Annonce
Udland

Krigsskibet McCain som Trump ikke må se

Tyra Watson/Ritzau Scanpix

McCain-skib skal være ude af syne, lød ordre under besøg i Japan. Skibets navn blev tildækket.

Kilder siger til nyhedsbureauet AP, at Det Hvide Hus beordrede et krigsskib, der er opkaldt efter afdøde senator John McCain, ude af syne for præsidenten, da Donald Trump for få dage siden besøgte Japan.

Trump har gentagne gange udtrykt foragt for McCain, der i USA hyldes som en krigshelt.

Krigsskibet "USS John McCain" befandt sig på stedet, da Trump i weekenden landede i Japan.

Avisen Wall Street Journal skrev onsdag, at en officer i den amerikanske stillehavsflåde i en e-mail havde givet instrukser til flådeministeriet om blandt andet, hvor der var landingsmuligheder for præsidentens helikopter.

Han skrev også om de forberedelser, man havde gjort om bord på flådefartøjet "USS Wasp", hvor Trump skulle tale. Det var tæt på, hvor "USS McCain" lå forankret.

Tre officerskilder siger til AP, at der var endnu en instruks. Den hed, at "USS John McCain er nødt til at være ude af syne".

Wall Street Journal kunne også fortælle, at mandskabet på "USS John McCain" fik besked om at tildække skibets navn med en presenning. Det benægter flåden.

Da en flådekommandant udtrykte overraskelse over ordren, svarede officeren i stillehavsflåden tilbage, at det var han også og forsøgte at få en forklaring fra Det Hvide Hus.

McCain blev som pilot under Vietnam-krigen skudt ned. Han sad fængslet i fem år og blev gentagne gange udsat for tortur. Det gav ham flere livslange fysiske handicap.

Under valgkampen i 2016 sagde Trump, at han ikke respekterede republikaneren McCains indsats som soldat.

- Han er ikke en krigshelt. Han er en krigshelt, fordi han blev fanget. Jeg kan (kun) lide folk, der ikke bliver fanget, sagde han dengang.

McCain forsøgte i 2008 at blive valgt til USA's præsident. Han tabte til demokraten Barack Obama.

USA's fungerende forsvarsminister, Patrick Shanahan, siger, at han intet kender til sagen, men at han vil bede sin medarbejdere om at undersøge den.

Men han understreger, at han aldrig vil være med til at nedgøre en stor amerikaner som McCain.

/ritzau/

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

112 For abonnenter

Lå på sofaen da det bankede hårdt på døren: Beboer advarede Anne om brand i nabolejlighed

Erhverv

Virksomheder og studerende mødte Google i Fredericia: Danske Medier er kritiske over for Googles bustur

Annonce