Fredericia: Det er et fåtal af kommunens beboere på plejehjem, der har sagt nej tak til at få vaccinen mod corona. Det fortæller Yelva Bjørnholdt Jensen, koncerndirektør på voksen- og ældreområdet. Et nej tak er blevet respekteret, og enkelte borgere har i første omgang sagt nej for så at have ændret mening.
- Det skal være en god oplevelse for alle, slår Yelva Bjørnholdt Jensen fast.
Torsdag har alle plejehjemsbeboere, der har sagt ja, fået det første ud af i alt to stik. Dermed er de 86 procent dækket ind i forhold til coronasmitte. Efter andet stik er det tal 96 procent.
- Det er gået superfint og er kørt så godt. Der har været stor lettelse og glæde blandt borgerne, siger Yelva Bjørnholdt Jensen.
Og selvom det kan være fristende at give sin nu vaccinerede oldemor et kram, skal man holde lidt igen. Det er først, når Sundhedsstyrelsen tillader det, at det igen bliver en mulighed. Men det første store skridt hen mod et varmt kram er altså nu taget.
Hold øje med brevene
Håbet er, at næste gruppe borgere fra i næste uge også kan få deres første stik.
- Vi får løbende meldinger, men det afhænger helt af, hvornår det er vores tur igen. Jeg håber, at vi kan gå i gang midt i næste uge, fortæller koncerndirektøren.
Næste borgergruppe, der tilbydes vaccinen, er borgere på 65 år eller derover, der modtager personlig pleje og praktisk bistand. Altså dem, der modtager allermest hjælp fra kommunen.
Yelva Bjørnholdt Jensen regner med nye meldinger fra Sygehus Lillebælt i takt med, at der bliver frigivet flere og flere doser. Og mens plejehjemsbeboerne jo i sagens natur var hjemme, da vaccinationerne skulle gives, er der i højere grad fremadrettet brug for, at borgere selv er opmærksomme på, hvornår det er blevet deres tur i vaccinationskøen.
Derfor har koncerndirektøren også en opfordring til de ældres pårørende.
Yelva Bjørnholdt Jensen, koncerndirektør, voksen- og ældreområdetHjælp endelig din farmor eller farfar med at holde øje med deres e-boks og sørg for, at der blive reageret på de skrivelser, der kommer. Hjælp dem til at få bestilt en tid til vaccination.
- Hjælp endelig din farmor eller farfar med at holde øje med deres e-boks og sørg for, at der blive reageret på de skrivelser, der kommer. Hjælp dem til at få bestilt en tid til vaccination, men lad være med at ringe til lægen eller sygehuset, siger Yelva Bjørnholdt Jensen.
Lav smitte
Det bliver ved nærliggende sygehuse i Vejle eller Kolding, at fredericianske borgere skal vaccineres. Fredericia har på nuværende tidspunkt ikke fået dens eget vaccinationscenter. Efter de 65+-årige, der modtager mest hjælp fra kommunen, vil borgere på 80 år eller derover blive tilbudt vaccinen og dermed stå væsentlig stærkere i kampen mod corona.
På nuværende tidspunkt er de ældre også forskånet for den coronasmitte, der næsten har spredt sig som en steppebrand de seneste uger. Der er kun en smittet borger på et plejehjem, mens de øvrige beboere og personale alle er testet negative i første test. Anden test udføres torsdag.
- Situationen er stabil, og vi har stadig alle de medarbejdere, som vi skal bruge. På personalefronten er smitten i småtingsafdelingen, fortæller Yelva Bjørnholdt Jensen.