Annonce
Kolding

Klumme: Tænk på en gul solstråle, der rammer dit ansigt. Kan du mærke varmen i kinderne?

Tegning: Gert Ejton

Vi har malet et værelse i en mærkelig farve. Den er hverken blågrå eller gråviolet. Men lidt af det hele. Den er egentlig også for mørk til det lille rum, hvor vinduerne vender mod nord og er pakket ind i forsatsruder på denne tid af året. Til gengæld er gulvet og panelerne nu kridhvide, og det giver en smuk, skarp kontrast og reflekterer lyset.

Men den blålige farve, der er svær at beskrive, er blød at se på. Man får nærmest lyst til at røre ved væggene. Og sætter man sig på sengen midt i rummet og lader sig omslutte af farven, sker der noget. Der falder ro på.

Det er nærmest en hel fysisk fornemmelse, der breder sig ud fra maven til resten af kroppen, og tankerne bliver lige så bløde som farven og sengen under en. Nu hvor jeg skriver om den, skulle jeg lige opfriske navnet på malingen og fandt bøtterne med rester i kælderen. License to dream - licens til at drømme - hedder den meget passende.

Annonce

For nylig besøgte jeg Trapholts udstilling ”Verner Panton farver en ny verden”. Designeren, der skabte Kræmmerhus-stolen, som trodsede tyngdekraften, og de stadig populære Flowerpot-lamper var en mester udi farver og havde studeret, hvordan de påvirker mennesker. Han mente også mange ting om, hvor kedeligt og konformt vi bor med spiseborde af træ og lænestole med fire ben, der står på gulvet. ”Hellere et vellykket eksperiment, end en smuk trivialitet,” er designeren citereret for at mene.

Han indrettede nyhedshuset Der Spiegel i Hamborg, så man kunne blive helt misundelig på de journalister, der fik lov til at arbejde i hans farvemættede, psykedeliske kontorer. På vores kontorer er hæve-sænke-bordene, gulvtæpperne og væggene holdt i sorte, stålgrå og hvide nuancer. Hvad mon noget grønt for harmoni, noget gul for kreativitet, rød for passioneret eller blå for kompetent og pålidelig ville gøre ved arbejdsmiljøet?

Men den største oplevelse var at gå ind i en enorm installation af farvede rum, som gik man gennem en regnbue. I det kølige, blå rum mærkede jeg en tydelig ro. I det orange rum mærkede jeg glæde, og det var svært ikke af føle, at det gule rum var lidt varmere. Hvis jeg var blevet mellem de lilla vægge lidt længere, tror jeg, at jeg var begyndt at fryse.

Hvad mon noget grønt for harmoni, noget gul for kreativitet, rød for passioneret eller blå for kompetent og pålidelig ville gøre ved arbejdsmiljøet?

Prøv engang at lukke øjnene og tænk på en helt gul solstråle, der rammer dit ansigt. Kan du mærke varmen i kinderne? Forestil dig en rød rose. Kan du også dufte sommeren?

Panton-udstillingen var en kropslig, sanselig og følelsesmæssig oplevelse af farvernes psykologi, som har været beskrevet, siden Goethe skrev om farvelære, og formentlig længe før. Den tyske dramatiker og videnskabsmand tilskrev farverne universelle egenskaber, men også mere end det.

”Når øjet ser farver, bliver det umiddelbart begejstret,” skrev han. Han beskrev også, hvordan farver komplementæres af hinanden - blå og orange fremhæver det bedste ved den anden. Og fanger beskuernes opmærksomhed.

Det ved de folk, der laver filmplakater, for kombinationen af blå og orange farver går igen i mange af de reklamer, der hænger i biograferne, og også i selve filmene. Samme egenskaber har farveparrene af rød og grøn samt gul og lilla.

Andre farvepsykologer mener, at kulturen har indflydelse på vores opfattelse af farver. Nogle af vores tidligere oplevelser og erfaringer med farver former vores syn på dem. Men enige er de om, at farver påvirker os helt ind i kroppen og følelserne.

Tilbage i værelset med den underlige, svært definerede blå farve er årsagen egentlig ligegyldig. Farven virker præcis, som den skal. Og jeg har fået lyst til at male en hel masse flere farver på væggene herhjemme.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Erhverv

34-årig fra talentprogram skal være erhvervsdirektør for Sydbank Kolding

Navne

Surf-butik får årets handicappris: Tilbyder vandaktiviteter til alle - handicap eller ej

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Fredericia For abonnenter

Sanddalhus er solgt til to fynboer: Ejendom og park sættes i stand

FC Fredericia

Nederlag svier i et par dage, men herefter har FC Fredericias anfører lært at se tingene med andre briller: - Det er vigtigt at tænke på, hvad vi har præsteret som helhed

Annonce