Fredericia: Det bliver ikke et krav fra Fredericia Kommune, at samtlige ansatte fra vuggestuer til plejehjem skal testes på ugentlig basis. Heller ikke selvom, den britiske variant af corona er landet i kommunen. Det slår Yelva Bjørnholdt Jensen, koncerndirektør for voksen- og ældreområdet i Fredericia Kommune, fast.
- Det bliver et frivilligt tilbud, men vi sørger for, at der nu for personalet bliver mulighed for at blive testet på ugentlig basis, siger koncerndirektøren.
Fredag ankom den første mobile testbil med Carelink-podere ombord. Planen er, ifølge administrerende direktør i Carelink, at der i løbet af fredag skal testes 150 personer, mens bilen holder ved Frederiksodde Skolen og børnehaven Stendalen. I eftermiddag kører testbilen forbi Nova Støttecenter og Kompetencekollegiet.
Ingen test-tvang
I næste uge følger igen et stop ved Frederiksodde Skolen, Børnehaven Stendalen og Nova Støttecenter. Derudover følger besøg på Kobbelgården, Thygesminde, Fredericia Rusmiddelcenter og Kompetencekollegiet.
- Jeg har en forventning om, at der løbende vil komme meldinger ind, hvilke steder vi skal køre hen. Det ligger allerede nu i pipeline, at vi skal forbi børneinstitutioner i næste uge, men det er endnu ikke på konkret niveau. Det er ærgerligt, at kommunerne ikke endnu for alvor har taget tilbuddet om quicktests fra regeringen til sig. Men vi kan se, at det er på vej, siger Brian Rosenberg, administrerende direktør i Carelink.
Yelva Bjørnholdt Jensen, koncerndirektør, voksen- og ældreområdetDet bliver et frivilligt tilbud, men vi sørger for, at der nu for personalet bliver mulighed for at blive testet på ugentlig basis.
Når logistikken er helt oppe at køre, bliver det muligt for al personale i Fredericia Kommune, der er ansat på plejehjem, skoler, i vuggestuer, i børnehaver eller på anden vis arbejder med byens borgere, at blive testet med en quicktest hyppigere end hidtil.
- Det vigtigste er, at de, som vil, og de, som kan, bliver testet. Det er den måde, vi alle kan hjælpe hinanden på, lyder det fra Yelva Bjørnholdt Jensen.
Fart på lokale lyntests
I forvejen ligger der i kommunen et fast rul to gange ugentligt for plejepersonalet på ældreområdet. De podes to gange ugentligt i halsen af kollegaer, hvorefter prøverne så hentes af regionen.
Quicktests, der altså fra fredag også bliver en del af testkapaciteten i Fredericia, foretages i næsen.
Hvorfor skruer Fredericia Kommune sådan op nu – og hvorfor først nu, når alt tyder på, at der har været masser af ledig testkapacitet fra de private leverandører?
- Først i går (torsdag, red.) kom der besked på, at de øvrige medarbejdergrupper, udover dem på socialområdet, også måtte bruge tilbuddet, forklarer Yelva Bjørnholdt Jensen, som er glad for, at quicktests nu bliver en del af den lokale testkapacitet.
Brian Rosenberg spår, at den kommende tid bliver travl. 1. februar bliver Carelink eneste private aktør på det offentlige udbud af quicktests i Region Syddanmark. Dagligt skal Carelink leverer over 21.000 tests dagligt i regionen.
Midt op ugen opfordrede Kommunernes Landsforening kommunerne til at rekvirere så mange lyntests som muligt.