Annonce
Trekantområdet

Kogræsserlaug mistede fire stykker kvæg i togkollision: 'Vi var bange for, hvad der ville ske med folk i Jelling'

Alle kalve døde efter togpåkørslen mandag aften. Den ene måtte dog aflives af en dyrlæge. Foto: Morten Dvinge
En kombination af en række uheldige omstændigheder kostede fire kviekalve livet mandag aften. Kogræsserlauget overvejer nu fremtiden, efter man nu hverken har kalve eller penge.
Annonce

Jelling: I fem år har der været et kogræsserlaug ved Fårupled i Jelling. Det er en lille forening med fem medlemmer, som hvert år investerer i nogle stykker kvæg, der går på marken og græsser frem til vinteren, hvorefter de bliver forvandlet til saftige bøffer.

Men sådan bliver det ikke i år.

For de kalve, der mandag eftermiddag blev sat på græs, smuttede ud af indhegningen og gik rundt i Jellings boligkvarterer.

Få timer senere blev de dræbt, da de blev ramt af et tog ved jernbanen i Hørup, lidt uden for Jelling.

Ifølge Leif Vestergaard Pedersen fra Fårupled Kogræsserlaug var det en kombination af flere uheldige omstændigheder, der forårsagede uheldet.

- Det var så uheldigt, som det overhovedet kunne være. For det første var det ikke helt efter planen, at kalvene skulle komme på det tidspunkt, hvor de kom. Vi havde dog nået at tjekket hegnet et par gange, om det var i orden. Desværre var der nogen, der ikke anede, at der ville komme kalve, så derfor havde de åbnet hegnet et enkelt sted. Det var så her, at kalvene senere brød ud, fortæller Leif Vestergaard Pedersen.

- Kalvene var ellers gået pænt ud på marken, og alt virkede til at være i orden. Normalt laver vi et opslag på Facebook, når der er kommet kalve, og jeg var faktisk lige i gang med at skrive det, da jeg blev informeret om, at kalvene var løbet ud af indhegningen, siger han.

Desværre var der nogen, der ikke anede, at der ville komme kalve, så derfor havde de åbnet hegnet et enkelt sted.

Leif Vestergaard Pedersen, Fårupled Kogræsserlaug

Annonce

Mistet over 30.000 kroner

Det lykkedes som bekendt ikke kogræsserlauget at indfange de nyindkøbte kvæg.

- Normalt er det planen, at kalvene bliver slagtet omkring 1. november. Herefter er der forskellige mennesker, der køber det slagtede kød. Det er jo en særlig fornøjelse at kunne udnytte alt kød, der er på sådan en kalv. Man får nogle udskæringer, som man ikke på normalvis kan købe i Brugsen eller andre steder. På den måde får vi penge ind til at købe kalve året efter, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Kalvene var af racen simmental og havde kostet lidt over 30.000 kroner i alt.

- Nu er vi i den situation, at de penge, vi fik ind sidste år, har vi brugt på at købe nogle kalve, som ikke er her mere. Derfor står vi uden kalve og uden penge, siger han.

Rent forsikringsmæssigt har Fårupled Kogræsserlaug ikke mulighed for at få dækket det økonomiske tab. I forhold til de skader, som kalvene har forårsaget, er der endnu ingen afklaring.

- Indtil videre har vi ikke fået besked om, at der er sket nogen skader. Fra kogræsserlaugets side havde vi sikret hegnet, og så har vi princippet ikke et ansvar i forhold til DSB, som ramte kalvene. Men vi ved ikke præcist, hvordan det hænger sammen, så vi må vente og se, hvad der sker, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Annonce

Skal komme sig over det

Nu overvejer Leif Vestergaard Pedersen og de andre medlemmer, hvad der skal ske med Fårupled Kogræsserlaug.

- Det var i virkeligheden en voldsom oplevelse for os, fordi vi både var bange for, hvad der ville ske med folk i Jelling, haver, biler og selvfølgelig også kalvene. Nu må vi se, om vi har mod og økonomi til at komme i gang med at købe nye kalve. Vi skal lige komme os over det, og så vil vi tage en snak om det, siger han.

- Men først og fremmest er det et stort tab, fordi det var fire dejlige kalve, som ville have givet liv til området. Det ville have været en fornøjelse for både os, naboer, børn og andre folk, som kigger forbi. Der er ikke noget mere afslappende end at se kreaturer, der går stille rundt og græsser - så behøver man næsten ikke at gå i terapi, lyder det fra Leif Vestergaard Pedersen.

Fårupled Kogræsserlaug holder til i det sydvestlige Jelling.

Kalvene, der tilhørte Fårupled Kogræsserlaug, er af racen simmental. Foto: Søren Kolind
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Corona: Politikere holder vejret for at plejehjem og ansatte går fri - plejepersonale skal testes hver 14. dag

Debat For abonnenter

Messe C-chefen siger: Kære veganere og beefeatere, kære kronikere og kristendemokrater, kære tabere og fiskerlussing'er - tak til jer allesammen

Fredericia

4. klasse-elever og lærere sendt hjem fra Kirstinebjergskolen - en smittet elev sendte klassen hjem

FC Fredericia

FC-træner: Spillerne tømte energitankene, og der er ikke nok tid til at fylde dem op

Fredericia For abonnenter

Flere sager med utilfredse borgere - men Sundplejen har kun få borgere færre end da firmaet begyndte

Annonce