Annonce
Fredericia

Kram, kurve og kønne ord som farvel til byrådsmedlemmer

De personlige stemmetal var klar den 23. november, og Frances O'Donovan måtte konstatere, at hun ikke fik plads i byrådet. Det fik til gengæld Peder Tind (t.h.) Arkvifoto: Peter Leth-Larsen

Nogle havde et par år andre 20 år i anciennitet bag sig, da de mandag aften sagde tak og farvel til byrådsarbejdet. Nogle valgte selv at gå, mens andre måtte beklage, at stemmerne ikke rakte.

Fredericia: Følelserne sad uden på kroppen hos de seks byrådsmedlemmer, som mandag aften kunne se tilbage på en lokalpolitisk karriere. Otte fortsætter ikke, men de to afgående DF-medlemmer, Kurt Halling og Jan Schrøder, havde meldt forfald til deres sidste byrådsmøde.

For de øvrige seks blev det en bevæget sidste aften i salen, hvor flere eks-politikere på stolerækkerne kunne nikke genkendende til følelsen.

For flere af de seks er det slet ikke slut med at søge indflydelse, og et comeback til Wegner-stolen i byrådssalen er bestemt ikke umuligt.

Annonce

De sagde farvel

Kommunalvalget gav 13 mandater til Socialdemokratiet, fire til Venstre, tre til DF og et til Enhedslisten.De tre socialdemokrater Henning Due Lorentzen, Bente Gertz og Laila Løhde Møller genopstillede ikke og forlader byrådet.

Nicolaj Wyke og Frances O'Donovan fra Venstre ville gerne have fortsat, men de personlige stemmer rakte ikke.

SF fik ikke et mandat, og derfor måtte Marianne Thomsen sige farvel trods et fint personligt stemmetal.

Hos DF rakte de personlige stemmer ikke til genvalg til Jan Schrøder, mens Kurt Halling på forhånd havde meldt fra.

Nicolaj Wyke (t.v.) fulgte valgresultatet ved siden af borgmesteren i Tøjhuset. Der blev kun fire mandater til Venstre, og han fik ikke et af dem. Mandag aften sagde han derfor farvel. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

20 år er nok

Det gjaldt dog ikke byrådets og socialdemokratiets nestor, Henning Due Lorentzen. Han havde på forhånd gjort op, at denne periode skulle være hans sidste. Sammen med hustruen Dorthe havde han besluttet i god tid, at der ikke skulle være valgkamp i november i hans kalender.

- Men det har været sjovt, og jeg er meget glad for det samarbejde, jeg har haft med alle. Jeg var lidt skeptisk i begyndelsen af perioden i socialudvalget, hvor vi fik to helt unge ind. Hvad kunne de vide om ældrepolitik og voksenservice? Men vi har haft en rigtig god sparring, og det har været en fornøjelse, sagde Henning Due Lorentzen henvendt til byrådets yngste kvinder, Cecilie Roed Schultz og Frances O'Donovan.

Han trækker nu 20 års byrådserfaring ud af byrådssalen, men borgmester og partifælle Jacob Bjerregaard lod skinne igennem, at der nok vil være plads til konsultationer i privaten hos familien Lorentzen.

- Du har været en meget god støtte, da jeg besluttede at gå efter borgmesterposten og i byrådsarbejdet, sagde Jacob Bjerregaard og leverede tak og stor gavekurv.

SF skal stadig være med

Det var der også, inklusive borgmesterkram, til de to andre partifæller, Bente Gertz og Laila Løhde Møller, som kun har haft en enkelt periode i byrådet. Laila Løhde prioriterer familie og karriere en stund, mens Bente Gertz holder fast i sit politiske virke i regionsrådet.

SF's Marianne Thomsen fik en særlig varm tak fra borgmesteren.

- Jeg er oprigtigt meget ked af, at du ikke fik de sidste få stemmer, der manglede for, at du havde et mandat. Vi kommer til at savne både din og SF's stemme, og jeg håber, at du beslutter at stille op igen om fire år. Men vi siger ikke farvel, for vi har opgaver til dig, som vi vil håbe, at du vil varetage, sagde Jacob Bjerregaard med henblik på den kommende konstituering.

Marianne Thomsen takkede rørt igen. Hun mistede sin mand pludseligt i valgkampens allersidste fase, og det holdt hende ud af kampen.

- Tak for de fine ord, og jeg garanterer, at endestationen ikke er her. SF står lige nu på et trinbræt, men vi er klar til at hoppe ombord på toget om fire år igen. Tak for et rigtigt godt samarbejde, støtte og opbakning, sagde hun.

Liberalt farvel

Det liberale aftryk i byrådssalen bliver mindre de kommende fire år, når Venstres gruppe bliver et medlem færre og må sige farvel gruppens yngste, Frances O'Donovan, og Nicolaj Wyke.

- Både byrådet og Venstre bliver lidt mindre liberalt, når du siger farvel Nicolaj. Jeg beklager, at det ikke blev genvalg, for du har virkelig gjort et stort arbejde. Du har holdt på dine meninger, og det har været en fornøjelse. Du har været grundig, dygtig og altid velforberedt, så jeg håber, at vi ser dig igen, sagde Jacob Bjerregaard om sin politiske modstander.

Også Frances O'Donovan måtte se sig slået hjem, da vælgerne ikke mente, at Venstre skulle have mere end fire mandater. Hun fik ros for sin faglighed og sin konstruktive sparring.

De afgående venstrefolk sagde tak og lovede at holde øje med, at byrådet holder kursen.

- Jeg synes virkelig, at det har været fire fantastiske år. Ikke mindst de mange gode samtaler med forvaltningen har lært mig kommunen at kende helt indefra. Det er jeg taknemmelig for, sagde Nicolaj Wyke tydeligt berørt af dagens afsked.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Svar på kritik: Fredericia Kommune har erhvervet Voss-grunden til den faktiske værdi

Læserbrev: I Fredericia Dagblad 17. februar stiller Søren Haastrup (Alternativet) byrådet en række kritiske spørgsmål vedrørende Fredericia Byråds beslutning om at købe den såkaldte Voss-grund på Vester Voldgade. Det er fint både at være kritisk og stille spørgsmål, da det hylder mit princip om åbenhed. Så tak for anledningen til at svare og forklare min holdning til lokalpolitisk håndværk. Fredericia Kommune har erhvervet Voss-grunden til den faktiske værdi, altså handelsværdien. Der indgår en række veluddannede og meget kompetente personer i den gruppe, der rådgiver os politikere om jordkøb. Jeg har al grund til at tro, at værdien er korrekt fastsat og har dermed ingen grund til, af denne årsag, at frasige erhvervelsen. Historisk set blev udledning af forskellige kemikalier m.m. ikke anset som en forurening - beklageligvis. Men med nutidens viden og teknologi har jeg det fint med, at grunden nu renses i det omfang, eksperterne anbefaler. I forbindelse med erhvervelsen laves der en samlet vurdering af grundens værdi, når den er klar til at blive taget i brug. Der er derfor ikke noget odiøst i, at der skal betales for oprensningen. Derimod glæder jeg mig over, at Fredericia Kommune investerer i en vigtig matrikel. En investering, der kan komme borgerne til gode. Søren Haastrup efterlyser mere åbenhed og gennemsigtighed i det lokale politiske arbejde. Såfremt hans efterlysning udspringer af en opfattelse af lukkethed og uklarhed om vores dispositioner, vil jeg opfordre Søren Haastrup til at være deltagende i de fora, der i samarbejde med borgerne sætter dagsordenen.

Fredericia

Ved du noget?: Uønsket vaskebjørn kørt ned ved afkørsel 59

Annonce