Vejle: På sine Japan-rejser i 2016 og 2018 har Vejle-kunstneren Lisbeth Ellinor besøgt Tokyo, Kyoto, Hiroshima, Miyajima og Osaka.
I hendes nye udstilling på Vejle Kunstmuseum, der åbner fredag 17. januar, kan man se frem til en flersporet fortælling om kvinderne og deres hverdag i det japanske samfund, set gennem en dansk billedkunstners øjne.
Lisbeth Ellinors kvindefigurer præsenteres i abstrakte hverdagssituationer, der spiller sammen med historie, kulturen og den hurtige teknologiske udvikling.
Både unge og gamle passerer i den nationale klædedragt, kimonoen. De stolte traditioner fra det femte århundrede føres videre i Japan og møder en ung og ultramoderne popkultur med tegneseriehelte og manga. Målrettede forretningskvinder i uniformlignende jakkesæt passerer mødre og døtre på bænke, der sidder sammen, men er optaget af noget i hver sin verden.
Kunstmuseet mindes Albert
Hele Vejles maler har glædet generationer med smukke, morsomme, rammende og betagende billeder. Lige til det sidste var Danmarks ældste kunstner aktiv og en legende, der har sat sit tydelige aftryk på Vejle Kunstmuseums samling.
Af respekt for Albert Bertelsens livslange virke som kunstner, hans familie og alle de borgere, der gennem flere generationer har holdt af hans kunst, viser Vejle Kunstmuseum i en mindre udstilling et udvalg fra Vejle Kunstmuseums store samling af Albert Bertelsens livsværk.
Udstillingen omfatter malerier, tegninger og tryk samt et udvalg af Albert Bertelsens skitsebøger. Den kan ses frem til og med søndag 15. marts 2020.
Frigørelse og stærke kvinder
Lisbeth Ellinor samler sine mange rejseindtryk i akvareller og skitser, som også vises i udstillingen. Selvom Ellinors kvindefigurer stikker i mange retninger, får man et indtryk af, at de er forbundet af en fælles grundfortælling, som rækker langt ud over Japans grænser og handler om frigørelse og de stærke kvinder.
Lisbeth Ellinor er uddannet på Det fynske Kunstakademi og bor og arbejder i Vejle.
Ved ferniseringen fredag 17. januar klokken 15.00 kan man høre Lisbeth Ellinor fortælle om sine rejser og de enkelte værker. Ferniseringen er gratis og åben for alle.