Annonce
Fredericia

Kondomet er kun til engangsbrug: Du og kæresten tager EU med i seng

I EU-sammenhæng betragtes kondomer som medicinsk udstyr. Det stiller krav til mærkningen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
EU er til stede næsten overalt. Husk at sende unionen en tanke under næste hyrdetime.

Fredericia: Hvis et kondom skal godkendes til salg i EU, skal det leve op til en stribe krav. Ikke bare til holdbarhed, slidstyrke og materialevalg. Der er også krav til brugervejledningen.

Ifølge EU-regler fra 2008 skal det eksempelvis fremgå, at kondomet er til engangsbrug. Det skal stå enten på selve kondomet eller på pakken eller på en indlægsseddel. Uden sådan en tydelig mærkning kunne forbrugeren komme til at genbruge dutten. Og så kan mange ting jo gå galt.

Det kan måske virke pudsigt, at EU øjensynligt tror, at nogen kunne finde på at genbruge et kondom. Men i virkeligheden hænger regelkravet sammen med, at kondomer betragtes som medicinsk udstyr. Og reglerne for medicinsk udstyr i bred forstand kræver tydelig mærkning. For eksempel at et blodprøve-kit eller en skalpel er ment til éngangsbrug.

På gågaden i Fredericia er det ikke lykkedes redaktionen at finde en eneste person, der er i tvivl om kondomers éngangs-status. Men ingen har lyst til at udtale sig med navn og foto.

- Man vil jo gerne genbruge og være bæredygtig og alt det der. Men at genbruge kondomer ville være at strække den liiige langt nok, lyder det fra en ung mand og hans bedre halvdel.

EU-reglerne kræver i øvrigt også, at der på kondomerne findes en brugsvejledning, der ikke er til at misforstå.

Og ja, der er EU-standarder for kondomers størrelse. Men der er "elastik" i standarden, så kondom-producenterne kan variere lidt alt efter kundesegmenter og nationale forskelle i arveanlæg.

Annonce
Her er en tydelig brugsanvisning, som forbrugeren måske skal læse op på, inden brugssituationen opstår. Samt den krævede melding om, at kondomet er til éngangsbrug. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce