Annonce
Fredericia

Kommuneplanen er kommunens bibel: Alligevel dispenserer politikerne

Fredericia Shipping fik efter en del debat godkendelse til at opføre et siloanlæg i 35 meters højde. Bygningshøjden var accepteret i kommuneplanen, men der skulle dispenseres i forhold til lokalplanen. Foto: Peter Leth-Larsen
Virksomheder skal kunne stole på de forudsætninger, der udstikkes i en kommuneplan, ligesom borgere skal føle sig sikre på, hvordan deres boligkvarter ser ud i fremtiden. Men med planer, der rækker mange år frem, kan der opstå situationer, som kræver, at politikerne har behov for at vedtage justeringer.

Fredericia: Siloer på havnen, nye boliger i Fuglsang Vest, højhusbyggeri i kanalbyen. Aktuelle eksempler på planer, som støder ind i Fredericia Kommunes helt overordnede ramme kommuneplanen.

- Det er kommunens bibel, som alle andre planer skal forholde sig til. Det ligger de overordnede rammer for, hvordan vi ønsker at udvikle kommunen, siger formand for by- og planudvalget Steen Wrist Ørts (S).

At det er vigtigt at være opmærksom på kommuneplanens indhold blev aktuelt for nylig, hvor politikerne vedtog en lokalplan for udbygning af boligområdet i Fuglsang. Det skete under protest fra lodsejeren, som ikke ønsker at dele af hans jord skal udstykkes til boligbyggeri.

- Men det område har været udlagt til boligbyggeri i kommuneplanen langt tilbage, så vi fulgte som udgangspunkt blot de planer, der eksisterer. Men selvfølgelig skulle vi have været i dialog med lodsejeren, inden vi begyndte at gå ud på hans jord og sætte pæle af. Det, har jeg vedkendt mig, var en stor fejl, siger Steen Wrist.

For selv om arealer er udlagt til eksempelvis fremtidige boligområder, kan en løbende revision af kommuneplanen vise, at det er nye arealer, der bør komme i spil til erstatning for gamle.

- Det var et stort tema, da vi senest reviderede kommuneplanen i 2017, og det er en proces, der stadig er i gang, siger Steen Wrist.

Plads til 4550 boliger

Rummeligheden til boliger er det antal boliger, der allerede er planlagt for, men endnu ikke er bygget.

Fredericia Kommunes samlede rummelighed til boliger er opgjort til omkring 4550 boliger i Kommuneplan 2017.

Rummeligheden er fordelt således, at der er mulighed for etablering af nye boliger i alle kommunens otte lokalområder: Bymidten, Fredericia Nord, Fredericia Vest, Erritsø og Snoghøj, Skærbæk, Taulov og DanmarkC, Herslev, Pjedsted og Bredstrup samt Egeskov, Bøgeskov og Trelde.

Inden for de områder, der er udlagt i kommuneplanen til boliger, men endnu ikke lavet lokalplaner, kan der rummes 2750 boliger.

De er fordelt på godt 1400 boliger via byomdannelse, 80 boliger via byfortætning og cirka 1200 boliger på bar mark.

I de områder, der er omfattet af lokalplaner, er der plads til cirka 1800 boliger.

De fordeler sig på 800 boliger via byomdannelse, 300 boliger via byfortætning og 675 boliger på bar mark. Alle tal er cirkatal.

35 meter eller?

Kommuneplanen udstikker overordnede rammer for, hvor højt der må bygges i udvalgte områder. Det blev et tema, da Fredericia Shipping ville opføre siloer på havnen i op til 35 meters højde.

- Det åbnede kommuneplanen mulighed for, og derfor forstod jeg aldrig den modstand, der var mod projektet fra nogle af mine politiske kolleger. Jeg synes som udgangspunkt, at vi skylder virksomheder, der slår sig ned her, at de kan stole på de rammer, vi har udstukket. Her havde Fredericia Shipping helt rimeligt en forventning om, at de kunne få godkendt at bygge så højt, som det også endte med, siger Steen Wrist.

- Men det betyder vel også, at borgere må kunne stole på, at der ikke bygges højere end planlagt, som der aktuelt er planer om i Kanalbyen?

- Helt klart, men vi er også nødt til at se tingene i et overordnet hensyn. I det konkrete tilfælde dispenserede vi, fordi det var vores vurdering, at projekter samlet set lagde sig inden for kommuneplanens intentioner om byudvikling. Alternativet måtte et for byen meget vigtigt projekt have ventet til, at vi havde vedtaget en ny kommuneplan i 2021, hvor vi kunne hæve den kote, man må bygge op til. Det handler om en konkret vurdering og selvfølgelig også en pragmatisk tilgang, hvor vi smeder, mens jernet er varmt, siger Steen Wrist.

Annonce

Strategisk overblik

Kommuneplanen sætter den overordnede ramme, og inden for den laves lokalplanerne. Under debatten om den fremtidige revision af kommuneplanen ønskede løsgængeren Karsten Byrgesen, at der bliver drøftet regler for nedrivning og genopbygning inden for voldene.

- Jeg kunne tænke mig, at vi overvejer at udpege særlige områder af midtbyen til at fastholde det historiske udtryk. Det vil sikre, at vi undgår sager, hvor ejendomme bliver købt op og genopbygget i en helt anden stil end resten af kvarterets, sagde Karsten Byrgesen.

Men Steen Wrist afviser, at kommuneplanen skal gå ned i så udførelige detaljer.

- Det vil være en lokalplan for et kvarter i byen, der skal omfatte sådanne regler. Jeg siger ikke, at det kunne være en mulighed, jeg siger bare, at det ikke skal være en del af kommuneplanen. For mig handler kommuneplanen i højere grad om den strategiske udvikling af vores kommune, siger Steen Wrist.

Argentinerparken i Sønderskov er stort set udbygget. I arbejdet med en kommende kommuneplan er der fokus på at få yderligere arealer i Sønderskov udlagt til boligområder. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommer Korskæparken på ghettolisten?: Beboer advarer mod at 'hvile på laurbærrene'

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Virksomhed flytter fra Nyborg til Fredericia - hjælper med at skaffe penge hjem

Alarm 112 For abonnenter

To unge mænd dømt for afpresning ved IBC: - Vi stikker en pind op i røven på dig

Fredericia

480 tyske krydstogtgæster lyner die Jacke og oplever kølige Fredericia i dag

Fredericia

Læser undrer sig over gadelys-udskiftning: Når kommunen alle 12.000 lamper inden udgangen af dette år?

Lego-familiens pengetank vil hjælpe Danmark til flere OL-medaljer: Donerer 50 millioner kroner

Alarm 112 For abonnenter

Person omkom efter voldsom brand: Intet tyder på, at der er foregået noget kriminelt

Alarm 112

Tyvetogt i Taulov: Se hvor tyvene slog til i weekenden

Fredericia

Poul tjekker vaccinetider tre gange om dagen: - Hvorfor kan man ikke booke tid i Fredericia?

Anklager kræver trecifret millionbøde til Dan-Bunkering og vil sende direktør i fængsel

Fredericia

Højhus på 95 meter droppet: Nu forbliver grøn hjørnegrund bare grøn

FC Fredericia For abonnenter

Målmanden og 'Magic' var som far og søn: Der er stille på jorden, for nu fortæller han historier i himlen

Fredericia

Julehygge gav afbræk fra en økonomisk trængt hverdag: - Vi kommer væk fra den dårlige stemning derhjemme, hvor børnene ved, at der ingen penge er

Annonce