Annonce
Læserbrev

Kuppet i haveforeningen

Journalist Poul Bech, tidligere ved Fredericia Dagblad, men stadig i høj journalistisk vigør som pensionist, beskrev i et læserbrev i FD lørdag den 19. oktober slutforløbet på et årelangt forsøg på at få fældet et par høje træer på Haveforeningen af 1930's fælles strandareal, som ville give tre medlemmer med huse oven over arealet mulighed for at få deres eget lille behov opfyldt, uhindret udsigt ud over havn og bælt.

Poul Bech har beskrevet selve det luskede forløb, der har den uafvendelige konsekvens, at området nu for altid bare vil være et ligegyldigt græsareal ud til stranden. Bestemmelser siger, at der ikke må plantes nyt på et sådant strandareal, og det kan vi så begræde, vi mange, der har boet her i talrige år, og som kan mindes, hvordan vores fælles område førhen havde en enestående atmosfære skabt naturligt af netop samspillet mellem gamle træer, buskadser og strand og vand.

Her har forfatteren Cecil Bødker leget med søskende og områdets andre børn i 30-erne og 40-erne og sikkert fået lagt kim til sine spændende bøger for børn og unge, en fantasiens verden med sære steder og tider, hun kendte Sanddal og voksede op i en tid, hvor børn endnu havde en i dag ukendt frihed til at lege, fri for voksen kontrol og styring døgnet rundt og voksnes evige angst for, hvad der dog kan ske deres stakkels små - børn i dag får aldrig sådanne muligheder for gammeldags naturlig leg og naturlig udvikling i frit samspil med andre unger. Vores og kvarterets andre unger har i vores tid også kunnet løbe frit derned og haft muligheder, som ingen børn i andre parcelhuskvarterer har.

De tre husejere med udsigt over bæltet er muligvis selv ofre for de mere nutidige muligheder for børneudfoldelse, hvert barn sit eget gode store værelse og uafbrudt opmærksomhed, lommepenge og dynger af legetøj - og skærme, hvor de evige konflikter udspilles i virtuelle rum. Modsat tider hvor konflikter foregik i det nære samspil i flokke af levende unger, til tider måske lidt hårdt, men aldrig med dødelig udgang - som i surrogatet, de populære computerspil.

Symptomatisk for de tre udsigtsejeres forståelse af stedets betydning i den større sammenhæng og for vores gamle fællesskab er, at de på den tragikomiske generalforsamling i marts holdt taler med alle smukke hensigter om at selv at ville betale for en legeplads, det vil sige opstilling af legeredskaber på det nu åbne og pæne areal. Dels viste de ingen anelse om, at stedet før i tiden i sig selv var netop et herligt sted for ægte leg i stedet for at illudere by-legeplads med en vippe og gynge, dels burde juristen blandt dem have vidst, at kommunen slet ikke tillader opstilling af legeredskaber på arealet.

En lille og for de fleste ligegyldig historie om en ny tids mentalitet og vores voksende opfattelse af natur som blot individuelt mål for ejerskab og økonomisk ragen til sig. For os ret så gamle et ganske andet tab, et tab af helt andre værdier!

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Fritidsjob udvikler kompetencer og ressourcer, som kommer de unge til gavn i deres voksne liv

Læserbrev: "Jeg er 15 år gammel, har fire søskende i forskellige aldersgrupper - så jeg er vant til at passe børn..." Sådan skriver en knægt i Vejle, som gerne vil få et fritidsjob i forbindelse med rengøring, havearbejde, hundeluftning eller børnesang. Da jeg fandt hans henvendelse i min postkasse, blev jeg rørt og meget nysgerrig efter at høre, hvem han er. Ikke fordi jeg har børn til at passe eller hunde til at lufte, men simpelthen for at blive klædt på til at tage en aktiv del i vores samfundsmæssige diskussion om de unges fritidsarbejde. Jeg ringede til ham for at spørge, om det ville være i orden at bruge ham som en case i mit læserbrev, hvad Kamiran sagde god for. Når et ungt mennesker på 15 år går rundt fra hus til hus med sin "uopfordret jobansøgning", så viser han ikke kun et stort engagement, men også og især integritet. Og det sidste er en kompetence, som rigtig mange unge har brug for i overgangsperioden fra barn til ung. For mig er fritidsjob ikke kun en del af social inklusion, men også en måde at holde unge væk fra gaden, kriminalitet, ensomhed og isolation. Andelen af børn og unge, som har fritidsjob, varierer fra kommune til kommune, og i 2016 har 35 procent af børn og unge i Vejle haft et fritidsjob ifølge Danmarks Statistik. Siden 2008, hvor finanskrisen satte sine spor, ikke mindst på beskæftigelsen, har flere unge søgt et fritidsjob. Dette er en positiv tendens, som vi burde glædes over - som politikere, som arbejdsgivere, som forældre og som almindelige borgere. Når de unge mennesker tager et fritidsjob ved siden af deres skolegang og fritidsaktiviteter, udvikler de kompetencer og ressourcer, som kommer dem til gavn i deres voksne liv. Sidegevinsten er, at man gør noget godt for andre mennesker, som netop har brug for en, som skal lufte hunden eller passe børn, ordne have, gøre rent, sidde ved kassen eller lave noget andet. Derfor hilser jeg velkommen alle de henvendelser, som finder vej ind i min postkasse, hvis afsenderen er et ungt menneske, som søger et fritidsjob. Har jeg ikke noget job til vedkommende, vil jeg kontakte mit netværk og på den måde gøre en indsats. For jo flere unge, der søger og får et fritidsjob, desto bedre klarer de sig i deres voksne liv, såvel fagligt, socialt og personligt. Og dette må være vores fælles ønske.

Annonce