Annonce
Fredericia

Kritisk fokus på biomasse: Ørsted garanterer at kedler i Skærbæk fyres med klimavenlig flis

Der fyres med klimavenlig flis i kedlerne på Skærbækværket. Sådan lyder meldingen fra Ørsted i den aktuelle debat om biomasse, der ikke er så CO2-neutralt som lovet og trusler om afgift på flis. Foto: Peter Leth-Larsen
Den biomasse, der ender som varme i radiatorerne, bliver produceret af træflis, som produceres af affaldstræ. Biomassen er i øjeblikket i søgelyset for ikke at være CO2-neutral, men Ørsted garanterer, at der udelukkende anvendes klimavenlig biomasse som erstatning for fossilt brændsel. Borgmester og næstformand i TVIS Jacob Bjerregaard ser biomassen som et godt alternativ indtil videre.

Skærbæk: Der brændes årligt tonsvis af træflis af i de nye fliskedler på Skærbækværket, og det sker med god samvittighed fra både Ørsted, TVIS og Danske Fjernvarmeselskaber. Klimaeksperter har på det seneste har fokus på biomassen, og der er politiske kræfter i gang for at lægge afgifter på træflis.

- Det bliver næppe noget, der rammer eksisterende kraftværker. Skærbækværkets ombygning har været en kæmpe investering, som er foretaget ud fra nogle økonomiske forudsætninger, som man ikke kan lave om på med tilbagevirkende kræft, vurderer Jacob Bjerregaard, næstformand i TVIS, som har indgået en 20-årig aftale om at aftage varme fra kedlerne i Skærbæk.

Jacob Bjerregaard mener også, at biomassen i dag er det bedst mulige alternativ til det fossile brændsel, som varmen tidligere blev produceret af. Først kul og siden gas. Gaskedlen er stadig aktiv på Skærbækværket som supplement til fliskedlerne, som imidlertid er hovedbrændslet på værket.

- Desuden supplerer vi i TVIS med overskudsvarme i så høj grad som muligt, siger Jacob Bjerregaard.

Biomassen, der sejles ind til Skærbækværket, er certificeret og stammer fra resttræ. Der fældes ikke skove for alene at forsyne Ørsteds kedler med flis.

- Det er ikke en nyhed, at der både er god og dårlig biomasse. Derfor har vi i Ørsted et omfattende system til at sikre, at vi udelukkende anvender klimavenlig biomasse. Faktisk er vi tilhængere af, at der skal være lovgivning, som sikrer, at kun klimavenlig biomasse anvendes til energi i Danmark, lyder meldingen Johannes Bøggild, ansvarlig for at varetage Ørsteds politiske interesser.

Annonce

Grøn omstilling til flis

Skærbækværket er lagt om fra naturgas til biomasse. Træflisen sejles til Skærbækværket fra Baltikum og Norden.

Værket vil forbruge op til 450.000 ton træflis pr år - under fuld belastning 110 ton flis pr. time.

Det er Danmarks største åbne flislager med plads til 80.000 kubikmeter træflis.

Lageret er 145 meter langt og 30 meter højt og kan indeholde træflis til ni dages spidslastproduktion.

Det bedst mulige alternativ

Biomassen betragtes som den bedst mulige overgangsteknologi og alternativ til olie og gas.

- Derfor investerer fjernvarmeselskaberne i vid udstrækning også i andre vedvarende løsninger som geotermi, overskudsvarme, solvarme, varmepumper og meget andet. Kommer der andre grønne alternativer, som er bedre og billigere for forbrugerne, vil de med tiden afløse biomassen, konstaterer vicedirektør for Dansk Fjernvarme Kim Behnke i et debatindlæg om biomassen.

Brancheorganisationen vurderer ikke, at man helt kan slippe biomassen som energikilde.

- Det kommer vi næppe nogensinde til på grund af forsyningssikkerheden. Vi er nødt til at have noget, der kan levere el og varme, når solen ikke skinner, og vinden ikke blæser.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

'Dybt bekymrende': Øget arveafgift er gift for små og mellemstore virksomheder

Læserbrev: Tirsdag 22. oktober forhandlede vi i Folketinget det finanslovsforslag, som regeringen har fremsat for 2020. Et af de emner, der blev grundigt debatteret, var det forfærdelige forslag fra de røde partier om at tredoble generationsskiftebeskatningen af danske familieejede virksomheder. Det er godt for Danmark, at vi har mange veldrevne familieejede virksomheder. Det er faktisk ikke en dårlig ting, sådan som venstrefløjen ellers gerne vil have det til at lyde, når de gang på gang påstår, at "det drejer sig om rige godsejere". Fakta er nemlig, at det overvejende drejer sig om små og mellemstore virksomheder - iværksættere, servicevirksomheder, blikkenslagere, tømrermestre, snedkere osv. Produktion, service og erhverv, altså en helt central del af dansk erhvervslivs dna. Således er det ikke grever, baroner og milliardærer, som vil nyde glæde af succesfuld generationsskifte. 23.000 virksomheder med 300.000 ansatte står foran et generationsskifte inden for de næste 10 år. Det er kun godt, at en lav arveafgift har øget sandsynligheden for, at disse virksomheder kan bevares på den enkelte families hænder i forbindelse med generationsskifte. Selvfølgelig har vi også Lego og Danfoss og et par håndfulde godsejere, som nyder godt af afgiftsnedsættelsen på lige fod med alle andre. Men det er faktisk heller ikke nogen dårlig ting. Danmark ville være et fattigere sted uden Lego og Danfoss - også i kroner og ører! Derfor er det dybt bekymrende, at regeringen nu lægger op til at øge skatten med over en mia. kr. Det er dårligt nyt for dansk erhvervsliv og ikke mindst de 800.000, som er ansat i de familieejede virksomheder. Det er en kortsigtet beslutning, som måske nok på kort bane kan skaffe finansiering til alle de milde gaver, som regeringen og deres røde støttepartier ønsker at tilgodese udvalgte grupper, eksempelvis 300 mio. kr. til overvejende herboende udenlandske børnefamilier på passiv forsørgelse. Naturligvis skal der finde en rimelig beskatning sted, når virksomhedsejere udlodder dele af virksomhedens værdier via aktieudbytte eller alt muligt andet til virksomhedens ejere. Det er kun ret og rimeligt. Men det svarer til at save i den gren, man selv sidder på, når man vil gøre generationsskifte så meget dyrere for familieejede virksomheder.

Annonce