Annonce
Læserbrev

En myte at Kolding har landets laveste udgifter pr. folkeskoleelev

Læserbrev: Vores folkeskoler er privilegerede ved at have engagerede skolebestyrelser. Det samme gør sig gældende hos Vamdrup Skole, hvor skolebestyrelsesformand René Budde Gade gør opmærksom på, at han på Social- og Indenrigsministeriets hjemmeside kan se, at Kolding Kommune ligger helt i bund, når det kommer til udgifter pr. folkeskoleelev.

Desværre har skolebestyrelsesformanden ikke været opmærksom på, at børne- og uddannelsesudvalget allerede i marts havde en orientering på dagsordenen, hvor vi redegjorde for, at konteringen af udgifter – der tilsammen udgør ”prisen” på en folkeskoleelev – ikke var den samme som i andre kommuner. Blandt andet har rengøring, forsikringer og husleje ikke været medregnet for de indsendte tal fra Kolding Kommune, mens det har været tilfældet for de øvrige kommuner.

Kolding Kommune skraber derfor ikke bunden på listen over kommunernes udgift til folkeskoleelever. Vi ligger derimod på en plads nr. 47 ud af landets 98 kommuner, ligesom det også fremgår af sagen fra marts mødet.

Derudover er jeg helt enig med skolebestyrelsesformanden i, at en god folkeskole er en af grundstenene til det videre arbejdsliv.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

DBU-folk reagerer: Besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse - sunde og raske borgere er en god forretning

Læserbrev: Er frivilligheden og foreningslivet bare en udgift eller en vigtig og værdiskabende faktor for en kommune? Det spørgsmål trænger sig på, når man med bekymring kan læse, at Fredericia Kommune bl.a. har planer om at spare en halv mio. kr. væk på "udendørs idrætsanlæg" på det kommende budget. Det vil konkret betyde, at fodboldklubbernes frivillige frem over selv skal ud at slå græs og kridte baner op - oveni alle de mange andre opgaver, som dagligt skal løses i en forening. I Trelde GI’s fodboldafdeling er der nervøsitet for, at man som en konsekvens må lukke hold og sende spillere til andre klubber. Yderste konsekvens er at lukke hele fodboldafdelingen. Hvis det sker, vil der kun være seks fodboldklubber tilbage i Fredericia Kommune, der allerede ligger utroligt lavt i antal, når man sammenligner med kommuner med ca. samme indbyggertal. Og så er det desværre en kendsgerning, at Fredericia Kommune i forvejen er et af steder i Jylland, hvor der er færrest aktive fodboldspillere set i forhold til indbyggertallet. Kun på Samsø er tallet lavere. Der er med andre ord rigtig mange faktorer, der peger på, at der er behov for investeringer i breddefodbolden og foreningslivet i Fredericia. Ikke besparelser og nedskæringer. Og foreningslivet og frivilligheden er altså ikke en unødvendig luksus. Det er tværtimod en motor til at skabe sundhed, tryghed og fællesskab i ethvert lokalsamfund. En undersøgelse fra Damvad Analytics viser faktisk, at de frivillige timer, der bruges i fodboldklubberne, medfører mellem 400 mio. kr. og 1,1 mia. kr. i besparelser årligt for det danske samfund, bl.a. på grund af færre sygedage. Derfor håber vi, at kommunalpolitikerne vil se midlerne til et stærkt foreningsliv og velfungerende fodboldklubber som en investering i kommunens samlede trivsel og råstyrke. Sunde og raske borgere er en god forretning - også for kommunen. Det er heller ingen hemmelighed, at mange potentielle tilflyttere, i særdeleshed børnefamilier, vægter et godt foreningsliv som en afgørende faktor for valg af bopæl. Netop en udfordring, som aktuelt italesættes af politikerne i Fredericia. Mon besparelser på foreningslivet vil stimulere tiltrækningskraften på nye indbyggere? I DBU er vi altid åbne for dialog med kommunerne omkring fodboldens udvikling, og hvad vi kan bidrage med. Vi er er også indforståede med, at økonomien for kommunerne er en kompleks sag, men vi vil argumentere for, at besparelser på foreningslivet er en kostbar svækkelse på både kort og langt sigt. Foreningslivet er ikke noget, der bare er der. Det kræver prioritering. For de frivillige har altså nok at lave. Og de gør en kæmpe forskel. Også i Fredericia.

Annonce