Annonce
Fredericia

Konsulenter skaffede prisfald på handicap-botilbud: Politikere vil til bunds i sagen

Det kommunale bosted Kobbelgården blev indviet i 2013 - billedet er fra indvielsen. Arkivfoto: Mette Mørk
Konsulenter sørgede for et pris-nedslag på 3,7 millioner for handicappedes botilbud. Nu ønsker politikerne at komme til bunds i sagen, som blev diskuteret på byrådsmødet mandag.

Fredericia: Prisen blev forhandlet ned med 3,7 millioner kroner, og konsulenterne fik ti procent i løn.

Sådan var aftalen i 2019, da Fredericia Kommune med konsulenters hjælp fik en lavere pris på en række botilbud for handicappede. Men den praksis har skabt utryghed hos pårørende, og derfor henvendte flere politikere sig direkte til dem, da sagen blev diskuteret på mandagens byrådsmøde.

- Til de borgere og pårørende fra Kobbelgården, som er her i dag, og som er bekymrede: Vi tager det meget seriøst, og vi vil arbejde grundigt med det, lød det fra Dansk Folkepartis gruppeformand Susanne Eilersen.

Annonce
Vores mål er, at folk får det bedre. Hvis nogen får det værre, skal de have mere hjælp. Hvis de får det bedre, skal de have en anderledes hjælp. Det er vigtigt at sige, at det er metoden på en lang række velfærdsområder, sagde borgmester Jacob Bjerregaard.

Alle facetterne frem

Byrådet vedtog en udtalelse til Ankestyrelsen om de i alt 20 sager, der er gennemgået i Fredericia. En lang række andre kommuner har også brugt konsulenter til at forhandle priser, og det undersøger styrelsen nu.

Borgmester Jacob Bjerregaard var tilfreds med, at handicaprådet er kommet med i en dialog om sagen.

- Det vigtigt for os, at I er helt tæt på i de her sager, sagde borgmesteren.

Han henviste i øvrigt til efterårets budgetforlig, hvor området blev løftet med 7,7 millioner kroner. Tre af millionerne skulle findes via takstforhandlinger.

- Vi har nu bedt fagudvalgene belyse sagen nærmere på det næste møde. Det er vigtigt at få alle facetterne frem i den her sag, sagde borgmesteren.

"Det er ekstremt politisk"

Som tidligere omtalt i Fredericia Dagblad blev taksterne forhandlet ned i 13 sager - fordelt på fem steder: Det kommunale Kobbelgården i Fredericia, Center for Hjerneskade i Kolding, Vestbo i Middelfart og bostederne SUF Syddanmark og Hugin og Munin i Viborg-området.

Nu skal sagen vendes endnu engang i både senior- og handicapudvalget og social- og beskæftigelsesudvalget. Formanden for sidstnævnte udvalg, Peder Tind (V) understregede, at der ikke er tale om besparelser, da pengene bliver på området.

- Vi vil gerne have den bedst mulige velfærd for de midler, der er til rådighed. Vi følger sagen helt til dørs i de to udvalg. I Venstre er vi ikke med på det, hvis det fører til dårligere service for nogen borgere. Det forventer vi ikke. Og hvis der skulle ske sådan en fejl, skal vi rette op på det, sagde Venstre-politikeren, som ønsker et stop for resultatlønnede konsulenter.

Det ønske blev bakket op af Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisten.

- Provisionslønnede konsulenter skaber for megen utryghed. Det er heller ikke noget, vi har godkendt politisk, og jeg synes, det er ekstremt politisk, sagde hun.

Gruppeformand Søren Larsen mindede om, alle partier har nikket ja til taksforhandlinger på området. Det skete ved efterårets budgetforlig.

- Ingen af os diskuterede metoden. Vi skal også huske på, at vi var i en økonomisk situation, hvor vi kunne ramle mod serviceloftet. Så vi kunne ikke bare hæve servicen, påpegede han.

Nu skal sagen drøftes i de to udvalg, som har med handicapområdet at gøre. Og Dansk Folkepartis Susanne Eilersen udtrykte bekymring for, om den struktur er den rigtige.

Forhandler med kommunens eget tilbud

Handicaprådets formand Niklas Andersen var til stede ved byrådsmødet.

- Som udgangspunkt er vi kritiske over for brug af konsulenter, når man forhandler takster, og når det er provisionslønnede konsulenter giver det en ekstra bekymring, siger Niklas Andersen til Fredericia Dagblad efter mødet.

Han pegede på, at borgere eller deres pårørende har krav på at være med i diskussionen, når deres tilbud "revisiteres".

- Vi er i tvivl om det har været tilfældet her, siger Niklas Andersen.

Handicaprådet har fået oplyst, at fire af de 13 sager, hvor taksterne er forhandlet ned, er fra Kobbelgården, som er kommunens eget botilbud.

- Det er jeg lidt bekymret over. Jeg går ud fra, at når kommunen bruger sine egne tilbud, får man de bedste og mest reelle tilbud fra starten, siger Niklas Andersen, der er i dialog med både politikere og forvaltningen om sagen. Og han har fået lovning på mere information, så snart Ankestyrelsen er klar med et svar til Fredericia Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Byrådet mangler at svare på flere spørgsmål om købet af Voss-grunden

Læserbrev: Et enig byråd har 3. februar købt den gamle Voss-grund for 31,5 millioner kroner, og borgmester Jacob Bjerregaard er tilsyneladende en glad mand, for på Fredericia Kommunes hjemmeside kan man se, at han tilsyneladende ser rigtig mange muligheder i denne grund. I forhold til købet af grunden står jeg blot tilbage med en hel masse spørgsmål, som jeg håber, dels vores borgmester, men også det enige byråd vil gøre byens borgere og i særdeleshed undertegnede klogere på. - Den offentlige grundværdi for grunden er 4.816.600 kr. Hvad er det, der gør, at byrådet synes den er 6,5 gange så meget værd som den offentlige grundværdi? - Den pågældende grund vurderes til at have en V2-forurening. Det vil sige, at det vurderes, at jordforureningen er af en sådan art og koncentration, at forureningen kan have skadelig virkning på mennesker og dyr. Hvad vil det samlede byråd så bruge grunden til? - Hvis grunden er så forurenet, har man som samlet byråd så tænkt sig at sende regningen for oprensningen videre til kommunens borgere ved at bruge kommunale skattekroner på at oprense en grund for en virksomhed? - Er det samlede byråd så forhippet på at tiltrække virksomheder og være "virksomhedsvenlig", at de er klar til at betale med borgernes skattekroner, når virksomheder har svinet nærmiljøet til? - Hvorfor har det samlede byråd valgt at købe en forurenet grund til en pris der er 6,5 gange højere end den offentlige grundværdi? Hvad er meningen, og hvad skal forblive usagt? På det seneste synes jeg personligt, vi har set adskillige sager, hvor det kan undre mig, at det er kommet så vidt. Jeg forstår ikke, at vi kan have et så enigt byråd med alle de "dårlige" sager. Vi mangler nogen, der vil stille de vigtige spørgsmål og ikke bare sidde og nikke med når beslutningerne skal tages i byrådssalen. Ved seneste kommunalvalg gik jeg til valg på, at jeg ønsker langt mere åbenhed og gennemsigtighed, og det kommer jeg også til at gøre i 2021. Tydeligt er det også, at der er brug for fornyelse i byrådet, brug for nogen der er lidt alternative i forhold til det nuværende byråd. Nogen der vil stille de nødvendige spørgsmål, så kommunens borgeres skattekroner ikke bliver brugt på ting, hvor en ekstraregning der burde være kendt ikke bliver nævnt eller taget med i beslutningsprocessen. Der er brug for et byråd, hvor uenighed ses som en kilde til at blive klogere, og ikke som noget der er farligt. Hvorfor bliver de nødvendige spørgsmål ikke stillet, så vi ikke ser disse "dårlige" historier?

Fredericia

I konkurrence med etablerede spisesteder: Ros har fået en rosende modtagelse

Annonce