Annonce
Fredericia

Koncerter gennem 60 år: Musik sætter aftryk på hele liv

Rasmus Welling og Lisbeth Aagaard Lykke fra Lokalhistorisk Arkiv har samlet en lang række helt særlige koncertminder. De udstilles nu - dels på Tøjhuset og dels på nettet. Foto: Peter Friis Autzen
Gennem generationer har Fredericia budt på koncerter og oplevelser med musik. Nu har Lokalhistorisk Arkiv samlet koncertminder til en fast udstilling med masser af hjerteblod.
Annonce

Fredericia: Et frieri midt under en koncert. Græsrødders kamp for et lokalt ungdomshus. Legender, der låner lokale instrumenter.

Der er masser af store fredericianske musikoplevelser at snakke om. Og mange af dem har sat varigt aftryk på folks liv. Det fremgår af en udstilling, Lokalhistorisk Arkiv præsenterer på Tøjhuset fredag 24. januar klokken 14. Efter afsløringen er der fredagsjam og koncert.

- Det har været sjovt at indsamle de her beretninger. I de fleste tilfælde kendte vi jo godt til, at koncerterne var blevet spillet. Det kan vi se i arkivet af blandt andet gamle avisartikler og anmeldelser. Men folks personlige minder fra koncerterne er noget andet, siger arkivar Lisbeth Aagaard Lykke.

- Ja, når vi er mødtes med folk, har det tit sat gang i en god snak. Og når først man får snakket sig varm, begynder minderne for alvor at dukke op. Det har været hyggeligt, siger kulturformidler Rasmus Welling.

De to har gennemført stribevis af samtaler og siden valgt beretninger ud, så der er en fra hvert årti fra 1960'erne og frem til i dag.

Det er planen, at de beretninger, der ikke er kommet med i selve den permanente udstilling på Tøjhuset, skal offentliggøres på nettet.

Arkivet søger disse oplysninger

Selvom arbejdet med indsamling af lokale koncertminder er gået rigtig godt, er der stadig nogle ting og koncerter, Lokalhistorisk Arkiv gerne vil vide mere om. Så hvis du kan hjælpe, hører de gerne fra dig på telefon 72 10 69 70. Arkivet er interesseret i alle minder og fortællinger. Men de efterser specifikt:

  • Fotos fra Kim Larsens koncert på Fredericia Teater i 2002, hvor pladen "Det var en torsdag aften" blev optaget.

  • Fotos fra Coco Montoyas koncert på Det Bruunske Pakhus i 2003.

  • Fotos fra Pete Best Bands koncert på Ryes Plads i 2012.

  • Publikum fra Cornelis Vreeswijks koncert på Tøjhuset i 1983.
Annonce

Det personlige bliver let glemt

Projektet er et eksempel på indsamling af den slags historie, der ellers ofte glider i glemmebogen.

- Mange har undret sig og sagt "synes I virkelig, at min oplevelse er kulturhistorie?" Men det er jo. De her oplevelser har haft betydning for folk - både på selve dagen og i deres liv. Hvis ikke de beretninger bliver gemt, bliver de glemt, siger Lisbeth Aagaard Lykke.

En mand kom ind på arkivet med en stor plastiklomme fuld af gamle, fint bevarede koncertbilletter.

- Han fortalte, at hans kone i mange år havde drillet ham med, at billetterne da ikke var værd at gemme på. Nu kunne han forklare hende, at det er de. Vi måtte ikke få dem, men vi kunne få lov at scanne dem og registrere dem, siger Rasmus Welling.

Annonce

Friede på mudret koncertplads

Et eksempel på et koncertminde, der har præget et helt liv, kommer fra Grøn Rock på Cirkuspladsen vest for byen sidst i 1980'erne.

Her fortæller Ole Nikolajsen, at han kom ned på knæ:

- Weekenden før havde vi været en flok ovre i Valby Hallen og se Phil Collins. Der var vi i Tivoli om eftermiddagen, og her frier jeg så til min kæreste, som nu er min kone. Det er egentlig bare en joke, for det var med plastikblomster, som vi havde vundet i skydeteltet. Og hun siger også nej, for hun skal fandeme ikke fries til med plastikblomster, siger han i udstillingsmaterialet. - Så gør vi ikke mere ved det, før vi weekenden efter er til Grøn Rock, hvor vi igen er sammen hele banden. Der går nogen rundt og sælger røde roser, og to af pigerne køber hver en rød rose og giver mig og siger ”Ole! Så er det nu! Nu skal det foregå med rigtige blomster!”. Det pisregner den dag, så jeg siger ”Det kan I glemme alt om, for jeg skal ikke ned og have mudder på mine bukser!”. Min kammerat Jan smider så sin helt nye pilotjakke ned på græsset og siger ”Den ofrer jeg, så du ikke får våde knæ – så er det nu, Ole!”. Så er der jo ingen vej tilbage – jeg går ned på knæ, og hun siger heldigvis ja! Bagefter går det op for os, at det er under et Miss B. Haven-nummer, hvor de synger ”Det er din bryllupsdag”. Vi bliver gift året efter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Venstre svigter de nedslidte

Fredericia For abonnenter

Fagfolk om nej til nedrivning: Indtil videre for uambitiøst at vælte fint fredericiansk arvesølv

Fredericia

Jobpatruljen har talt med ungarbejdere i Fredericia: Fortsat for mange tunge løft og mangel på oplæring

Annonce