Annonce
Kolding

Kolonihaver hitter blandt nydanskere

Kolonihaver hitter blandt nydanskere i Kolding. Syriske Mohammed Abdullah ejer en have i Haveforeningen Ankerhus. Foto: Søren E. Alwan

Mange haveforeninger i Kolding oplever, at nydanskere rykker ud i haveforeningerne, og de er særdeles flittige til at dyrke jorden.

Annonce

Kolding: Mulighed for at dyrke sine egne grøntsager i sin egen lille have. Det trækker mange danskere med anden etnisk herkomst end dansk til Koldings haveforeninger.

Haveforeningerne Munkeparken, Skovlyst og Mosvik fortæller, at kolonihaverne er populære blandt nydanskere. Formanden for Haveforeningen Ankerhus oplever det som en tendens, at flere nydanskere slår til, når kolonihaverne bliver sat til salg.

- Der kommer flere og flere nydanskere, som køber haver hos os. De er generelt ganske gode til at passe haver. Vi har haft få, som ikke har været gode til at vedligeholde haven, men det oplever vi også med danskere. Alle er velkomne, så længe de passer deres have, siger formand Hans Erik Fløjborg.

Det er både kurdere, syrere og bosniere, som finder sig til rette i Haveforeningen Ankerhus, hvor 10-12 haver ud af 65 er nydanskeres. Ifølge formanden skyldes nydanskernes begejstring for kolonihaverne, at mange bor i lejligheder, hvor man ikke lige sådan kan gro grøntsager som squash, tomater og salat.

Fra andre haveforeningsformænd lyder det også, at nydanskerne er flittige til at bruge deres kolonihave til at dyrke jorden, hvor etniske danskere mere bruger haven som et fristed.

Kolonihaver

De første danske kolonihaver blev anlagt i 1655, da Fredericia opstod som fæstning.En af Danmarks ældste kolonihaver - og stadig eksisterende - blev anlagt i 1821 ved Hjelm ved Aabenraa.

I 1800-tallet skød flere kolonihaver op fortrinsvis ved de store industribyer, hvor der var behov for lys, luft og supplerende sunde fødevarer.

I dag findes der over 40.000 haver i Danmark.

Man må bo i sit kolonihavehus i sommerhalvåret, men i vinterhalvåret (fra 1. oktober til 31. marts) må man kun undtagelsesvis overnatte, for eksempel i forbindelse med ferie eller weekendophold.

Flere haveforeninger i Kolding fortæller, at det generelt går fint med at sælge haverne. I Haveforeningen Skovlyst er det lidt svære, hvor der i øjeblikket er fem haver til salg.

Kilde: kolonihave.nu og Haveforeningen Skovlyst

Annonce

Grønne fingre

I Haveforeningen Skovlyst, der ligger på Skovvangen, ejes langt over størstedelen af de 69 haver af nydanskere, som har rødder i lande som Syrien, Afghanistan og Tjetjenien. Formand Jørgen Greisen ser det kun som positivt.

- Vi hygger os, og det er fantastisk, at vi er så mange forskellige nationaliteter. Vi har blandt andet haft en fælles arbejdsdag med fællesspisning efter, hvor vi spiste bosnisk lammeret. Jeg nyder det, for jeg holder af meget af det multikulturelle, siger Jørgen Greisen, der har boet i Skovparken i mange år.

Jørgen Greisen bemærker også, at der er godt gang i haverne i foreningen. Naboen ved siden af ham dyrker forskellige slags chilier.

- Hovedformålet for vores haveejere er at dyrke jorden, og de er helt vildt dygtige til det. De dyrker krydderier, tomater, chilier og hestebønner og ting, jeg aldrig har smagt før, fortæller han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce