Annonce
GAMLE DAGE

Konen døde 13 dage efter brylluppet - og allerede fire dage efter begravelsen slog Niels Nielsen til igen

Trods de trange økonomiske vilkår havde familien Nielsen åbenbart råd til at gå til fotograf omkring 1865, for her ser vi Cecilie med lille Bolette og Niels med sine krigsskavanker. Foto fra Poulsens bog, side 52

Vigand Rasmussen fortsætter fortællingen om Niels Nielsen, Bredal, der vendte hjem fra krigen mod preusserne - 'fuldkommen kassabel'.

-


Annonce

Det har ikke været nemt at vende tilbage til dagligdagen, når man som Niels Nielsen nærmest var invalid. Han kunne ganske vist vende tilbage til gården i Bredal, men han har næppe været til megen nytte med det dårlige ben.

I 1851 ansøgte han om invalidepension, men den første ansøgning fik han retur, thi der manglede en dåbsattest. Han fik så præsten i Engum til at udfærdige en kopi, og her kunne han for første gang på papir læse, hvem hans forældre var.

Han kunne så også konstatere, at han var arveløs, idet uægte børn født uden for ægteskab kun havde arveret efter moderen og hendes slægt. Men hvad der er blevet af Mette Marie Rasmusdatter, melder historien ikke noget om, så Niels var afhængig af faderens velvilje.

Efter hans død ville der ikke være noget til Niels. Så han søgte igen om pension, og denne gang lykkedes det, men kun med et beløb, som lige gav ham til dagen og vejen.

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

Inden Niels drog i krig havde han arbejdet noget som snedker og tømrer, og de kompetencer mente han åbenbart, at han bedre kunne bruge i Vejle, så i foråret 1856 forlod han Bredal.

Kilderne fortæller ikke, hvor han slog sig ned i byen, men den 6. juni blev han gift med Maren Olesen, der var fra Hedensted og var tre år ældre end den 33-årige Niels. En af forloverne var Niels' far, Niels Nielsen Bredahl, så der var da stadig en forbindelse tilbage til den fædrene gård. Men ak. Kort efter brylluppet blev Maren syg og døde 13 dage efter brylluppet.

Så skete der noget mærkeligt.

Kun fire dage efter, at Maren var blevet begravet, blev der skrevet et skøde ifølge hvilket Niels overtog et hus på Nørrebrogade 45 (dengang Horsensveien 442). Han overtog det fra murerformand Jørgen Pedersen fra Fiskergade.

Det får endda være, men på en eller anden måde fulgte en af Pedersens døtre med, nemlig Cecilie Marie, og den 7. november 1856 blev hun gift med Niels. De nygifte boede i forhusets stueetage, og med Cecilie fik Niels en hustru, der var mere holdbar end forgængeren.

Og så begyndte de at få børn, hvilket nærmest udviklede sig til en lang tragedie.

I november 1857 fødte Cecilie en pige, som lige nåede at blive hjemmedøbt, inden hun døde.

Fem dage før jul i 1858 fødte Cecilie igen en pige, som den 26. december blev døbt Helene Sophie Caroline, og i sommeren 1861 fik parret på ny en datter. Hun blev døbt Dorthea Marie. I januar 1864 kom en ny lille pige til verden i huset på Nørrebrogade, og hun blev hjemmedøbt Bolette Jørgine.

Det år kom krigen igen til Vejle, og under kampene mellem østrigerne og danskerne, som havde gravet sig ned i skovbakkerne ved Horsensvej, blev Niels’ hus ramt af en kanonkugle, der susede gennem facaden, kom gennem stuen, strejfede hjørnet af et chatol og var lige ved at ramme vuggen med den nyfødte Bolette.

Det gjorde den heldigvis ikke, men siden blev kuglen muret ind i husets facade til minde om de dramatiske begivenheder i Vejle den 8. marts 1864.

Så fulgte otte måneder, hvor byen var besat af fjendens tropper, og det var galt nok. Men i det lille hjem på Horsensvejen blev det nok overskygget af to tragedier. Den 4. august døde den treårige Dorthea Maria, og den 31. oktober fulgte den femårige Helene Sophie Caroline søsteren ”til en bedre Hjem”, som der stod i dødsannoncerne. Tilbage var nu kun Bolette.

Den 31. oktober fulgte den femårige Helene Sophie Caroline søsteren ”til en bedre Hjem”, som der stod i dødsannoncerne.

Men hvordan kunne det dog gå så galt? Her har det nok spillet ind, at familien Nielsen hørte til blandt byens fattige, og at de derfor måske havde svært ved at skaffe fødevarer nok, thi fjendens mange tropper medførte en fødevaremangel i Vejle, hvortil kom, at priserne steg voldsomt på fødevarerne, og det gik ud over de familier, der ikke havde mange penge.

Deres børn blev underernærede. Dertil kom, at de sanitære forhold var yderst problematiske, hvilket betød, at infektionssygdommene havde frit spil, og var et lille barn først smittet, kunne man ikke gøre meget.

Det var en svær tid for Niels Nielsen, der i folketællingsskemaerne betegnede sig som "snedker og invalid".

I 1866 blev lille Bolette storesøster til en lillebroder, Niels, som blev født den 23. juli og døbt i Sct. Nicolai Kirke den 14. oktober. Blandt fadderne var Niels’ halvbroder, Eskild, der nu stod for driften af gården i Bredal. Forholdet mellem Niels og Eskild var tæt og godt. De havde jo også været i krig sammen.

Nu bestod den lille familie på Horsensvejen af Cecilie og Niels og deres to børn, men det skulle ikke vare ved.

Afsluttes i næste uge.

Kilder: Christian Poulsen: Kanonkuglehuset. 2006.Annonce
Fredericia For abonnenter

Vodka slørede Claus' sande jeg i 28 år: Hver morgen vælger han et tørlagt liv til og misbruget fra

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hun elsker at bo i bydelen, som nogen kalder 'rædselsfuld': - Det er et smukt sted

Fredericia For abonnenter

Faktatjek: Har skole og børnehave virkelig plads, hvis der flytter mange børnefamilier til Skærbæk?

Fredericia

Snup en politisk pindemad: Hvad vil du gøre med jobcentret?

Kultur For abonnenter

Anbefaling: Fem krimier til uhyggelig efterårs-læsning

Livsstil

Her er ikke plads til ukvemsord og truende adfærd: 3000 mødes til stor gaming-event

Debat For abonnenter

Kære politikere - er der ikke stemmer i streetsport?

Debat

Debat: 'Take the money and run' - den ultimative naivitet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Axeltorv-butikker ærgrer sig over stenørken: Nystartet netcafé overvejer at flytte

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Fredericia For abonnenter

Analyse: Derfor kan det blive vanskeligt at sælge ADP

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Fredericia For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Fredericia: Hus i Østerby solgt for 5,7 millioner kroner

Annonce