Annonce
Principsag

Kommunernes Landsforening holder øje med Jyttes sag: En lavine af sagsanlæg lurer

Jytte Jensen forsøger at få erstatning fra Vejle Kommune, og hendes sag kan betydning for mange andre, der er blevet svigtet af det offentlige. Foto: Yilmaz Polat
Kommunernes Landsforening er gået ind i sagen om erstatning til incestofferet Jytte Jensen. Hun har sagsøgt Vejle Kommune for 300.000 kroner, og får hun medhold, kan det blive dyrt for andre kommuner også.

Vejle: For halvandet år siden vedtog et flertal i Folketinget at fjerne de almindelige regler om forældelse i sager om seksuelt misbrug. Det gjaldt også erstatningssager mod myndigheder.

En af konsekvenserne kunne opleves tirsdag i Retten i Kolding. Her fik 53-årige Jytte Jensen mulighed for at fremlægge sin sag for retten - 34 år efter, at hendes far blev dømt for seksuelt misbrug af sine to døtre.

Erstatningssagen gælder ikke den nu afdøde far. Det er Vejle Kommune, der er sagsøgt.

Det faktum har fået kommunernes interesseorganisation, Kommunernes Landsforening, til at gå ind i sagen.

Allerede i forbindelse med lovændringen markerede foreningen sin modstand - ifølge Vejle Kommunes advokat Jens Andersen-Møller blandt andet på grund af problemerne med at finde vidner og dokumenter, der kan belyse de gamle sager.

- Det var rigtigt, hvad man sagde i forbindelse med forarbejderne til loven, konstaterede Jens Andersen-Møller i retten.

I sin procedure fortalte han også om modstand fra Justitsministeriet. Her frygtede man - ifølge advokaten - mange skuffede sagsøgere, der ikke kunne føre tilstrækkeligt bevis til at få erstatning.

Annonce

Vejen gennem retssystemet

  • I 1985 blev Jytte Jensens far idømt tre års fængsel for flere års seksuelt misbrug af Jytte og hendes lillesøster - en dom, der i Vestre Landsret blev stadfæstet i 1986.
  • I 2011 stævnede Jytte Jensen Vejle Kommune for at have tilsidesat kommunens afværge- og handlepligt. Erstatningskravet lød dengang på 2,7 millioner kroner.
  • I 2012 fik Jytte Jensen tilkendt fri proces til at føre sin sag - efter i første omgang at have fået afslag.
  • I 2014 kom Retten i Kolding frem til, at sagen var faldet for forældelsesfristerne.
  • I april 2017 kom Vestre Landsret til samme konklusion.
  • I 2018 fik Jytte Jensen lov at indbringe sin sag for Højesteret. Her nåede man et indledende retsmøde, hvor der blev sat dato på den såkaldte hovedforhandling. Den skulle finde sted 16. maj samme år, men forinden blev sagen overhalet af ny lovgivning.
  • 8. februar 2018 vedtog et bredt flertal i Folketinget et lovforslag fra justitsministeren, der betyder, at i sager om seksuelt misbrug kan gerningsmænds strafansvar ikke forældes, og det samme gælder erstatningssager mod myndigheder i samme type sager.
  • 17. september 2019 var erstatningssagen for Retten i Kolding. Afgørelsen om kommunens erstatningspligt falder 15. oktober.

Dommer har givet sig selv en måned

Formentlig ligger der også en anden bekymring og lurer - der kan nemlig rejse sig en lavine af gamle erstatningssager, hvis det lykkes Jytte Jensen og hendes advokat Lars Sandager at overbevise retssystemet om, at hun skal have i omegnen af tre millioner kroner i erstatning for blandt andet tabt arbejdsevne.

Den afgørelse ligger i første omgang hos dommer Agnete Ergarth Skouv. Efter tirsdagens fremlæggelse skal hun veje for og imod:

Kan Vejle Kommune anno 2019 gøres ansvarlig for handlinger - eller mangel på samme - i starten af 1980'erne?

Kommunens advokat mente nej og pegede blandt andet på problemet med tidsfaktoren. Vidner er døde eller kan ikke huske præcist, og dokumenter er kasseret.

Dommeren har givet sig selv en måned til at træffe en afgørelse, som derefter kan ankes til Vestre Landsret og måske senere Højesteret, hvis sagen vurderes principiel nok.

Derfor kan der gå år, før det står klart, om Jytte Jensen får erstatning. Får hun medhold, kan andre melde sig i erstatnings-køen - blandt andet Jytte Jensens lillesøster, der også blev misbrugt af deres far.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt med: Louises mand døde af kræft som 37-årig - Jeg fører vores livsværk videre i hans ånd

Annonce