Annonce
Trekantområdet

Kunst er dynamit: Billeder er en svingdør til menneskers hjerter

Mindeudstillingen på Vejle Kunstmuseum om Albert Bertelsen er et eksempel på, at museet blev oplevet som relevant af publikum. På samme måde, som Albert Bertelsen havde en stor folkelig gennemslagskraft. Her viste museet noget, der kom os ved - endda, mens det gjorde det og ikke 200 år efter. Derfor kom der også relativt mange gæster trods tidens coronabøvl. Foto: Leif Baun
Jo, kunsten kan noget. Meget endda. Skabe samtaler uden konflikt. Udvikle dem, der ser med. Støtte demokratiet i samfundet. Det bekræftes af en undersøgelse, der bruger data fra blandt andet Vejle Kunstmuseum.

Vejle: - Der sker åbenbart noget helt særligt, når man starter en samtale om kunst. Det giver os grund til at skabe flere steder, hvor vi netop hjælper samtalen frem, siger Sofie Plenge, kultur- og sundhedsdirektør i Vejle Kommune.

- Kunsten viser sig at være en svingdør til borgernes hjerner og hjerter. Man spørger sig selv: Hvordan kan vi få mere ud af dét, bemærker Morten Koppelhus, kulturchef i Aalborg Kommune.

Citaterne ses i en ny rapport om "Billedkunstens betydning", hvortil både Vejle Kommune og Vejle Kunstmuseum bidrager.

Formålet med den nye rapport fra Bikubenfonden er at undersøge, hvad kunsten gør ved dem, der oplever den. Man får for lidt at vide ved blot at tælle antallet af gæster. Her er nogle andre pluk fra rapporten.

Mange vælger aktivt udstillinger og værker til, som for dem personligt er forbundet med minder og nostalgi. På den måde kommer personernes egne liv tydeligt i spil i oplevelsen af billedkunst.


Rapporten kan give os en ny indgangsvinkel til at tale om, hvornår noget egentlig er en succes.

Sofie Plenge, kultur- og sundhedsdirektør i Vejle Kommune


- Kunsten har den rolle, religionen havde tidligere. Den udvikler vores etik. Den forklarer os, Hvad det er at være menneske, siger "Mand, 67 år".

Samtale om billeder bliver en slags mental manøvrebane, hvor man kan prøve nogle holdninger af, som man måske ikke helt behersker, uden at situationen bliver for alvorlig. For man kan gå væk fra værket igen og tale om noget andet bagefter, uden det virker unaturligt.

- Kunstnere ser og mærker ting, som vi andre ikke opfatter, fordi de har en evne til at fjerne det filter, vi andre gør så meget ud af at beskytte os bag, siger "Kvinde, 46 år".

Kunsten kan let blive tromlet af de lavere lag i behovspyramiden - ældrepleje, sundhed og daginstitutioner og den slags. Det vil gavne kunsten at blive løftet ind i en samtale, hvor det handler om fundamental værdiskabelse for mennesker, siger Morten Koppelhus, kulturchef i Aalborg Kommune.

Rapporten kan give os en ny indgangsvinkel til at tale om, hvornår noget egentlig er en succes, vurderer Sofie Plenge, kultur- og sundhedsdirektør i Vejle Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce