Annonce
Trekantområdet

Lærerige feriedage på museet

Give-Egnens Museum inviterer i vinterferien både gæsterne på en historietime i genforeningens forhistorie og konsekvenser og på muligheden for at fremtsillle en unik genforeningssten. Foto: GEM
100 års jubilæet for Nordslesvigs genforening med det danske rige markeres over alt i løbet af året. På Give-Egnens Museum er det også på programmet i skolernes vinterferie.
Annonce

Give: Ingen kan rigtig huske det som selvoplevet længere, for det er 100 år siden.

Så hvad rager det egentlig nutidens mennesker, ikke mindst den yngste del af dem, at den nordlige halvdel af Slesvig kom frelst tilbage som "en røvet datter, dybt begrædt". Eller som de på Give-Egnens Museumkalder de to historietimer om genforeningen, der bliver holdt tirsdag og onsdag: "Hva' Racher det mæ?"

En hel del, faktisk. Ikke blot fordi det en del af Danmark, der blev genforenet med fædrelandet. Ikke blot fordi, langt hovedparten af menneskene i Nordslesvig følte sig som danskere. Men fordi genforeningen i al fredsommelighed skete via stemmeurnerne.

Kigger man rundt i verden i dag, er der mange krige, der drejer sig om netop det problem, som for hundrede år siden blev løst på demokratisk vis. Derfor er genforeningen ikke blot et jubilæum. Det er også et eksempel til efterfølgelse i alle de områder, hvor mindretal og nationalstater strides om løsrivelse eller om graden af selvbestemmelse.

Men hvad gik egentlig forud for genforeningen? Hvornår blev den dybt begrædte datter røvet? Og blev hun egentlig røvet? Eller blev hun blot tabt i krig startet af overmodige danskere?

Det er det, historietimerne tirsdag og onsdag på museet drejer sig om.

- Vi prøver simpelthen at fortælle den historie, så børnene kan være med og få forståelse af de forhold, der var med til at skabe de slesviske krige. Og selvfølgelig får resultaterne af krigene og af genforeningen en stor plads, siger museumsinspektør Rikke Olafson.

Historietimerne finder sted mellem klokken 13.30 og 14.30 både tirsdag 11. februar og onsdag 12. februar. Begge dage er der også mulighed for at farvelægge kopier af valgplakater fra afstemningen. Eller man kan male på sten og fremstille sin egen genforeningssten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Skrappe coronaregler omdirigerer ridestævne til Fredericia: - Vi lægger op til 'kom, rid, skrid'

Annonce