Annonce
Kolding

Kolding skal spare millioner på skoler og børn: Lærerformand frygter 'personalereduktioner i skræmmende antal'

Formanden for Kolding Lærerkreds, Anders Petersen, er dybt bekymret og chokeret over de store millionbesparelser, der er på vej på skole- og børneområdet. Arkivfoto: Søren Gylling
De kommunale million-besparelser, der blandt andet rammer Kolding Kommunes skoler, vækker kæmpe bekymring for formanden for Kolding Lærerkreds. Han understreger, at kvalitetsforringelser på skolerne og personalereduktioner ikke kan undgås.

Kolding: Kvaliteten på Koldings folkeskoler kan ikke undgå at blive presset til det yderste med de omfattende besparelser, som et flertal i byrådet har vedtaget for børne- og skoleområdet for de kommende år.

Det slår formanden for Kolding Lærerkreds, Anders Petersen, fast i kølvandet på det budgetforlig, som Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Socialdemokratiet blev enige om før weekenden, og som medfører besparelser på kommunens serviceudgifter for i alt cirka 170 millioner kroner over de kommende fire år.

På børne- og skoleområdet, der omfatter både børnepasning og skoler, skal der findes besparelser for cirka 27 millioner kroner i 2020, og det tal stiger i årene derefter, sådan at man i 2023 skal barbere omkring 54,5 millioner kroner af børne- og uddannelsesudvalgets samlede budget på 1,37 milliarder kroner.

Hvordan besparelserne fordeles mellem skolerne og børnepasningen vides endnu ikke.

- Men beløbet er skræmmende, og jeg kan slet ikke se, hvordan det kan lade sig gøre, uden at der sker personalereduktioner i et skræmmende antal. Det her er virkelig alvorligt. Jeg vidste, at der ville komme en rundbarbering, men jeg er chokeret over, at tallene er så store. Jeg er virkelig ked af det. Man kan ikke finde 27 millioner kroner ved at klippe en hæl og hugge en tå her og der, siger Anders Petersen.

Budgettet

  • Der skal i 2020 spares 2 procent af serviceudgifterne på i alt fire milliarder kroner. Det svarer til 80 mio. kr.
  • Fra 2021 skal den generelle reduktion vokse til 2,5 procent, og dertil skal der fra 2021 effektiviseres, så de samlede besparelser på serviceudgifterne i 2023 er oppe på 4 procent eller i alt 160 mio. kr.
  • Dertil kommer en besparelse på 10 mio. kr. på administration og ledelse.
  • I budgetaftalen er der på forhånd tilført 60 mio. kr til skole-, handicap- og socialområdet via en omfordeling af hele kommunens servicebudget.

Folkeskolen som førstevalg

Han siger, at han ikke er i tvivl om, at nedskæringerne vil resultere i forringelser af kvaliteten på folkeskolerne i Kolding.

- Man kan ikke spare så mange millioner uden kvalitetsforringelser. Skolerne har allerede holdt for sidste år, og nu fortsætter det bare. Det er meget bekymrende. Det minder mig om den økonomiske situation i 2009-2010, og det er et år, jeg helst vil glemme, siger Anders Petersen.

Han fremhæver, at lærerkredsen og politikerne efter hans opfattelse hidtil har været enige om, at folkeskolen gerne skal være forældrenes førstevalg til deres børn. Men med besparelserne vil flere forældre måske i højere grad rette blikket mod en privatskole til deres børn, lyder det fra lærerformanden.

Annonce

Uro og usikkerhed

Byrådet har besluttet, at de enkelte fagudvalg nu skal vedtage, hvordan sparekravene skal udmøntes helt konkret. Det sker først i løbet af uge 43, og derfor må lærere, elever og forældre vente et par uger endnu, før de kan finde ud af, hvilke konsekvenser besparelserne får på skolerne.

- Det bringer uro, og lige nu er der en stor usikkerhed blandt lærerne over, hvilke områder der rammes. Vil man lukke skoler, ryger tolærer-ordningerne, eller skal færre lærere undervise mere, fortæller Anders Petersen.

Han opfordrer politikerne i børne- og uddannelsesudvalget til at være så præcise og konkrete så muligt, når de skal pege på, hvor de mange millioner skal findes.

- Jeg forventer, at politikerne træder i karakter og peger på besparelser, så det ikke bliver den enkelte lærer eller skole, der skal beslutte besparelserne, mener Anders Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Intern afdækning afslører nyt rod: Kommunen skal betale 100.000 kroner tilbage

Annonce