Annonce
Fredericia

Intern afdækning afslører nyt rod: Kommunen skal betale 100.000 kroner tilbage

Efter måneder med nedlukning blev sommeren 2020 hjulpet af staten. Der var bl.a. støttekroner til kommuners aktiviteter for børn og unge som denne pump track. Men støtten gjaldt kun i sommerferien. Fredericia brugte også nogle af midlerne i efterårsferien. Dog til samme godkendte formål. Nu skal de betales tilbage. Arkivfoto: Dorte Brandsen
Statstilskud til børn og unge var kun til begrænset periode i 2020. Den betingelse fulgte Fredericia ikke. Pengene blev dog anvendt til samme godkendte formål.

Fredericia: Da landet genåbnede sidste sommer efter første nedlukning, kunne kommuner søge statsstøtte til aktiviteter for børn og unge i sommerferien.

Det gjorde Fredericia og fik penge fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Nu skal 100.000 kroner af dem betales tilbage.

Annonce

De blev nemlig brugt i efterårsferien 2020, og det må man ikke, når det nu var hjælp til at losse de yngste ud efter måneder med hjemmeundervisning og lukket fritidsliv.

Fredericia Kommunes direktion har selv undersøgt sagen i forbindelse med de afdækninger af økonomiske interne dispositioner, der er fulgt efter sagerne om daværende borgmester, Jacob Bjerregaards (S), afgang.

Ministeriet svarer:

Tilbagebetalingskravet - som Bjerregaards partifælle, børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, er på vej med - blev forleden forelagt byrådets økonomiudvalg.

Her er Fredericias nuværende borgmester, Steen Wrist - også socialdemokrat, født formand.

Økonomiudvalget kunne i ministeriets vejledning til støtten læse, at "sommeraktivitetsforløb udbydes i hele perioden for skolernes sommerferie. Aktiviteterne kan endvidere afholdes i direkte forlængelse af sommerferien, fx i forbindelse med skolestartsforløb".

I alt modtog Fredericia Kommune mindst 1,8 millioner kroner, så der for eksempel kunne udstedes gratis børnebilletter til svømmehallen og andre aktiviteter samt til løn til voksne tovholdere.


Vi retter ind. Pengene betales tilbage i forbindelse med de interne afdækninger, der er i gang.

Steen Wrist (S), borgmester, Fredericia


Størstedelen af støtten er "anvendt inden for puljens formål", kan man også se økonomiudvalgets mødedagsorden. Men i kommunens system er de omtalte 100.000 kroner af det samlede støttebeløb fra Børne- og Undervisningsministeriet specificeret ud som "sensommeraktiviteter for børn".

"Der var imidlertid i realiteten tale om for 100.000 kroner "events for børn i byen i efterårsferien", konkluderer direktionens efterfølgende undersøgelse. Derfor har kommunen henvendt sig til ministeriet for en afklaring. Ministeriet svarer, at aktiviteter med støttekroner i efterårsferien 2020 ikke kan "finansieres af nærværende pulje, der gjaldt for aktiviteter i børnenes sommerferie eller i direkte forlængelse af denne".

Så altså: 100.000 skal retur.

Annonce

At gå i små sko?

Borgmester Steen Wrist, kunne man ikke argumentere, at det er at gå i små sko fra Børne- og Undervisningsministeriets side? De 100.000 er brugt til noget, ministeriet godkender - altså aktiviteter for børn og unge på bagsiden af corona?

- Det kan du måske mene, men regler er regler. Også for os.

Det virker stramt fortolket. Hensigten var at skabe noget for børn og unge - om det så var i sommer eller sidste efterår?

- Vi retter ind. Pengene betales tilbage i forbindelse med de interne afdækninger, der er i gang, siger Steen Wrist.

Men cykler var det ok at købe…

Fredericia Kommune har også spurgt Børne- og Undervisningsministeriet, om noget af det, der med støtte fra ministeriets sommerferiepulje 2020 er indkøbt til børne- og ungeaktiviteter, er i orden?

Nemlig 10 cykler til i alt 39.000 kroner og to såkaldte pumptrack-cykelforhindringsbaner, man kan stille op, til samlet 80.800 kroner.

Og det var ok, melder Børne- og Undervisningsministeriet tilbage.

Også udstyr som bolde, våddragter og kameraer måtte man gerne bruge sommerferiepengene til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Socialdemokraterne har valgt: Her er dem, du kan stemme på til november

Fredericia

Fynboer fortæller det gerne: Men Fredericia Kommune svarer ikke på konkret spørgsmål om topchef

Annonce