Annonce
Fredericia

Læser beder om klar melding: Hvornår bliver et fæstningscenter til noget?

Ønsket er stort - senest  hos en læser i "Byen spørger": Fredericia bør have et fæstningscenter. Der ligger et prospekt klar, som bl.a. beskriver de digitale virkemidler, et center kan anvende i formidlingen af Fredericia Vold og byens dramatiske historie i krig og fred. F.eks. skal man kunne grave med de mange soldater, der anlagde fæstningen med en million kubikmeter jord i 1600-tallet. Ill. fra prospektet, Landskomitéen til Renovering af Fredericia Vold
Svaret falder prompte fra borgmester og kulturudvalgsformand. Siden 1996 har et nyt stort museum været et stort ønske hos mange i Fredericia.

Fredericia: Et fæstningscenter ved volden er et stort ønske hos mange - både fagfolk, politikere og almindelige borgere.

Men det opfyldes hverken til jul eller næste jul. Eller næste igen. Eller den følgende højtid.

Meldingen fra både borgmester, Steen Wrist (S), og fra det største oppositionsparti, Venstre, er, at andre anlægsprojekter er mere presserende. Alt andet lige.

Annonce

- Det er Voss-grunden, der skal væres adressen, mener vi i Socialdemokratiet. Men renoveringen af Fredericia Vold - som er i gang for 35 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden - står først for i disse år, siger Steen Wrist:

- Det er den rigtige rækkefølge.

- Vi er voldsomt udfordrede på anlægsrammen og kan ikke bare bygge, hvad vi vil og har råd til, forklarer han:

- Og et fæstningscenter skal ikke bare være en skurvogn eller et lille besøgscenter.

Ud over voldrenoveringen er de anlægsmuligheder, der eksisterer i en overskuelig fremtid og er helt nødvendige, ifølge Steen Wrist blandt andet udbygning af et uddannelsescampus. Samt meget dyre istandsættelser af folkeskoler.

- Men ønsket om et fæstningscenter består, understreger borgmesteren.

Noget er vigtigere...

Fungerende formand for byrådets kultur- og idrætsudvalg, Christian Jørgensen (V), er enig:

- Der ligger et meget flot prospekt for et fæstnings- og voldcenter, og det vil virkelige booste vores historiefortælling og det store arbejde, Museerne i Fredericia gør for at bevare og formidle volden og historien.

- Men vi må også bare sige, at et campus, bedre skoler og en udvidelse af kommunens sundhedshus er vigtige prioriteringer for Venstre.

Hvorfor halter Fredericia altid bagefter? I flere år har Landskomitéen til Renovering af Fredericia Vold, Fredericias byråd, Museerne i Fredericia med flere talt om at oprette et fæstningscenter der fortæller historien om Fredericia.

Hans Dal, historisk interesseret fredericianer, i henvendelse til Byen spørger - vi svarer i Fredericia Dagblad

- Hvis der er råderum, ønsker vi os et fæstnings- og voldcenter, siger Christian Jørgensen:

- Men det skal også kunne hænge sammen økonomisk - ikke kun anlægget, men også den efterfølgende drift af et center.

Annonce

Læser: Kom nu i gang...

En af Fredericia Dagblads læsere, den historisk interesserede Hans Dal, har skrevet til Fredericia Dagblads Byen spørger - vi svarer om lige netop et fæstningscenter:

- Hvorfor halter Fredericia altid bagefter? I flere år har Landskomitéen til Renovering af Fredericia Vold, Fredericias byråd, Museerne i Fredericia med flere talt om at oprette et fæstningscenter, der fortæller historien om Fredericia Vold og -Fæstning og ikke mindst det sejrrige Udfald fra Fredericia under 1. Slesvigske Krig 1848-50.

Prøv at stikke med en bajonet

Et fæstningscenter vil benytte sig af de nyeste digitale virkemidler. Så man for eksempel kan lege, at man står med en skovl og skaber volden sammen med mange hundrede soldater fra dengang i 1600-tallet

Eller at man ligefrem har mulighed for at jage en digital bajonet i fjenden.

Museerne i Fredericia har derudover en stor samling af genstande fra byens historie. Dertil kommer mange velbevarede breve fra soldater og civile.

- Men indtil nu er det kun blevet ved snakken, mener Hans Dal:

- Andre steder i Danmark er der i mellemtiden blevet bygget flere unikke museer med store besøgstal, skriver han og nævner blandt andet det nye Moesgaard Museum i Aarhus, museet i den tyske Tirpitz-bunker fra 2. Verdenskrig på vestkysten og en udstillingsbygning på Skamlingsbanken.

Vi er voldsomt udfordrede på anlægsrammen og kan ikke bare bygge, hvad vi vil og har råd til, og et fæstningscenter skal ikke bare være en skurvogn eller et lille besøgscenter.

Steen Wrist (S), borgmester

I en afstemning for nylig om nogle af de spørgsmål, vi har fået ind i Byen spørger - vi svarer, vandt Hans Dals henvendelse med 285 stemmer.

- Hvert år genopfører Historiecenter Dybbøl Banke ved Sønderborg historiske slag fra 2. Slesvigske Krig 1864, hvor danske, tyske og norske reenactere deltager i gamle uniformer og med våben fra dengang. Hele Sønderborg står i disse dage i krigens tegn med forskellige historiske aktiviteter, fortsætter Hans Dal og foreslår:

- Et lignende rollespil om Udfaldet fra Fredericia kunne opføres. Et arrangement som sammen med et fæstningscenter ville kunne trække mange turister til. Fredericia trænger til et positivt image.

Annonce

Adressen er ellers fundet

Fredericia Kommune købte i 2020 den 20.000 kvadratmeter store - og nu tomme - fabriksgrund på hjørnet af Vester Voldgade og Sjællandsgade, hvor producenten af hårde hvidevarer, Voss, lå i generationer.

General er fortrøstningsfuld

Fredericia Kommunes kultur- og idrætschef, Bodil Schelde-Jensen, oplyser til Fredericia Dagblad, at rådhus og museum løbende arbejder med at udvikle det indhold, der skal være i et fæstningscenter – men at startskuddet er politisk.

Fra formanden for Landskomitéen til Renovering af Fredericia Vold, tidligere chef for Føringsstøtteregimentet og garnisonskommandant i Fredericia, generalmajor Ib Bager, lyder det:

"Jeg er ikke bekymret for, om det bliver til noget - for det gør det".

"Nu har vi afleveret et prospekt til politikerne, og som gammel embedsmand véd jeg, at man skal lade dem passe det videre arbejde med at realisere et fæstningscenter".

- Grunden vil vi som kommune selv udvikle i respekt for dens nærhed til den fredede Fredericia Vold, udtalte borgmester Jacob Bjerregaard (S).

Byrådets partier kom det lidt nærmere i budgettet for i år, hvor der i forligsteksten står, at "området omkring Voss-grunden tænkes ind som en mulig placering".

Nu udpeges den så formelt til placeringen af et fremtidigt fæstningscenter - hvis det står til Socialdemokratiet, som pt. har flertal.

Men hvornår, den prestigiøse seværdighed bygges, er altså stadig uvist.

Ønske tilbage fra 1996

I 1996 kom ønsket om et fæstningscenter med i kommuneplanen for Fredericia. I 2003 bevilligede fonden Realdania 265.000 kr. til et forprojekt.

Der har været bred politisk enighed om museumsprojektet, men andre store initiativer lå højere oppe på byrådets ønskeseddel i 00’erne og frem. I dag er nye prioriteringer også rykket foran.

I 2015 satte et enigt byråd 500.000 kr. til en forundersøgelse. Der blev nedsat en projektgruppe. Den præsenterede sine planer for indholdet i et fæstningscenter og et prospekt til de fonde, der skal betale selve anlæggelsen, i 2016. Selve driften er Fredericia Kommunes opgave.

Det blev anslået, at et 3350 m2 stort fæstningscenter ville løbe op i 56 mio. kr.

Både S og V i byrådet peger på andre og mere presserende anlægsprojekter i Fredericia end et fæstningscenter. Men ønsket om det nye museum består, understreges det. Ill. fra prospektet, Landskomitéen til Renovering af Fredericia Vold
Annonce
Fredericia For abonnenter

Hjemme i Pjedsted overgik debutant alle andre - også borgmesteren: Ny Venstre-profil er født ind i politik

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Åbner til marts: Nyt supermarked skal ansætte over 50 nye medarbejdere

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Igen ballade ved natklub: Kvinde rev politibetjent i håret, og det får konsekvenser

Erhverv For abonnenter

Iværksætter håber på gennembrud i energieventyr efter 15 år: - En deadline er for mig det samme som at give op

Omikron-variant nærmer sig 200 tilfælde i Danmark

Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Annonce