Annonce
Erhverv

Læser undrede sig: Hvor højt må Port House være, og tæller teknikhus på taget med?

Første etape af erhvervsbyggeriet Port House stod færdigt januar 2019. I øjeblikket er A. Enggaard i gang med opførelsen af anden etape, som skal stå klar i 2020. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Der må bygges i maksimalt henholdsvis fem og seks etager i Port House ifølge lokalplanen. En læser har undret sig, så vi ridser her reglerne i Sdr. Voldgade-kvarteret op.
Annonce

Fredericia: Højde på nybyggeri giver ofte anledning til debat - både blandt byrådspolitikere, borgere og især naboer til det kommende byggeri. For hvor højt må man egentlig bygge, og tæller teknikhus med, når man tæller etager?

Alt det kan man finde svar på i lokalplanerne, men det er lang og til tider teknisk tung læsning.

Avisen har fået et spørgsmål om netop etagebyggeri gennem vores projektet "Byen spørger - vi svarer", hvor der bliver spurgt til byggeriet Port House i Kanalbyen. Læseren mener at huske, der er givet tilladelse til fem etager, som byggeriet er i dag, men da der på taget også er teknikhus, må det vel tælle som en ekstra etage, og bliver byggeriet så ikke ulovligt - eller hvad? Det satte Fredericia Dagblad sig for at undersøge.

Annonce

Må bygges i fem og seks etager

Det korte svar er nej. Byggeriet er ikke ulovligt. I lokalplan 332 Sønder Voldgade Kvarteret kan man læse, der må bygges i henholdsvis maksimalt fem og seks etager.

Port House består af to bygninger. Bygningen tættest på vandet, som er færdig og bebos af blandt andre Business Fredericia og Kanalbyen, er fem etager høj, men måtte ifølge lokalplanen være maksimalt seks etager. Her er der teknikrum ovenpå, og det tæller ifølge lokalplanen ikke med som en etage. Det gør eksempelvis solanlæg og elevatorer heller ikke.

- Det er i Kanalbyen ret normalt ikke at medregne teknikrum, ventilationsanlæg og lignende til etageantallet. Ofte er teknikrum og ventilationsanlæg i øvrigt trukket tilbage fra bygningens facade, forklarer planlægger i Fredericia Kommune Michael Nielsen.

Den anden bygning i Port House, som endnu ikke er færdig, må derimod maksimalt være fem etager høj. Årsagen til forskellen skal også findes i lokalplanen, hvor der står: "Bebyggelsen tilpasser sig områdets nuværende struktur og skala hvor bygningerne er lavest mod Sønder Voldgade og bliver højere ud mod vandet".

Annonce

Borger ringer tit om lokalplaner

Lokalplanforslag bliver udarbejdet af kommunens forvaltning, hvorefter politikerne vedtager lokalplanforslaget eller sender det tilbage til fornyet behandling. Det vedtagne lokalplanforslag sendes i offentlig høring, og først når høringssvarene er behandlede, kan politikerne vedtage den endelige lokalplan.

Men det er ganske normalt, at borgerne har svært ved at forstå indholdet af lokalplanforslaget, når det kommer i høring. Det oplever Michael Nielsen ofte.

- Vi oplever tit, når vi sender lokalplanforslag i høring, at folk har brug for at ringe og spørge ind til det, fordi det er så teknisk. Det kan være svært at forstå, hvordan det hænger sammen i forhold til, om de vil give et høringssvar eller ej, for det kan være svært at se konsekvenserne af en lokalplan. Det hjælper vi gerne med at svare på, siger Michael Nielsen.

Annonce

Du kan også stille et spørgsmål:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Forbrugerne stemmer med gaflen

Fredericia For abonnenter

Eksercerhuset renoveres for 8,5 millioner kroner -  husets indhold skal spille sammen med andre kulturhuse

Annonce