Middelfart: Med et trefoldigt hurra for det lokale erhvervsliv kunne borgmester Johannes Lundsfryd (S) lørdag formiddag klippe snoren og officielt indvie Middelfarts nye gågade.
Dagen blev markeret med taler og cupcakes og blev samtidig den officielle afslutning på mange måneders frustrationer og forhindringsløb gennem Algade. Mange brosten er blevet lagt og meget grus er blevet strøet de seneste uger for at blive klar til indvielsen, som trak handlende i alle aldre til.
Gågaden, som mange har set frem til åbningen af, har også tiltrukket sig en del kritisk opmærksomhed fra byens borgere, som især kritiserer det nye brostens-underlag, som mange mener er alt for ujævnt.
Og ujævnhederne er der en helt naturlig forklaring på, fortæller projektleder ved Middelfart Kommune Ditte Storm.
- Når man går i gågaden nu og kigger ned, kan man se, at både kloakdæksler og vandrenden ligger en halv til en hel centimeter lavere end stenene. Det gør de, fordi beton ikke bevæger sig. Det gør granitsten derimod, forklarer hun.
Brolæggeren kommer tilbage
At granitstenene bevæger sig er ifølge projektlederen også forklaringen på, hvorfor stenene i den nye gågade endnu ikke ligger lige og i helt samme højde.
- Vi har gået og slæbt fødderne over stenene i mange dage i træk for at finde alle dem, der lå for højt. Nu ligger de fint, men når der fra på mandag åbnes op for kørsel i gågaden igen (varekørsel, red.), begynder det at arbejde, siger Ditte Storm og understreger, at brolæggeren derfor kommer tilbage og finpudser i løbet af det kommende år, når stenene og gruset mellem dem har sat sig mere.
Er der til den tid fortsat fliser, som stikker op eller ligger skævt, bliver det rettet.
- Det der er med granitsten er, at selv om de bestilles til at være for eksempel 10 centimeter, kan der godt være enkelte sten, der afviger med et par millimeter. Dem skal man efterfølgende ind og tage op manuelt, og derefter skal der fuges op igen. Sådan er det, når man arbejder med natursten.
- Når de har sat sig færdigt, vil de være i niveau, understreger Ditte Storm.
- Det skal nok komme til at spille maks
Middelfart Kommunes trafik- og vejchef Uffe Høybye fortæller, at han allerede modtog den første klage over den nye gågade, før den første sten overhovedet var lagt. Han kalder dele af kritikken for unfair og håber, at byens handlende med forklaringen på det stadig lidt ujævne underlag vil forstå, at alt kommer til at spille.
- Vi lagde de sidste sten i mandags, og når der fuges op, ligger der grus på stenene, og det ser herrens ud, siger han og understreger, at gruset på stenene er helt nødvendig den første tid.
- Det skal nok komme til at spille maks, lover han.
Det samme gør Ditte Storm, som fortæller, at man som handlende måske også vil se kommunale medarbejdere lave småting i gågaden i næste uge. Der mangler blandt andet lidt ved legeområdet forenden af Søndergade.
Der har været afsat 4,6 millioner kroner til gågaderenoveringen, mens parkeringspladsen ved Søndergade har fået et løft for 0,8 millioner kroner. Her bliver det sidste slidlag dog først lagt til næste år.