Annonce
Kolding

Koldings økonomi er mere skrøbelig end i mange år: Borgmester er 'ikke pavestolt'

Jørn Pedersen er på vej til Kolding Byråd med det dårligste regnskab i hans tids som borgmester.Arkivfoto: Søren Gylling
Regnskabet 2018 viser en kommunal økonomi, som er under hårdt pres, og på flere områder var der sidste år ikke sat penge nok af til at betale de faktiske udgifter til især børn, ældre og socialt truede. Samtidig synker det i kommunens pengebeholdning. - Jeg er ikke pavestolt, erkender borgmesteren.

Kolding: "Koldings regnskab rammer lige i plet", "Kolding lægger 98 millioner kroner i kassen", "Endnu et år med styr på Koldings finanser", og "Kolding bruger ikke én øre for meget".

Sådan er Kolding Kommunes årsregnskaber blevet beskrevet de seneste mange år - men den type overskrifter er ikke dækkende for 2018-regnskabet, som nu er på vej til byrådets godkendelse.

Regnskabet fortæller, at Kolding Kommune ikke længere har luft i økonomien som tidligere, og at bevillingerne til service til borgerne på nogle områder - især skoleområdet og socialområdet - slet ikke var store nok til at betale de udgifter, der rent faktisk var i 2018.

Samlet set er der brugt 48,9 millioner kroner mere på service til borgerne, end der var afsat på budgetterne.

De røde tal opvejes i regnskabet især af, at arbejdsmarkedsområdet med direktør Michael Petterson i spidsen har afleveret en flot årsopgørelse, som viser et overskud på hans område på 46 millioner kroner. Men en stor del af de penge stammer fra tilskud fra staten, som formentlig skal betales tilbage - så de millioner kan ikke bruges til at dække hullerne i børne- og uddannelsesforvaltningen og socialforvaltningen.

Annonce

Regnskabstal

 • Her blev der brugt for mange penge i forhold til bevillingerne i 2018:
 • Børnepasning: 7,47 mio. kr.
 • Senior: 2,16 mio. kr.
 • Uddannelse: 17,93 mio. kr.
 • Ejendom- og bolig: 1,67 mio. kr.
 • Socialområdet: 40,33 mio. kr.
 • Kommunen havde indtægter fra skatter og tilskud m.v. for 5,61 mia. kr.
 • Der var i 2018 driftsudgifter for 5,40 mia. kr.
 • Der var anlægsudgifter for 236 mio. kr.
 • Overskuddet blev 25,5 mio. kr., før optagelse/afdrag på lån og andre finansforskydninger, hvorefter det samlede kasseforbrug landede på 144 mio. kr. mod budgetterede 79,6 mio. kr.
 • Optagne lån på 91,2 mio. kr. Afdrag på lån 163 mio. kr. Øvrige finansforskydninger, som især har med tidspunkt for betaling af regninger at gøre: 261 mio. kr.

Ærgerlig

Borgmester Jørn Pedersen (V) hæfter sig ved, at byrådets mål om, at der skal være et overskud på kommunens samlede ordinære drift på mindst 200 millioner kroner er overholdt - helt nøjagtigt blev det på 207,5 millioner kroner, hvilket er en lillebitte smule mindre end budgetsat.

- Så her er der kun tale om en marginal afvigelse, siger borgmesteren.

Men han erkender, at 2018-regnskabet er det mest skrøbelige i hans tid for bordenden i byrådet.

- Ja, absolut. Økonomien er under pres ikke bare i Kolding men i alle kommuner på grund af, at vi får flere børn og ældre og flere udfordringer på socialområdet. Men jeg er bestemt ikke pavestolt af regnskabet, og jeg ærgrer mig over, at vi ikke fik kendskab til budgetskreddene på vores serviceudgifter noget tidligere, så vi kunne have nået at handle.

- Nu skal underskuddene i stedet hentes ind i år og i 2020. Det er der lagt planer for, siger han.

Jørn Pedersen fortsætter, at "tidligere holdt budgetterne stort set på komma".

- Denne gang er de store områder virkelig under pres, og derfor har vi jo også besluttet at holde ekstra øje og bedt direktørerne og udvalgenes formænd om at komme og aflægge status for økonomiudvalget flere gange om året, påpeger han.

144 mio. kr.

Helt nede på bundlinjen af seks milliarder kronersregnskabet - før lån og finansforskydninger - står der et lille overskud på 25,5 millioner kroner mod et budgetteret underskud på 37,3 millioner kroner. Overskuddet skyldes kun omtalte flotte årsopgørelse fra Petterson og et ekstraordinært flot jordsalg, som skæppede i kassen med 46 millioner kroner mere end forudsat i 2018-budgettet.

Efter lån og finansforskydninger lander kasseforbruget på 144,3 millioner kroner - eller 64,7 millioner kroner mere, end der var budgetteret med. Det er ikke alarmerende, siger borgmesteren.

- Men det er med til at gøre os mere sårbare, fordi vi er kommet ud med et regnskab, hvor underskuddene på serviceområderne ikke er indhentet. Dét skal vi have stor fokus på, fastslår Jørn Pedersen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Louises veninde har uhelbredelig kræft: Så længe dit hjerte slår – så tag ingenting for givet

Annonce