Annonce
Kolding

Kommunaldirektør om Koldings økonomi: Der skal spares omgående

Kommunaldirektør Thomas Boe anbefaler byrådspolitikerne at gribe ind med besparelser omgående. De skal ikke vente til forhandlingerne om 2020-budgettet, mener han. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Koldings økonomi hænger så meget i laser, at kommunaldirektør Thomas Boe råder politikerne til straks at lave spareindgreb.
Annonce

Kolding: Der er ingen tid at spare. Byrådets politikere bør gribe ind med besparelser nu for at forebygge, at kommunens elendige økonomi forværres yderligere i år.

Sådan lyder anbefalingen fra kommunaldirektør Thomas Boe til Kolding Byråd, når de 25 politikere på tirsdag mødes til et seminar om den aktuelle økonomiske situation og de forudsætninger, der lige nu er for at lægge budgettet for 2020.

- Du kan jo selv se tallene. Vi er nødt til at være ansvarlige overfor politikerne og sige: Hvad skal vi gøre? Min anbefaling er, at vi gør alt, hvad vi kan for at bremse op, og at vi foretager et indgreb nu. Vi kan skubbe nogle anlægsprojekter frem i tid, lave ansættelsesstop og indkøbsstop. Det er sidste udkald nu, hvis vi skal nå at gøre noget for at mindske underskuddet i år, siger Thomas Boe.

Vi gør alt, hvad vi kan for at have styr på vores økonomi. Vi kæmper en brav kamp.

Thomas Boe, kommunaldirektør i Kolding Kommune

Annonce

Brav kamp

De tal, han henviser til, er dystre. Lige nu står kommunen således overfor et kasseforbrug alene i år på 187,7 millioner kroner imod de 10,3 millioner kroner, politikerne budgetterede med for mindre end et år siden.

Forklaringen på en stor del af det markante skred er akkumulerede overforbrug over flere år på især social- og handicap-området, men også på skole- og børneområdet - og kassetræk i den størrelse får kommunens likviditet til at styrtdykke.

Kommunaldirektøren påpeger, at likviditeten også er under pres, fordi der overføres færre ubrugte midler fra år til år, og uden indgreb er kommunekassen gabende tom i 2023.

På mødet på tirsdag vil Thomas Boe foreslå, at alle byrådets fagudvalg bliver sat til at gennemgå deres budgetter for 2019 med tættekam med henblik på at finde besparelser, "hvor det overhovedet er muligt", som han udtrykker det. Det arbejde skal være færdigt senest 11. september, lyder anbefalingen fra Thomas Boe.

Har I mistet styringen med kommunens økonomi?

- Vi gør alt, hvad vi kan for at have styr på vores økonomi. Vi kæmper en brav kamp, men vi ved jo, at socialområdet er under pres i alle landets kommuner, svarer kommunaldirektøren.

Der er allerede nu gjort klar til, at kommunens medarbejderrepræsentanter kaldes til møde på onsdag for at blive orienteret om politikernes eventuelle beslutninger.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Corona-tal torsdag: 16 nye bekræftede tilfælde

Annonce