Annonce
Fredericia

Kolonihaveejere får nej til at bo hele året i kolo'en

En ny lokalplan kommer til at parkere muligheden for, at kolonihaveejere langs Egeskovvej kan bruge deres hus tiul helårsbeboelse. Husene må desuden ikke overskride 80 kvadratmeter, ifølge den nye - måske kommende - lokalplan, men allerede nu er der flere, der er langt over de nuværende tilladte 35 kvadratmeter. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Ny lokalplan for kolonihaveområdet ved Egeskovvej er blevet sendt videre fra by- og planudvalget. Den åbner ikke op for, at husejerne kan bruge deres kolonihaver som helårsbeboelse, og husene må ikke blive over 80 kvadratmeter.

Fredericia: Det har været en lang proces. Både for Fredericia Kommune og de kolonihaveejere, der har et hus eller en grund langs Egeskovvej, men nu ser det ud, som om der er lys for enden af tunnelen.

Onsdag sendte by- og planudvalget et forslag til en ny lokalplan videre til godkendelse i byrådet. I den lokalplan bliver der ikke åbnet op for - som tidligere ønsket af kolonihaveejerne - mulighed for helårsbeboelse.

- Det kan ikke lade sig gøre at give tilladelse til helårsbeboelse. Jeg synes, vi har strukket os så langt, vi overhovedet kan, inden for de rammer, vi har at arbejde med. Så uanset, hvor meget vi gerne ville sige ja til det, så kan vi ikke, siger Steen Wrist (S), formand for by- og planudvalget.

Annonce

Jeg kan sige, at der kommer til at ske begge ting - både at nogen får lov til at beholde deres hus og at nogle skal fjerne dele af deres bygninger.

Steen Wrist (S), udvalgsformand, by- og planudvalget

En vurderingssag

Da lokalplanområdet delvist ligger inden for en 500 meters planlægningszone og indenfor sikkerhedszonen omkring Shells raffinaderi, hvor der ikke må planlægges boliger, erhverv med videre, er det ikke muligt at åbne op for helårsbeboelse.

Samtidig må den maksimale størrelse på huse ikke overskride 80 kvadratmeter og 21 kvadratmeter for det samlede areal af drivhuse, udhuse, overdækninger, garage/carporte og lignende. I dag er der kolonihavehuse, der er langt over de 80 kvadratmeter - det er selvom, den nuværende lokalplan kun tillader huse på maksimum 35 kvadratmeter.

Betyder det så, at nogen af husene skal rives ned?

- Det kommer til at bero på en individuel vurdering fra sag til sag. Men jeg kan sige, at der kommer til at ske begge ting - både at nogle får lov til at beholde deres hus, og at nogle skal fjerne dele af deres bygninger, siger Steen Wrist.

En streg i sandet

Uanset står Fredericia Kommune over for lovliggørelses-sager. Bliver den nye lokalplan endelig vedtaget, kan de med huse mellem 35-80 kvadratmeter dog ånde lettet op. Men for de, der har huse større end de tilladte 80 kvadratmeter, skal der en vurdering til, før de - og deres huse - kan vide sig sikre på en fremtid langs Egeskovvej.

- Jeg håber for alle parter, at det bliver en hurtig proces for alle parter, lyder det fra Steen Wrist.

Ifølge formanden var der enighed i hele udvalget om, at der nu skal "trækkes en streg i sandet". Om det bliver med vedtagelse af en ny lokalplan eller ved at få kigget på husstørrelserne i området, det vil byrådsmødet afgøre. Uanset vil man dog have kigget på husene i området.

- Det er også for at tage et rimeligt hensyn til byens øvrige borgere. De føler jo ikke, det er rimeligt, at de skal holde sig to eller fire kvadratmeter i forhold til at bygge en carport, og så kan andre bare bygge som de ønsker. Men for at tage kolonihaveejerne i forsvar, så har de gennem årtier fået forskellige signaler, og så har nogen måske bygget et større hus, fordi det har forlydt, at det i fremtiden ville blive godkendt som helårsbeboelse, fortæller Steen Wrist.

Nej til reflektion

Den nye lokalplan indeholder blandt andet også regler for, at man ikke må anvende blanke eller reflekterende materialer til tag- og udvendige bygningssider.

Derudover fastsættes der afstande for bebyggelses-afstand til skel og vej - det sker af brandhensyn og for at undgå nabogener.

Der er ikke planer om at udarbejde en ny miljørapport. Godkendes lokalplanen i byrådssalen, skal den efterfølgende sendes i otte ugers offentlig høring.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Horsens hapser Fredericias cheftræner

Annonce