Annonce
Kolding

Kolding-virksomhed fik igen kæmpe underskud: Tabte 285 mio. kroner

- Vi troede, at vi gik ind i en vækstcase, men det er en turnaround-virksomhed. Det er udgangspunktet nu, og det arbejder vi nat og dag på at komme igennem, siger Thomas Broe-Andersen, der bestyrelsesformand i Gram Equipment. Arkivfoto
Kapitalfonden FSN Capital regnede med, at Gram Equipment var en overskudsforretning, da fonden købte selskabet i begyndelsen af 2018. Men nu har kapitalfonden tabt samlet 468 millioner kroner de seneste år. Bestyrelsesformanden håber, at driften går i nul i år.

Kolding: I 2017 tabte Gram Equipment 183 millioner kroner, og i løbet af 2018 er pengene fortsat med at strømme ud af selskabet, der fremstiller maskiner til at producere is. Underskuddet landede i 2018 på 285 millioner kroner i det kriseramte selskab, der har hovedkvarter i Kolding.

Gram Equipment, der sælger maskinerne på verdensmarkedet, har trukket overskiftet flere gange, siden selskabet skiftede ejere i starten af 2018, hvor kapitalfonden Procuritas solgte virksomheden til FSN Capital.

Dengang var ambitionen at løfte omsætningen, der lå på 636 millioner kroner i 2016, til over en milliard de kommende år. Nu handler det om at skabe overskud på driften.

- Det er et stærkt utilfredsstillende resultat. Det skyldes de driftsmæssige uregelmæssigheder, vi har set, efter vi kom ind i selskabet, siger Thomas Broe-Andersen, der er ledende partner i FSN Capital og bestyrelsesformand for Gram Equipment.

Annonce
- Det er et stærkt utilfredsstillende resultat. Det skyldes de driftsmæssige uregelmæssigheder, vi har set, efter vi kom ind i selskabet.

Thomas Broe-Andersen, bestyrelsesformand for Gram Equipment

Afviser snyd

Omsætningen er skrumpet fra 701 millioner kroner i 2017 til 591 millioner kroner, og ejerne tilførte sidste år 312 millioner kroner, og i 2019 er der tilført yderligere 135 millioner kroner. De store ambitioner blev sat på pause kort tid efter overtagelsen i begyndelsen af 2018, da revisionen kiggede på regnskabet for 2017. Inden underskuddet på 183 millioner kroner blev præsenteret røg ledelsen ud, og køber, FSN Capital, føler sig snydt af kapitalfonden i forbindelse med købet.

I april 2019 fik køber et plaster på såret på 375 millioner kroner. Inden fonden købte Gram Equipment, tegnede kapitalfonden en forsikring, der skulle dække tab som følge af sælgers garantibrud i forbindelse med opkøbet. I starten af april meddelte FSN Capital, at fonden fik udbetalt 50 millioner euro, det maksimale beløb, svarende til cirka 373 millioner kroner i forsikringssum på grund af sælgers garantibrud.

Sælgeren, Procuritas, har dog afvist, at FSN Capital er blevet snydt. I forbindelse med at forsikringssummen blev udbetalt, udtalte Tomas Théren, der er ledende partner i kapitalfonden Procuritas i en skriftlig kommentar, at sælger ikke var blevet inddraget i forsikringsselskabets behandling af sagen.

- Vi har derfor ikke nogen holdning til eller mening om forsikringsselskabets aftale om erstatning til FSN, men tager kraftigt afstand fra FSN's beskyldninger imod Procuritas. De er efter vores opfattelse helt grundløse. Vi har intet ansvar for den nuværende ejers eventuelle udfordringer med Gram, lød det i et skriftligt svar.

En god virksomhed

Gram Equipment skriver i det seneste regnskab, at selskabet voksede ud over sine evner frem til salget i starten af 2018, hvilket gav forsinkelser, problemer med kvaliteten i produktionen, produktionstab, uforudsete udgifter og udfordringer med likviditeten. Derudover var der en række tabsgivende ordrer, skriver ledelsen i årsrapporten.

Virksomheden beskæftiger i dag 390 ansatte, og omkring 300 har arbejdsplads på hovedkontoret på Nordager i Kolding, hvor ismaskinerne bliver udviklet og samlet.

- Grundlæggende er det en god virksomhed, der laver nogle gode produkter, og vi forventer, at omsætningen i 2019 stiger en lille smule, og at vi på driften lander omkring nulpunktet. Den globale is-industri er stabil og vokser, siger Thomas Broe-Andersen.

Kort om Gram Equipment

Gram Equipment er en af verdens førende producenter af maskiner til at producere, forarbejde og pakke is. I 2017 lukkede Gram Equipment sine fabrikker i Vojens og i Aarhus og samlede i stedet produktionen i Kolding. Virksomheden beskæftiger i alt 390 medarbejdere heraf cirka 300 på hovedkontoret i Kolding.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Hurtig proces på kort byrådsmøde: To projekter sendt i høring

112

Sprittusch kan være årsag til brand på Luthersvej: Men selvantændende sprittuscher slår ikke ud i statistikken

Annonce