalifikationskamp mod Spanien fik lov til at skubbe Schmeichel ud af straffesparkfeltet, så spanierne kunne score i det tomme mål.

Klummeskribent Massimo Grillo. Arkivfoto: Peter Friis Autzen

Få år senere havde Sampdoria på en utrolig slutspurt næsten reddet livet i serie A. Der manglede få minutter af sæsonens sidste kamp, da dommeren dømte straffespark til Bologna, selvom deres angriber helt tydeligt var blevet fældet en meter uden for straffesparksfeltet.

Jeg kunne ikke begribe, at en hel fodboldverden kunne lade stå til, og teknologien ikke blev indført. ”Det ødelægger charmen ved fodbold med alle af afbrydelser”, lød argumentet.

Den ”charme” kunne jeg fint undvære, og nu kan jeg så forstå, at man har ventet så længe på at indføre moderne teknologi, at den VARe, man har valgt, er så dårlig, at påstanden er blevet en selvopfyldende profeti.

Hvis vi sammenligner de glade firsere i fodbolden med det forgangne årti, hvad er der så sket i hvert fald med antallet af vindende hold?

Hvis vi starter med serie A i Italien, som jeg fulgte, vandt syv forskellige hold mesterskabet. Det seneste årti havde et hold næsten monopol på mesterskabet. 9 ud af 10 mesterskaber gik til Juventus.

Det samme er sket herhjemme: Otte forskellige klubber blev danske mestre i firserne.

Det seneste årti sneg tallet sig op på fire klubber, takket være AaB’s og FC Nordsjællands enlige mesterskab.

I Champions League, som på mange måder er årsagen til den store ulighed, er forskellen knap så markant, men dog:

I den daværende Europa Cup for mesterhold sejrede otte forskellige klubber i 80’erne, i 10’erne var tallet 5.

Det er den ulighed, der er problemet, og det er den ulighed, som klubejerne for 12 klubber forsøgte at udjævne ved at lave en lukket klub.

Der er nemlig ikke penge i forudsigelige resultater i kampe, hvor magtbalancen mellem de to konkurrerende klubber er helt skæv.

I mit opslag havde jeg delt en artikel fra Wall Street Journal, der viste forskellen i indtægter på forskellige ligaer i USA og Europa. Den liga, der er klart flest penge i både årligt og divideret ud per kamp er den amerikanske football-liga, NFL.

Når NFL tjener mere end alle andre amerikanske, professionelle ligaer tilsammen skyldes det især to ting, forklarer lederne selv: eksklusivitet og lighed.

Hidtil har hver klub kun spillet 16 kampe per sæson i fire efterårsmåneder. Dertil kommer i alt 10 slutspilskampe plus den store Super Bowl-finale.

Alle klubber har samme spillerbudget og får lige stor del af kagen fra tv-indtægter. Det hold, der ender sidst, vælger først året efter, når de nye spillere udklækkes fra universiteterne.

Den model kan naturligvis ikke overføres 1:1 i europæisk fodbold.

Men et sted skal man jo starte, og det var, hvad klubejerne for de 12 klubber forsøgte på. Jeg tror ikke på, at tankerne var reelle. Det var i min optik blot en luftballon for at se, hvor voldsomme reaktionerne blev. De blev som bekendt voldsomme.

Men er det virkelig mere attraktivt, at få hold har monopol på mesterskabet bare de spiller kampe nok mod undersåtterne?

Er de to fodboldorganisationer UEFA og FIFA, hvis ledere jævnligt bliver dømt for korruption, de mest trygge og troværdige til at lede fodboldverden?

Det er op til jer, kære fodboldfans, hvad I tror på. Jeg er som bekendt stået af. Jeg savner ikke fodbolden, og den savner helt sikkert ikke mig.

Men mit råd til jer: Omfavn forandringerne. De kan bringe noget godt med sig.


Det er op til jer, kære fodboldfans, hvad I tror på. Jeg er som bekendt stået af. Jeg savner ikke fodbolden, og den savner helt sikkert ikke mig.


Hånden på hjertet

Klummen "Hånden på hjertet" er udtryk for skribentens egen holdning og skrives på skift af følgende:

Johnny Lassen, konsulent, ledelsescoach og psykoterapeut

Christoffer Riis Svendsen, projektleder

Maria Skuladottir, skuespiller

Massimo Grillo, videoproducent

Belinda Bech Andersen, administrator

Annonce
FC Fredericia For abonnenter

Kampen minut for minut: FC Fredericia er videre i pokalturneringen

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hele familien gik ned med corona – fem-årige Nellie blev ramt af sjælden efterve

Fredericia HK For abonnenter

Farvel til FHK's cheftræner - derfor er Jesper Houmark nødt til at stoppe

FC Fredericia

Videoanalyse: Ung midtbanespiller scorede to gange og sendte FC Fredericia videre i pokalturneringen

Fredericia

Havmiljø-ekspert sår ny tvivl om Marina City: Beregninger om klapning ved Trelde Næs er ikke gode nok

Alarm 112

Voldsomt færdselsuheld i Fredericia: Mindst to tilskadekomne

Debat For abonnenter

Dagbladet mener: Udlændingepolitikken er stadig skør

Debat

Kandidat om regionens botilbud: Vi skal have flere fastansatte med relevant faglig uddannelse

Fredericia For abonnenter

Boligpriser styrtdykker: Glemt losseplads kan koste uheldig husejer 600.000 kroner

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Fredericia HK

Tidligere landstræner og OL-vinder bliver ny træner for FHK

Fredericia For abonnenter

Flyttede fra 11. sal på Amager til Fredericias ældste bolig: Nordstjernens nye beboere sætter stor ære i historien

Fredericia

Nyt liv blomstrer op i det gamle løveapotek: Tina mangler blot at få styr på navnet til sin nye butik

Annonce