Annonce
Kolding

Kolding Kirkegårde kommer muslimers ønske om gravplads i møde

Der bliver alligevel mulighed for, at troende muslimer kan begraves på den nye gravplads her ved Nordre Kirkegård. Arkivfoto: Søren Gylling.

Alt tyder på, at der er fundet en løsning, så også troende muslimer kan blive begravet på den nye gravplads ved Nordre Kirkegård. Brændkjærkirkens menighedsråd har lagt pres på bestyrelsen for Kolding Kirkegårde.

Kolding: Bestyrelsen for Kolding Kirkegårde har blødt op på sin hidtil kategoriske afvisning af at reservere særlige afsnit til muslimer på den nye multietniske gravplads, som Kolding Kirkegårde er ved at anlægge ved Nordre Kirkegård.

Opblødningen kommer, efter at provst Grete Wigh-Poulsen i starten af juni opfordrede til dialog om at finde en løsning, og efter at Brændkjær sogns menighedsråd har appelleret til Kolding Kirkegårdes bestyrelse om at "finde en løsning alle kan være tilfreds med", som det hedder i et referat fra et menighedsrådsmøde.

Formanden for Kolding Kirkegårde, Henry Ebsen fra Kristkirkens menighedsråd, bekræfter, at der er ved at være fundet en løsning, så også troende muslimer kan stedes til hvile på den nye gravplads.

- Vi har sagt til en repræsentant for de muslimske grupperinger, at de kan reservere et areal på den nye kirkegård med plads til 30-50 gravpladser, og så må de selv betale for vedligeholdelsen.

- Han skal komme tilbage til os med en tilbagemelding, og vi har ikke hørt noget endnu. Men jeg tror, de accepterer, oplyser bestyrelsesformanden for Kolding Kirkegårde, som er et fællesskab mellem de fire menighedsråd for Kristkirken, Skt. Nicolai Kirke, Brændkjærkirken og Simon Peters Kirke.

Sagen kort

Kolding Kommune fik i 2014 en henvendelse fra Etnisk Sammenslutning i Kolding, som gav udtryk for et ønske om at få et gravsted til de mennesker, de repræsenterer - alle er muslimer.Henvendelsen fik kommunen til at kalde Kolding Kirkegårde til møde, og arbejdet for en multietnisk gravplads blev sat i gang.

I maj udtalte formanden for kirkegårdsbestyrelsen, at han ikke kendte til de muslimske ønsker fra projektets start, men mødereferater viser det modsatte.

Det kom også frem, at Kolding Kirkegårde ikke ville imødekomme de muslimske ønsker, som er forudsætningen for, at troende muslimer må begraves på stedet.

Alle kan

I slutningen af maj fortalte JydskeVestkysten, at de muslimske befolkningsgrupper i Kolding havde valgt at takke nej til at benytte den nye multietniske gravplads ved Nordre Kirkegård, fordi kirkegårdsbestyrelsen ikke ville imødekomme deres behov for at blive begravet i en særlig og afskærmet afdeling kun for muslimer.

Hele arbejdet med gravpladsen var ellers sat i gang efter ønske netop fra den muslimske befolkningsgruppe og med Kolding Kommune som katalysator, viste en aktindsigt.

I dag må troende muslimer nemlig begrave deres pårørende i eksempelvis Vejle, som i over 30 år har haft en muslimsk gravplads.

Efter omtalen af sagen drøftede Brændkjær sogns menighedsråd den på et møde, og af referatet fremgår, at "MR (menighedsrådet, red.) opfordrer repræsentanterne i kirkegårdsbestyrelsen til at bringe argumenterne videre til kirkegårdsbestyrelsen, så der kan findes en løsning alle kan være tilfreds med".

Brændkjær sogns menighedsrådsformand Poul Wienberg sidder også i kirkegårdsbestyrelsen, men han vil ikke udtale sig.

- Sagen kører. Jeg har ingen kommentarer, før vi har en løsning, siger Wienberg, som ikke vil kaste lys over de argumenter, han har bragt videre fra sit menighedsråd til kirkegårdsbestyrelsen.

Det vil Henry Ebsen heller ikke.

- Men vi satte os jo sammen for at finde ud af, hvad vi kunne gøre, og nu siger vi så, at muslimer og alle andre, som ønsker det, og også danskere, kan reservere et areal og selv vedligeholde det, forklarer han.

Repræsentant for de muslimske befolkningsgrupper i sagen om gravpladsen, byrådsmedlem Hamlaoui Bahloul (S), forventer at kunne komme med en endelig tilbagemelding efter sommerferien.

- Men jeg regner med, at det bliver et ja. Det er en fin løsning, siger han.

Der er ca. 5000 borgere med muslimsk baggrund i Kolding.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Hjemme i Pjedsted overgik debutant alle andre - også borgmesteren: Ny Venstre-profil er født ind i politik

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Åbner til marts: Nyt supermarked skal ansætte over 50 nye medarbejdere

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Igen ballade ved natklub: Kvinde rev politibetjent i håret, og det får konsekvenser

Erhverv For abonnenter

Iværksætter håber på gennembrud i energieventyr efter 15 år: - En deadline er for mig det samme som at give op

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Kolding

Efter stor kommunal brøler: Nu har husejere i Seest fået mere frihed til byggeri og holde husdyr

Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

Annonce