Annonce
GAMLE DAGE

Konen døde 13 dage efter brylluppet - og allerede fire dage efter begravelsen slog Niels Nielsen til igen

Trods de trange økonomiske vilkår havde familien Nielsen åbenbart råd til at gå til fotograf omkring 1865, for her ser vi Cecilie med lille Bolette og Niels med sine krigsskavanker. Foto fra Poulsens bog, side 52

Vigand Rasmussen fortsætter fortællingen om Niels Nielsen, Bredal, der vendte hjem fra krigen mod preusserne - 'fuldkommen kassabel'.

-


Annonce

Det har ikke været nemt at vende tilbage til dagligdagen, når man som Niels Nielsen nærmest var invalid. Han kunne ganske vist vende tilbage til gården i Bredal, men han har næppe været til megen nytte med det dårlige ben.

I 1851 ansøgte han om invalidepension, men den første ansøgning fik han retur, thi der manglede en dåbsattest. Han fik så præsten i Engum til at udfærdige en kopi, og her kunne han for første gang på papir læse, hvem hans forældre var.

Han kunne så også konstatere, at han var arveløs, idet uægte børn født uden for ægteskab kun havde arveret efter moderen og hendes slægt. Men hvad der er blevet af Mette Marie Rasmusdatter, melder historien ikke noget om, så Niels var afhængig af faderens velvilje.

Efter hans død ville der ikke være noget til Niels. Så han søgte igen om pension, og denne gang lykkedes det, men kun med et beløb, som lige gav ham til dagen og vejen.

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

Inden Niels drog i krig havde han arbejdet noget som snedker og tømrer, og de kompetencer mente han åbenbart, at han bedre kunne bruge i Vejle, så i foråret 1856 forlod han Bredal.

Kilderne fortæller ikke, hvor han slog sig ned i byen, men den 6. juni blev han gift med Maren Olesen, der var fra Hedensted og var tre år ældre end den 33-årige Niels. En af forloverne var Niels' far, Niels Nielsen Bredahl, så der var da stadig en forbindelse tilbage til den fædrene gård. Men ak. Kort efter brylluppet blev Maren syg og døde 13 dage efter brylluppet.

Så skete der noget mærkeligt.

Kun fire dage efter, at Maren var blevet begravet, blev der skrevet et skøde ifølge hvilket Niels overtog et hus på Nørrebrogade 45 (dengang Horsensveien 442). Han overtog det fra murerformand Jørgen Pedersen fra Fiskergade.

Det får endda være, men på en eller anden måde fulgte en af Pedersens døtre med, nemlig Cecilie Marie, og den 7. november 1856 blev hun gift med Niels. De nygifte boede i forhusets stueetage, og med Cecilie fik Niels en hustru, der var mere holdbar end forgængeren.

Og så begyndte de at få børn, hvilket nærmest udviklede sig til en lang tragedie.

I november 1857 fødte Cecilie en pige, som lige nåede at blive hjemmedøbt, inden hun døde.

Fem dage før jul i 1858 fødte Cecilie igen en pige, som den 26. december blev døbt Helene Sophie Caroline, og i sommeren 1861 fik parret på ny en datter. Hun blev døbt Dorthea Marie. I januar 1864 kom en ny lille pige til verden i huset på Nørrebrogade, og hun blev hjemmedøbt Bolette Jørgine.

Det år kom krigen igen til Vejle, og under kampene mellem østrigerne og danskerne, som havde gravet sig ned i skovbakkerne ved Horsensvej, blev Niels’ hus ramt af en kanonkugle, der susede gennem facaden, kom gennem stuen, strejfede hjørnet af et chatol og var lige ved at ramme vuggen med den nyfødte Bolette.

Det gjorde den heldigvis ikke, men siden blev kuglen muret ind i husets facade til minde om de dramatiske begivenheder i Vejle den 8. marts 1864.

Så fulgte otte måneder, hvor byen var besat af fjendens tropper, og det var galt nok. Men i det lille hjem på Horsensvejen blev det nok overskygget af to tragedier. Den 4. august døde den treårige Dorthea Maria, og den 31. oktober fulgte den femårige Helene Sophie Caroline søsteren ”til en bedre Hjem”, som der stod i dødsannoncerne. Tilbage var nu kun Bolette.

Den 31. oktober fulgte den femårige Helene Sophie Caroline søsteren ”til en bedre Hjem”, som der stod i dødsannoncerne.

Men hvordan kunne det dog gå så galt? Her har det nok spillet ind, at familien Nielsen hørte til blandt byens fattige, og at de derfor måske havde svært ved at skaffe fødevarer nok, thi fjendens mange tropper medførte en fødevaremangel i Vejle, hvortil kom, at priserne steg voldsomt på fødevarerne, og det gik ud over de familier, der ikke havde mange penge.

Deres børn blev underernærede. Dertil kom, at de sanitære forhold var yderst problematiske, hvilket betød, at infektionssygdommene havde frit spil, og var et lille barn først smittet, kunne man ikke gøre meget.

Det var en svær tid for Niels Nielsen, der i folketællingsskemaerne betegnede sig som "snedker og invalid".

I 1866 blev lille Bolette storesøster til en lillebroder, Niels, som blev født den 23. juli og døbt i Sct. Nicolai Kirke den 14. oktober. Blandt fadderne var Niels’ halvbroder, Eskild, der nu stod for driften af gården i Bredal. Forholdet mellem Niels og Eskild var tæt og godt. De havde jo også været i krig sammen.

Nu bestod den lille familie på Horsensvejen af Cecilie og Niels og deres to børn, men det skulle ikke vare ved.

Afsluttes i næste uge.

Kilder: Christian Poulsen: Kanonkuglehuset. 2006.Annonce
Fredericia For abonnenter

Tanya og Ricko håber på løsning tæt på Frederiksodde Skole: - Hvorfor skal de børn med mest brug for ro flyttes rundt?

Danmark

Onsdagens smittetal sætter ny rekord - nærmer sig 39.000 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

FHK forstærker sig på vital post: Henter Champions League-målmand hos de norske mestre

Alarm 112 For abonnenter

Brrrrr på stort hotel i Snoghøj: En morgen med kolde bade og ingen varme

Fredericia HK

Forsvarsgeneral stopper i FHK: Jeg har behov for at prøve noget nyt

Fredericia

Dyr kviktest på Prangervej: 100 p-bøder på tre uger for at parkere på private pladser

Alle blå partier vil afskaffe kravet om mundbind

Leder For abonnenter

Dagens leder: Løsning af specialskole-sag kræver hurtigtvoksende ører

Debat

UCL-direktør frygter, at uddannelser i Jelling og Vejle er eksistenstruet, hvis der flyttes konkurrerende uddannelsespladser til Horsens: Det giver ikke mening

Fredericia For abonnenter

Milliongodtgørelse eller ej: Sag om bortvisning af kommunaldirektør afgøres først efter sommerferien

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Fredericia

Henrik har lavet en elpris-udsigt: - Den er lige så sikker som vejrudsigten, og fredag ser dyr ud

Fredericia For abonnenter

Tommy vil sætte en stopper for Koldings slam i Lillebælt: - Man kan ikke bare smide sit affald hos naboen

Fredericia

Kandidat for Fredericia siger nej tak til at repræsentere byen som vikar i Folketinget: - For kort tid

Annonce