Annonce
Læserbrev

Kuppet i Sanddal kan af den forsmåede bestyrelse i princippet indbringes for en domstol

Ole Hasselbalch mener videre, at dirigenten i sådanne situationer bør afvise fuldmagterne. Det skete ikke i Sanddal Haveforening, og derfor er der ikke længere træer på skråningen foran husene på Sanddal Strandsti.
Annonce

Læserbrev: Så er det slået fast. Fredericia Dagblad vil kun skrive om sager, hvor der er foregået noget ulovligt, og altså ikke om sager, der handler om moral og etik!

Det siger chefredaktør Mette Salling Eriksen som svar på Ove Kristiansens læserbrev 29. oktober.

I mine øjne var det et spørgsmål om ordentlighed, moral, etik, retfærdighed og demokrati, at et lille flertal med advokat Mads Thejl Hansen og direktør Lars Hoffmann i spidsen kuppede en generalforsamling i Sanddal Haveforening af 1930, da de fremlagde 18 fuldmagter og dermed fik flertal for deres forslag om at fælde foreningens træer på stranden for at få bedre udsigt - og med det resultat at hele bestyrelsen trak sig på stedet.

Det er korrekt, at foreningsretten som et af de få områder i Danmark ikke er reguleret ved lov. Men alligevel indbringes der et hav af sager for retten.

Der er efterhånden opstået en gældende foreningsret, hvor man kan forudse, hvad domstolene vil beslutte.

Kuppet i Sanddal kan af den forsmåede bestyrelse i princippet indbringes for en domstol, som så skal afgøre, om der er sket noget ulovligt.

Danmarks førende ekspert indenfor foreningsret, professor Ole Hasselbalch, kommer i sin bog "Foreningsret" fra 2011 ind på netop det forhold, at et mindretal kan begå kup i mindre foreninger.

"Den demokratiske proces på en generalforsamling kan kortsluttes, såfremt det er muligt på forhånd at dominere forsamlingens stillingtagen ved hjælp af fuldmagtsstemmer. Der opstår derfor et problem, såfremt fuldmagter præsenteres i meget stort tal. Små fraktioner kan så spekulere i de øvrige medlemmers ringe lyst til at møde frem på generalforsamlingen ved i det skjulte at samle fuldmagter fra sympatisører."

Ole Hasselbalch skriver videre i bogen:

"Således kan et mindretal "erobre" forsamlingen. Herved lader generalforsamlingens beslutninger sig forrykke på en måde, som ikke er i harmoni med flertallets ønsker og forventninger."

Ole Hasselbalch mener videre, at dirigenten i sådanne situationer bør afvise fuldmagterne.

Det skete ikke i Sanddal Haveforening, og derfor er der ikke længere træer på skråningen foran husene på Sanddal Strandsti.

Som tidligere nævnt figurerede "kupmagernes" forslag om træfældning ikke på den udsendte dagsorden, da det først blev indleveret en uge før generalforsamlingen.

Medlemmerne blev derfor først bekendt med forslaget, da de mødte frem på generalforsamlingen.

Til dette har advokat Viggo Bækgaard i et indlæg om foreningsret sagt, at "det er en foreningsretslig grundregel, at man ikke kan beslutte et punkt, som ikke er på dagsorden, og man så langt mindre kan vedtage noget, som ikke har været varslet på en dagsorden."

Poul Bech. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Ved at være for sent med klimaet

Annonce