Annonce
Fredericia

Kom til julegudstjeneste i en idrætshal: Lokale kirker er klar til årets travleste dag

På grund af corona-restriktionerne har præsterne måttet tænke i alternativer for juleaftensdag, der traditionen tro er den dag, hvor der er flest i kirkerne. Fotocollage med fotos fra Torben Glyum, Peter Leth-Larsen og Benny Nielsen.
De kreative ideer har spiret i de lokale kirker, når tankerne er gået på årets gudstjenester juleaftensdag. De fleste steder kræves tilmelding, mens man også kan opleve en gudstjeneste hjemmefra og i en idrætshal.

Fredericia: 24. december plejer folk at flokkes til kirkerne for at komme til gudstjeneste. Om det bliver tilfældet i år, må tiden vise. Ikke desto mindre bliver omstændighederne anderledes for årets gudstjenester, da der i år må være langt færre i kirkerne på grund af corona-restriktioner.

Det har fået kirkerne til at tænke i alternativer. I kommunens arealmæssigt største kirke, Christianskirken, er antallet af gudstjenester fordoblet fra tre til seks samt tilføjet en julegudstjeneste for børn den 23. december.

- Vi plejer at have det godt med, at folk står som sild i en tønde for en dag, men det kommer de ikke til i år. Stolene er placeret, så det er sikker afstand mellem folk, siger Børge Munk Povlsen, der er kirkebogsførende sognepræst i Christianskirken samt provst i Fredericia Provsti.

Provst og sognepræst Børge Munk Povlsen forventer nogle anderledes julegudstjenester i år. - Men jeg glæder mig ligeså meget, som jeg altid gør, siger han. Gudstjenesten klokken 15 er i skrivende stund udsolgt, men der bliver plads til yderligere 25 personer, som kan dukke op på dagen efter først-til-mølle princippet. Arkivfoto


Vi plejer at have det godt med, at folk står som sild i en tønde for en dag, men det kommer de ikke til i år. Stolene er placeret, så det er sikker afstand mellem folk.

Børge Munk Povlsen, kirkebogsførende sognepræst i Christianskirken og provst i Fredericia Provsti.


Han oplyser, at der normalt er 1700-1800 kirkegængere til Christianskirkens tre gudstjenester juleaftensdag. I år bliver der plads til 200 per gudstjeneste. 175 af disse stolepladser kan man bestille plads til på kirkens hjemmeside.

Gudstjenesterne forventes også at blive fem-ti minutter kortere, da der skal afsprittes, før nye kirkegængere kommer.

Annonce

Rykker i hallen

I Bredstrup-Pjedsted har man tænkt ud af boksen - eller rettere sagt ud af kirken - for at finde en løsning på årets julegudstjenester.

- Det bliver enestående både billedligt og bogstaveligt, konstaterer sognepræst Michael Hvistendahl Munch.

Hverken kirken i Bredstrup (på billedet) eller Pjedsted bliver taget i brug juleaften. Til gengæld kan folk i området komme til gudstjeneste i hallen. Hvis man får lov til at bruge levende lys, bliver hallen udsmykket med lysestager fra de to kirker. Derudover har kommende konfirmander fra området lavet seks malerier med julemotiver, som der skal laves en altertavle ud af. Arkivfoto: Torben Glyum

Sidste år kom der 400 personer i de to kirker i Bredstrup og Pjedsted, men da kirkerne kun kan rumme omkring 50 personer med de nuværende arealkrav, er gudstjenesterne rykket til Bredstrup-Pjedsted Hallen, som ligger mellem de to byer.

- Vi må være op til 400 personer i hallen, men der er ingen grund til at samles så mange, når vi kan undgå det, så vi har sat antallet til 220, oplyser Michael Hvistendahl Munch, som har oplevet stor opbakning til idéen.

- Halinspektøren var med på idéen med det samme, siger han om idéen, der opstod i september, hvor julehøjtiden i første omgang var oppe at vende.

Beslutningen er blevet drøftet i menighedsrådet, men også biskoppen i Haderslev Stift, Marianne Christiansen, har skullet give tilladelse til, at gudstjenesterne kan afholdes uden for kirken.

- Selvfølgelig bliver det anderledes, men jeg tror også, at det er den måde, at vi kan gøre det så normalt som muligt, så vi stadig kan være sammen om kirken, selvom det ikke foregår fysisk dér, siger Michael Hvistendahl Munch.

Der er ingen tilmelding til gudstjenesterne, der finder sted klokken 13 og 15.

Annonce

Online og uden sang

I Erritsø Kirke har man ikke ændret på antal eller varighed af de tre gudstjenester, som foregår på dagen. Til gengæld må man gemme sangstemmen til senere på dagen.

- Det bliver vores pigekor, som synger for os. Det er det kompromis, vi har gjort for at kunne få plads til det maksimale antal, som kravene tillader, oplyser sognepræst Nikolaj Frøkjær-Jensen.

I Erritsø Kirke er der en alternativ familiegudstjeneste klokken 10.30, mens de to traditionelle julegudstjenester foregår klokken 14 og 16 ved sognepræst Nikolaj Frøkjær-Jensen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

I Erritsø Kirke er plads til 87 personer med de nuværende krav. Man skal bestille plads på kirkens hjemmeside for at komme i kirken. Der er dog også mulighed for at opleve en gudstjeneste hjemmefra.

- De, som ikke får en plads eller ikke ønsker at komme ud, kan se en julegudstjeneste på vores hjemmeside, hvor vi lægger det op, siger Nikolaj Frøkjær-Jensen.

Annonce

Reservér bænk i Taulov

Det er ikke alle steder, at tilmeldingsmodellen er ny. I Taulov Kirke har man skullet reservere plads siden Kristi himmelfart, oplyser sognepræst Finn Rønnow.

Én enkelt ændring gør kirken dog juleaftensdag.

- I stedet for at reservere pladser bestiller man en bænk til dem, man kommer sammen med, så vi kan sidde flere i kirken, oplyser Finn Rønnow.

I Taulov Kirke skal man bestille en bænk, hvis man vil til en af de seks gudstjenester den 24. december. Pladsreservationerne bliver opdelt i tre områder - tårnrum, skibet og koret - så folk på forhånd ved, hvor de skal sidde. Arkivfoto: Benny Nielsen.

På den måde kan der komme op til 70 personer til hver af de seks gudstjenester, hvilket er knapt dobbelt så mange som til almindelige gudstjenester.

Du kan få den fulde oversigt over tider, og hvordan din lokale kirke holder gudstjenester den 24. december på de enkelte kirkers hjemmesider.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce