Annonce
Vejle

Kunstværker kom på deres første rejse i 64 år

Højt at flyve - men heldigvis ikke dybt at falde. Løftet fra fundament til lastbil gik fint. Foto: Mette Mørk
Granitskulpturerne har forladt Rådhustorvet - men de kommer tilbage når det renoverede torv står klar
Annonce

Vejle: Sigurjón Ólafssons granitskulpturer har forladt deres sokler på Rådhustorvet midt i Vejle.

Ved middagstid torsdag kom de tonstunge værker på deres første rejse, siden de blev placeret på torvet i 1955. På forhånd var de løsnet fra fundamentet, så de forholdsvist ubesværet kunne løftes på plads på lastbilen.

Nu er de anbragt på Vejle Kommunes materielgård. Her skal værkerne restaureres, så de er i form, når de vender tilbage til det renoverede torv senest næste efterår - hvis alt går efter den nuværende tidsplan.

Hvis du kigger op mod lyset, kan du se, at der trænger lys ned gennem revnen, og at skulpturen er sat sammen af tre dele.

Kim Møller, formand hos entreprenøren Østergaard A/S

Annonce

Overraskende samlesæt

Torsdag formiddag kneb det lidt med at holde planen. Egentlig skulle vognmanden have hentet skulpturerne allerede mellem 10 og 11, men transporten blev forsinket.

Derfor havde blandt andre pladsformand Kim Møller fra Østergaard lidt ekstra tid til at fundere over, om alt nu ville gå, som det skulle.

- Vi har opdaget, at skulpturerne er sat sammen af tre dele. Når man kigger op mod lyset, kan man se revnerne, der yderst er dækket af en gummifuge. Men de skal nu nok holde sammen, lød det fra Kim Møller inden løftet.

Og det gjorde de cirka fem ton tunge figurer. Ovenfra kunne man da også observere, at de i sin tid er fæstnet sammen af jernbeslag. Sammen med de orange stropper, som entreprenøren havde spændt om figurerne, var det nok til at holde de tre dele sammen.

Annonce

Politisk indgriben

Gitte Fuhr Thomsen, der er kommunens projektleder af renoveringen på Rådhustorvet, var naturligvis også til stede under et af de mere historiske øjeblikke i renoveringsarbejdet.

Skulpturerne har fyldt meget i diskussionen om den fremtidige plads. I de første oplæg var de helt fjernet, men det afviste flertallet i byrådets tekniske udvalg samt mange læserbrevsskribenter.

Den islandske kunstners værker hørte til på torvet, var folkestemningen - og sådan blev det.

Projektlederen var akkurat som Kim Møller overbevist om, at værkerne nok skulle klare løftet fra fundament til lastbil - og Gitte Fuhr Thomsen fik ret.

Nu er det så bare at vente på, at granitfigurerne kommer retur. Det bliver ikke til deres nuværende plads, men til en ny placering på hver sin side af rådhustrappen.

Siden 1955 har den islandske billedhuggers skulpturer været en del af udsmykningen foran Vejle Rådhus, men nu er det slut for en tid. Foto: Mette Mørk
Set fra oven er det tydeligt, at Sigurjón Ólafssons værker er sat sammen af tre dele og fæstnet sammen med jernbeslag i toppen. Foto: Mette Mørk
Rådhustorvet i sin nuværende skikkelse er meget snart fortid. Entreprenørfirmaet Østergaard er gået i gang med at omdanne pladsen til en let skrånende flade, der strækker sig fra facade til facade. Foto: Mette Mørk
Forsigtigt, meget forsigtigt, blev granitskjulpturen anbragt på lastbilen og derefter kørt i depot. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Partier afviser regeringens forslag om krav om mundbind i det offentlige rum: - Det kom som en tyv om natten

Erhverv For abonnenter

Kommende hotelejer: - I ti år vidste jeg ikke, hvor dejlig Fredericia er - men det gør jeg nu

Annonce