Annonce
Kolding

Kommunen slettede tinglyste servitutter på 214 ejendomme ved en fejl: Nu er husejerne i Seest uenige om vejen frem

Det var Eigil Thomassen, der bor på Højbjergvej, som i oktober sidste år fik byggesagsafdelingens øjne op for den alvorlige fejl, som blev begået helt tilbage i 2015. Først i juli i år besluttede Kolding Kommune at informere de 214 husejere om, at servitutterne på deres ejendomme var blevet slettet - og tirsdag var de så inviteret til borgermøde om sagen. Foto: Ludvig Dittmann
Omkring årsskiftet er Kolding Kommune klar til at præsentere hundredvis af husejere i Seest for en plan for, hvad der skal ske, for at rette op på den kommunale brøler, som har resulteret i, at tinglyste servitutter på 214 ejendomme er slettet.

Kolding. - Ja, vi har klokket godt og grundigt i det. Nu er vi kommet her for at vende sagen med jer, og vi håber, at vi kan finde en løsning, alle bliver tilfredse med.

Sådan indledte Kolding Kommunes plan- og byggechef Jan Krarup Laursen et stort borgermøde på Bakkeskolen i Seest tirsdag eftermiddag, hvor op mod 100 af de 214 husejere, der er direkte berørt af kommunens brøler, var mødt frem.

Kort fortalt består brøleren i, at en sagsbehandler ved Kolding Kommune ved en fejl tilbage i 2015 kom til at slette to tinglyste deklarationer på i alt 214 ejendomme i Seest i stedet for kun på den såkaldte fyrværkerigrund, hvor der skulle laves en lokalplan for et nybyggeri.

Annonce

Først i oktober sidste år gik det op for kommunen, hvad der var sket, da en af de 214 husejere henvendte sig til byggesagsafdelingen med sin store undren over, at hans nabo havde bygget et skur helt op til skel. Det, vidste han, var i strid de gamle servitutter på ejendommene i området, for de foreskrev blandt meget andet, at småbygninger skal holdes 2,5 meter fra naboskel.

For sent

Men så lang tid efter er det for længst for sent at genskabe slettede servitutter.

Det vil nemlig kræve, at alle de 214 husejere er enige om det - og det er de ikke, viste tirsdagens møde - også fordi flere af dem i løbet af de seneste seks år købt hus i området i tillid til, at det er det almindelige bygningsreglement, der gælder i området, hvilket det rent faktisk også er efter massesletningen. Og så må man altså godt bygge småbygninger helt op til skel.

- Det smukkeste i verden var, hvis vi kunne skrue tiden tilbage og sætte servitutterne ind igen. Men det kan vi ikke uden alles underskrift. Så nu skal vi finde ud af, om vi skal forsøge det - eller om vi skal finde på noget andet, sagde Jan Krarup Laursen, der skitserede tre andre muligheder:

Et: At området fremover udelukkende styres af bygningsreglementet. To: At der laves en lokalplan, som lægger diverse begrænsninger ind på området. Eller tre: At husejerne finder sammen vejvis eller i grupper og aftaler nye servitutter, som gælder for deres ejendomme.

Annonce

Lille forskel

Mange af de fremmødte skældte ud over, at den alvorlige fejl overhovedet kunne ske, og her var svaret fra kommunens udsendte, at "det forstår vi heller ikke".

Til gengæld forsøgte de at berolige forsamlingen af husejere med, at skaden efter kommunens opfattelse ikke er ret stor, fordi de slettede servitutter og det gældende bygningsreglement samt anden lovgivning kun adskiller sig ved, at der uden servitutterne godt må opføres småbygninger i skel, og at der derudover også må holdes andre dyr end hunde og katte i området - for eksempel høns.

- Men der er masser af rotter i Seest, og andre husdyrhold end hunde og katte, giver rotter, lød en indvending fra en af husejerne.

En yngre kvinde og modstander af at genindføre de gamle servitutter, fastslog, at "vi har jo købt et hus, vi gerne vil have lov til at bestemme lidt over", mens en ældre beboer i området kaldte det "nonchalant og frækt", da en repræsentant fra Kolding Kommune i TV Syd i forbindelse med JydskeVestkystens afdækning af boligbommerten i forsommeren angiveligt havde givet udtryk for, at "det var revnende lige gyldigt, om servitutterne var der eller ej, fordi vi giver dispensationer fra dem alligevel".

Annonce

Løsningen

En af de fremmødte ville gerne vide, hvad forvaltningen hælder til som den rigtige løsning på miseren - og udløste mødets eneste grin med tilføjelsen:

- En lokalplan bestemmes jo politisk, og så kan alt jo ske.

Jan Krarup Laursen svarede, at han hælder mest til, at husejerne skal lade det almindelige bygningsreglement gælde for deres ejendomme i fremtiden, "fordi det giver jer mere frihed",  og så måske enkeltvis på nogle veje eller i vejlommer indbyrdes aftale særlige bestemmelser.

- Men vi er her for at lytte til, hvilken løsning I hælder til, sagde han og opfordrede alle med andre ønsker til at skrive til kommunen, hvorefter forvaltningen skriftligt vil præsentere alle husejerne for en konklusion. Det bliver formentlig i december eller januar.Plan- og byggechef Jan Karup Laursen var i ilden i et par timer på Bakkeskolen, hvor op mod 100 husejere deltog i borgermødet om kommunens bommert. Foto Ludvig Dittmann

Sådan skete fejlen

  • Bommerten skete i forbindelse med, at to servitutter i 2015 skulle fjernes og erstattes af en lokalplan for blot to ejendomme i Seest, hvor der skulle opføres nyt udlejningsbyggeri efter fyrværkerikatastrofen.
  • Den pågældende byggesagsmedarbejder, der slettede servitutterne, tjekkede ikke den digitale 87 sider lange kvittering fra tinglysningen, da den kom tilbage til hende få timer senere.
  • I givet fald var fejlen blevet opdaget på det tidspunkt, hvor den stadig kunne nå at blive rettet.
  • Det løb er for længst kørt nu, hvor mange ejendomme er blevet handlet i området, og hvor det nu - på grund af, at servitutterne er blevet slettet - er det langt mere lempelige bygningsreglement, der gælder.
  • Derfor er småbygninger i skel nu helt lovlige på de 214 berørte matrikler.
Annonce
Fredericia

Tag kandidattesten her

Fredericia For abonnenter

Central gågade-ejendom får nyt liv: Tidligere bank bliver til to butikker og et kontor

Danmark

Søndagens coronatal: 1349 positive svar ud af 67.000 testede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nye fiskekvoter kommer til at koste Skipper Kurt halvdelen af sin løn: - Der er ingen, der gider betale, når de kun må komme hjem med en enkelt torsk

Fredericia For abonnenter

Den nye Lucullus rykker nærmere på sin åbningsdag: Ansættelserne er i gang

Erhverv

Corona udsatte åbningsfest: Ny maskinudlejer har haft udfordrende start, men forventer at ansætte flere

Alarm 112

En dræbt efter personpåkørsel: Togtrafikken mellem Odense og Fredericia kører igen

Fredericia

Husker du målhundene Jonas og Soffi? Ib fra Snoghøj underholdt til byfester og på landets fodboldstadioner

Alarm 112 For abonnenter

Ordrerne blev 'helt abnorme': Sådan gik det til, da Sygehus Lillebælt opdagede million-bedrageri

Debat

Hvorfor skaber SF unødig havneforvirring?

Alarm 112

Ser du en valgplakat hænge her, må du anmelde det: Her er oversigten over ulovlige valgplakater

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Alarm 112

Lys i voldgraven udløste stor-alarm - dykkere gennemsøgte koldt vand men fandt kun lygte

FC Fredericia For abonnenter

FC Fredericia kom hjem fra Esbjerg med mere end tre point: Nu kan det ikke gå galt

Fredericia

Efter Bjerregaard-sag: Forstå, hvorfor et nederlag i Fredericia vil gøre særligt ondt på Socialdemokratiet

Annonce