Fredericia: 24. december plejer folk at flokkes til kirkerne for at komme til gudstjeneste. Om det bliver tilfældet i år, må tiden vise. Ikke desto mindre bliver omstændighederne anderledes for årets gudstjenester, da der i år må være langt færre i kirkerne på grund af corona-restriktioner.
Det har fået kirkerne til at tænke i alternativer. I kommunens arealmæssigt største kirke, Christianskirken, er antallet af gudstjenester fordoblet fra tre til seks samt tilføjet en julegudstjeneste for børn den 23. december.
- Vi plejer at have det godt med, at folk står som sild i en tønde for en dag, men det kommer de ikke til i år. Stolene er placeret, så det er sikker afstand mellem folk, siger Børge Munk Povlsen, der er kirkebogsførende sognepræst i Christianskirken samt provst i Fredericia Provsti.
Børge Munk Povlsen, kirkebogsførende sognepræst i Christianskirken og provst i Fredericia Provsti.Vi plejer at have det godt med, at folk står som sild i en tønde for en dag, men det kommer de ikke til i år. Stolene er placeret, så det er sikker afstand mellem folk.
Han oplyser, at der normalt er 1700-1800 kirkegængere til Christianskirkens tre gudstjenester juleaftensdag. I år bliver der plads til 200 per gudstjeneste. 175 af disse stolepladser kan man bestille plads til på kirkens hjemmeside.
Gudstjenesterne forventes også at blive fem-ti minutter kortere, da der skal afsprittes, før nye kirkegængere kommer.
Rykker i hallen
I Bredstrup-Pjedsted har man tænkt ud af boksen - eller rettere sagt ud af kirken - for at finde en løsning på årets julegudstjenester.
- Det bliver enestående både billedligt og bogstaveligt, konstaterer sognepræst Michael Hvistendahl Munch.
Sidste år kom der 400 personer i de to kirker i Bredstrup og Pjedsted, men da kirkerne kun kan rumme omkring 50 personer med de nuværende arealkrav, er gudstjenesterne rykket til Bredstrup-Pjedsted Hallen, som ligger mellem de to byer.
- Vi må være op til 400 personer i hallen, men der er ingen grund til at samles så mange, når vi kan undgå det, så vi har sat antallet til 220, oplyser Michael Hvistendahl Munch, som har oplevet stor opbakning til idéen.
- Halinspektøren var med på idéen med det samme, siger han om idéen, der opstod i september, hvor julehøjtiden i første omgang var oppe at vende.
Beslutningen er blevet drøftet i menighedsrådet, men også biskoppen i Haderslev Stift, Marianne Christiansen, har skullet give tilladelse til, at gudstjenesterne kan afholdes uden for kirken.
- Selvfølgelig bliver det anderledes, men jeg tror også, at det er den måde, at vi kan gøre det så normalt som muligt, så vi stadig kan være sammen om kirken, selvom det ikke foregår fysisk dér, siger Michael Hvistendahl Munch.
Der er ingen tilmelding til gudstjenesterne, der finder sted klokken 13 og 15.
Online og uden sang
I Erritsø Kirke har man ikke ændret på antal eller varighed af de tre gudstjenester, som foregår på dagen. Til gengæld må man gemme sangstemmen til senere på dagen.
- Det bliver vores pigekor, som synger for os. Det er det kompromis, vi har gjort for at kunne få plads til det maksimale antal, som kravene tillader, oplyser sognepræst Nikolaj Frøkjær-Jensen.
I Erritsø Kirke er plads til 87 personer med de nuværende krav. Man skal bestille plads på kirkens hjemmeside for at komme i kirken. Der er dog også mulighed for at opleve en gudstjeneste hjemmefra.
- De, som ikke får en plads eller ikke ønsker at komme ud, kan se en julegudstjeneste på vores hjemmeside, hvor vi lægger det op, siger Nikolaj Frøkjær-Jensen.
Reservér bænk i Taulov
Det er ikke alle steder, at tilmeldingsmodellen er ny. I Taulov Kirke har man skullet reservere plads siden Kristi himmelfart, oplyser sognepræst Finn Rønnow.
Én enkelt ændring gør kirken dog juleaftensdag.
- I stedet for at reservere pladser bestiller man en bænk til dem, man kommer sammen med, så vi kan sidde flere i kirken, oplyser Finn Rønnow.
På den måde kan der komme op til 70 personer til hver af de seks gudstjenester, hvilket er knapt dobbelt så mange som til almindelige gudstjenester.