Annonce
Fredericia

Læser stiller spørgsmål: Kan man blive tvunget til at blive vaccineret mod corona?

Langt de fleste har sagt ja til en vaccination mod covid-19, fortæller Grethe Jørgensen, leder på Othello. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Bliver et nej accepteret som et nej, hvis en borger ikke ønsker at blive vaccineret mod corona? En læser undrede sig over en formulering, men både plejehjemsleder og koncerndirektør slår fast: Et nej er et nej.

Fredericia: Alle beboere på byens plejehjem, der har sagt ja til at få vaccinen mod covid-19, har nu fået deres første stik. En artikel bragt i Fredericia Dagblad om status for vacciner på plejehjemmet Othello, fik dog en læser til at stille et undrende spørgsmål.

Jane Pedersen reagerede på plejehjemsleder Grethe Jørgensens ord i artiklen, der handlede om, at de fleste beboere havde sagt ja til en vaccine.


Annonce

Det er fuldstændig frivilligt, og det er et personligt valg. Det er noget, den enkelte skal gøre op med sig selv, og et nej bliver accepteret som et nej.

Yelva Bjørnholdt Jensen, koncerndirektør, voksen- og ældreområdet


- Enkelte har sagt nej, men vi spørger nu nok igen. Det er læge Mogens Zarling, der er tilknyttet os. Han plejer at være god til at snakke med vores beboere, sagde plejehjemslederen til dagbladet.

Et frivilligt valg

Ifølge læseren gav det anledning til at undre sig over, hvorvidt sådan et til- eller fravalg af vaccinen overhovedet var frivilligt.

- Jeg troede, det var valgfrit at blive vaccineret mod covid-19? Det minder da lidt om frivillig tvang eller manipulation, når man læser artiklen, lød det fra Jane Pedersen til dagbladets "Spørg om corona".

Vi har spurgt Grethe Jørgensen.

Hun understreger, at ingen bliver tvunget. Det samme gør koncerndirektør for voksen- og ældreområdet, Yelva Bjørnholdt Jensen, Fredericia Kommune.

- Det er fuldstændig frivilligt, og det er et personligt valg. Det er noget, den enkelte skal gøre op med sig selv, og et nej bliver accepteret som et nej, siger Yelva Bjørnholdt Jensen.

Vaccine-indkaldelse i e-boks

Vaccinerne bliver fremover givet på vaccinationscentre rundt omkring i landet. For borgere i Fredericia bliver det ved nærmeste sygehus, enten i Kolding eller Vejle.

Indkaldelsen til vaccinen kommer i e-boks. Borgere skal derfor ikke ringe til hverken sygehuse eller egen læge for at bestille tid til en vaccine.

Når indkaldelsen kommer, skal borgerne bestille tid til vaccinen på vacciner.dk. Du kan kun bestille tid til vaccine, hvis du har fået et brev om, at du tilbydes vaccine, i e-boks.

Plejehjemslederen på Othello fortæller endvidere, at nogle beboere var interesserede i vaccinen, men var i tvivl.

- Vi havde faktisk nogen, der ændrede det. Det var på den måde, at de så de andre blive stukket. Og der var Zarling også god til at forklare, hvad de bliver vaccineret for. Nogle havde brug for at få forklaringen fra en læge fremfor at få den fra os, siger Grethe Jørgensen og fortsætter:

- Det var ikke nogen, der blev overtalt. Slet ikke. Nogle havde klart sagt nej. Det accepterede vi selvfølgelig fuldt ud, og de blev ikke spurgt igen.

Annonce

Mindre nervøsitet

På Othello er der 119 lejligheder, og ”ganske få beboere” har sagt nej til en vaccine, oplyser plejehjemslederen. Også de fleste ansatte, der sidste tirsdag var på vagt, da prikket skulle gives, blev vaccineret.

Hvad betyder det for dem, der ikke er vaccineret? Skal man behandle dem anderledes?

- Det har vi ikke nogen hjemmel til, og det har vi ikke tænkt os at gøre. Vi behandler alle på samme måde, forklarer Grethe Jørgensen.

Så her og nu er der altså ingen praktiske ændringer på plejehjemmet på grund af vaccinen. Men den har alligevel stor betydning, for dermed behøver personalet ikke være nervøse for, at de smitter beboerne.

- Vi skal stadig holde de samme forholdsregler. Men det giver en lettelse, at vi ved, de er blevet vaccineret. Vi må gå ud fra, det giver en mindre risiko for, at de bliver syge, siger Grethe Jørgensen.

Ifølge Yelva Bjørnholdt Jensen modtog Fredericia omkring 500 vacciner til første borgergruppe, der torsdag havde første første del af coronavaccinen. Hun håber, at regionen allerede fra denne uge kan begynde at vaccinere næste borgergruppe, som er de 65+-årige fredericianere, der modtager mest hjælp fra kommunen i form af personlig pleje og praktisk bistand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Intern afdækning afslører nyt rod: Kommunen skal betale 100.000 kroner tilbage

Annonce