Annonce
Fredericia

Koncertglad kørestolsbruger: - Folk beder mig om at skride hjem

Tina Olander har muskelsvind og sidder i kørestol. Hun ved godt, at hun fylder mere end de fleste andre til koncerter og lignende, men alligevel synes hun, at folks kommentarer er over stregen for, hvad der er respektfuldt Arkivfoto: Soren Gylling
Tina Olander elsker at gå til koncerter og andre arrangementer, men flere gange er hendes oplevelser blevet ødelagt af negative kommentarer fra fremmede. – Det gør, at jeg ikke har lyst til at være der, siger hun.

Fredericia: Der var gang i grillen, en koncertoplevelse på vej og i det hele taget udsigt til en god aften. Alligevel betød et par forbipasserendes bemærkninger, at Tina Olander mest af alt havde lyst til at tage hjem, selvom hun altid glæder sig til at overvære en koncert.

Tina Olander, der sidder i kørestol, var i sidste weekend i Madsbyparken med nogle venner for at hygge sig og høre musik, men allerede inden koncerten blev den gode stemning spoleret af en bemærkning fra en af de andre koncertgæster.

- Den første kommentar fra en fremmed var, om jeg ikke bare skulle skride hjem i stedet at fylde så meget, siger Tina Olander, der oplevede, at samme person vendte tilbage med samme kommentar flere gange samme aften.

- En anden sagde, at det var mærkeligt, at jeg kunne have veninder, der er normale, når jeg selv kommer fra en institution.

Tina Olander er i forvejen træt af at fylde mere end andre, fordi hun sidder i kørestol, da det besværliggør at komme rundt. Hun synes også, det er belastende, at folk tror, hun bor på institution, selvom hun i virkeligheden bor i egen lejlighed og føler sig meget selvstændig.

- Det gør, at jeg ikke har lyst til at være der. Det ødelægger stemningen, synes jeg. Jeg synes også, det er træls, mine venner skal forsvare, hvorfor de er venner med mig.

Jeg kender ikke ret mange, der ikke vil snakke om deres handicap eller sygdom, så længe det foregår på en ordentlig måde.

Tina Olander, kørestolsbruger

Vil ændre synes på kørestolsbrugere

Kommentarerne til forrige fredags koncert er langtfra enestående. Tina Olander oplever jævnligt, at folk på den ene eller anden måde henvender sig til hende på en uhensigtsmæssig måde.

- Og det er ikke på grund af alkohol. Det kan også være til foredrag. Måske er det, fordi folk ikke ved, hvordan de skal starte en samtale. Jeg kan ikke rigtig se, hvad det ellers skulle være. Det er bare en meget forkert måde at gøre det på.

Kan du ikke bare ignorere kommentarerne?

- Nej, ikke når de kommer hen gang på gang.

Derfor håber Tina Olander, at hun kan være med til at ændre synet på folk, der sidder i kørestol.

- Jeg synes, det er vigtigt, at folk ved, at det ikke er alle, der sidder i kørestol, der bor på en institution. Jeg kender ikke ret mange, der ikke vil snakke om deres handicap eller sygdom, så længe det foregår på en ordentlig måde.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce