Annonce
Kolding

Konsulenter: Kun småpenge tilbage at spare på Koldings svage og udsatte

Socialforvaltningens ledelse mangler at gøre et stykke arbejde for at få medarbejderne til at tage strategien Selvværd og Sammenhæng til sig. Stategien skal gøre svage borgere mere selvhjulpne og dermed reducere udgifterne på socialområdet. Arkivfoto: Helene Bagger
Hvis strategien Selvværd og Sammenhæng lykkes, er der kun få kroner tilbage at spare på det store specialiserede socialområde. Det skal der til gengæld gøres en indsats for at sikre, at den gør, fremgår det af eksterne konsulenters rapport om socialforvaltningen.
Annonce

Kolding: Efter års effektiviseringer er der kun småpenge tilbage at spare på Kolding Kommunes 650 millioner kroner store budget til det såkaldte specialiserede socialområde, som vedrører udsatte, syge, handicappede og sårbare børn, unge og voksne.

Så det er godt, at socialforvaltningen med sin strategi Selvværd og Sammenhæng er fremme i skoene med at lave reelle omstillinger, omend det tager tid at få strategien til at slå igennem i form af sparede udgifter.

Sådan lyder i store træk konklusionen af en analyse, som eksperter fra konsulentfirmaet Implement har lavet af socialforvaltningens arbejdsgange for at afsøge mulighederne for at optimere indsatsen og dermed overholde de stadigt mere pressede økonomiske rammer, som mange danske kommuner udfordres af. Analysen er gennemført i perioden fra januar til juli i år.

Pengene

  • Der blev ifølge regnskabstallene brugt 650 millioner kroner på det specialiserede socialområde i Kolding kommune i 2017.
  • Udgifterne voksede til 688 millioner kroner i 2018.
  • I 2019 skønnes det på baggrund af tal fra den nu fratrådte socialdirektør, at regnskabet lander på et forbrug på 669 millioner kroner som følge af effekterne af strategien Selvværd og Sammenhæng.
  • Socialforvaltningens budgetramme for 2020 er 659 millioner kroner.
Annonce

Omfattende øvelse

Konsulenterne konstaterer, at socialforvaltningens ledelse allerede har indarbejdet besparelser i budgettet for 2019 på i alt 31,5 millioner kroner gennem Selvværd og Sammenhæng - hvilket er "en meget omfattende øvelse, som forudsætter hele forvaltningens fokus", hedder det i analysen.

Men såfremt øvelsen lykkes - hvilket ikke er tilfældet endnu - så kan konsulenterne kun pege på ganske få andre sparemuligheder som supplement til forvaltningens 31,5 millioner.

Helt konkret mener de, at der kan spares 3,2 millioner i år ved at reducere antallet af borgere i varige botilbud og give dem støtte i egen bolig i stedet for, samt ved at sende færre borgere på herberg i andre kommune og skære ned på alkoholbehandlingen. Besparelsen kan vokse til 8,8 millioner kroner fra 2021, vurderer de.

Annonce

På forkant

Konsulenterne konstaterer i deres analyse, at Kolding Kommune i mange år har været på den samme rejse som flere og flere andre kommuner med kontinuerlige effektiviseringer og reduktioner, og at der i mange kommuner er ved at opstå en bevidsthed om, at hvis der fortsat skal spares på det specialiserede socialområde, " så skal det ske gennem reelle omstillinger af den måde, vi leverer de sociale indsatser og tilbud på".

Det er her, at Implement påpeger, at Kolding Kommune med strategien Selvværd og Sammenhæng "er på forkant med reelle omstillinger, selvom det tager tid at sikre valide resultater" - for der er ting, der halter, mener konsulenterne.

For selvom der på ledelsesniveau er "stor opbakning og ejerskab til den formulerede strategi", så kniber det længere ude i organisationen. Konsulenterne har således hørt flere rådgivere på både børne- og ungeområdet og voksenområdet sige, at "sådan har vi hele tiden arbejdet", står der i analysen.

Derfor konkluderer konsulenterne, at "der er behov for at oversætte og komme med konkrete borgernære eksempler på "det nye" i selvværd og Sammenhæng og dermed styrke implementeringen af strategien og mindsettet bredt i organisationen".

Selvværd og Sammenhæng tager udgangspunkt i borgernes egne ønsker. Målet er at støtte dem til at få et så almindeligt og selvstændigt liv som muligt uden kommunal hjælp.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvor blev lyrikken af?

Annonce