Annonce
Trekantområdet

Koldings pengekasse bugner på tærsklen til valgåret

På vejen ud af coronaåret 2020 roser Kolding Kommunes kommunaldirektør Thomas Bue alle sine medarbejdere og siger tak for indsatsen. Foto: Søren Gylling
Næsten en halv milliard kroner kan Kolding Kommune og byrådets politikere notere sig som overskud i 2020 på det område, der er finansieret af skatter og tilskud, viser de nyeste tal. Men mange af pengene er øremærket til projekter, som er udskudt.

Kolding: Det bliver med en bugnende fyldt kommunal pengekasse og den mest solide økonomi i flere år, at Koldings politikere kaster sig ud i kampen om at blive valgt eller genvalgt til det nye byråd, som skal findes på valgdagen den 16. november 2021.

Det viser den seneste rapportering fra kommunens økonomieksperter.

De vurderer, at 2020-regnskabet vil ende med at udvise et betragteligt overskud på det område, som finansieres af indtægter fra skatter, tilskud og udligning på ikke mindre end 476 millioner kroner. Det er hele 142 millioner kroner mere, end de kalkulerede med, da 2020-budgettet blev lagt.

Annonce

Tallene viser også, at kommunen i år reelt har 85 millioner kroner mindre i udgifter til den direkte service til borgerne, end de budgetterede lige godt fire milliarder kroner.

Og alt i alt, når man også medregner udgifterne til køb af jord, byggemodning og lånefinansierede anlæg af forskellige slags -  som jo eksploderede i 2020 på grund af coronapandemien for at holde gang i hjulene - så ser regnskabet ud til at lande med en kasseforøgelse på 291 millioner kroner lige til at sætte i banken.

Tidligere på året var forventningen en helt anden - nemlig at der skulle hæves 114 millioner i banken for at få alle regninger betalt.


Der skal lyde en kæmpe ros til medarbejderne for at give et nap med, når det kniber - og til lederne for at der er styr på sagerne.

Thomas Boe, kommunaldirektør, Kolding Kommune


Baggrunden for de pæne tal er en blanding af besparelser og stram styring efter rædsels- og genopretningsårene i 2018 og 2019, som bød på hårde opbremsninger og hestekure, efter at udgifterne til især socialområderne og børn og skoler var løbet fuldstændig løbsk.

Og så corona-pandemien, som  betyder, at mange af de penge, som skulle have været brugt til mere service og nye anlæg til Kolding Kommunes borgere i år, først bliver brugt næste år. Det gælder på alle områder lige fra veje til skoler, ældreområdet, kultur og børnepasning.

Egne vikarer

Overskuddet kommer på trods af, at Kolding Kommune har brugt mange flere penge på eksempelvis ekstra rengøring og værnemidler under coronapandemien.

Til gengæld er der brugt færre penge til vikarer, blandt andet fordi Kolding Kommune under første bølge af corona flyttede administrative medarbejdere til et internt vikarkorps til daginstitutionerne. Det betyder, at Kolding modsat andre kommuner har haft færre coronaudgifter.

Mange institutioner, skoler, plejehjem og så videre har også holdt på pengene for at se tiden an, og det er ligeledes en del af forklaringen på den store kassebeholdning.

Annonce

Kæmpe ros

- Vi har talt meget om, at vi skal stå sammen under corona. Jeg synes, at tallene er et markant bevis på, at det ikke bare er noget, vi siger, men noget vi gør. Så der skal lyde en kæmpe ros til medarbejderne for at give et nap med, når det kniber - og til lederne for at der er styr på sagerne. Alle yder en formidabel indsats i øjeblikket, siger kommunaldirektør Thomas Boe.

Borgmester Jørn Pedersen (V) er "fantastisk glad for, at økonomistyringen virker".

- Men tallene afspejler selvfølgelig også den sundhedskrise, vi er midt i, fordi så meget er udsat. De 500 millioner kroner er jo ikke penge, der bare lige kan bruges - men vi vil stadig ligge på den rigtige side af 200 millioner, så de ting, der er udskudt, er gennemført, siger han.

Tal om 2020

  • Sådan ser det lige nu ud til, at 2020-regnskabet ender for Kolding Kommune. I parantes er det tallene fra 2019-regnskabet:
  • Indtægter for 6,1 milliarder kroner fra skatter, tilskud, udligning m.v. (5,7 mia. kr.)
  • Indtægter fra jordsalg på 85 mio. kr. (54,4 mio. kr.)
  • Driftsudgifter for 5,82 mia. kr. (5,48 mia. kr.)
  • Anlægsudgifter for 608 mio. kr. (282 mio kr.)
  • Kasseforøgelse 167 mio. kr. (Kasseforbrug på 65,5 mio. kr.)
Annonce
Navne For abonnenter

Kim var lykkelig til sit sidste hjerteslag: Et farvel til den stærke tillidsmand med de mange facetter

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Søren og Mette har corona: Smitten stiger desværre i de yngste klasser i Fredericia lige nu

Navne For abonnenter

60-års fødselar nyder sine møbelklassikere: Den spanske stol er hans yndling

Fredericia

Glade smil: Klinik i Fredericia kåret som allerbedst til at have elever

Fredericia HK

Se den kommende træner i modgang: Derfor SKAL du som FHK-fan se Danmark spille i aften

Sygehuse indhenter tidligst pukkel om et år: - Vi står i en meget alvorlig situation

Fredericia For abonnenter

Tanya og Ricko håber på løsning tæt på Frederiksodde Skole: - Hvorfor skal de børn med mest brug for ro flyttes rundt?

VEJLE

Se unik video af Givskuds nyfødte løveunger: Om få måneder er de livsfarlige, men lige nu er de bare så søde

Fredericia

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Fredericia

Cykel Kai bliver opkøbt af ny cykelbutik, hvor han bliver ansat: - Nu har jeg arbejdet 80 timer om ugen i 41 år, så det er vist på tide, at jeg trapper lidt ned

Alarm 112 For abonnenter

Brrrrr på stort hotel i Snoghøj: En morgen med kolde bade og ingen varme

Fredericia HK

FHK forstærker sig på vital post: Henter Champions League-målmand hos de norske mestre

Annonce